Çözüldü Kasa üzerindeki ARGB fanlar nasıl kontrol edilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ScamEmre

Uzman
Yer
Fethiye
Kontrolcüde bağlantılarda sorun olmadığını düşünüyorum, BIOS ve Windows üzerinde RPM hızlarını görebiliyorum. PWM'ya da DC olarak fanların hızlarına müdahale edemiyorum. Sürekli son hızda çalışıyorlar.

Çok da devresel hakim olmadığım bir olay. En üstte sırasıyla 3-pin, 2-pin, 3-pin giriş var. Bunlar ne işe yariyor?
En altta sağdaki 4 pin fan girişindeki yer neden kırmızı?

Kısaca fanlarımı nasıl kontrol edebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@ScamEmre, orası 4 pin 12V RGB için. Maalesef ARGB ile olmaz.
Sorunu kontrolcü ile değil de daha önce elimde mevcut, PWM çoklayacı ile çözdüm.

Kasa fanlarını birbirine linkledim ve son fanı bu aparat ile SYS_FAN1-2-3-4 birisine bağlayarak, tek fan üzerinden tüm fanları kontrol etmeyi başardık. Kart üzerindeki devrede sorun olabileceği ihtimal ya da desteklemiyor.
Kırmızı olan fan soketi genelde CPU FAN için oluyor. ARGB kontrolü içinse anakartta bulunan Header'a kablo gelmesi gerekiyor. LED SW butonu ise kasa üzerinden renk değişimi için kullanılır.

Kırmızı olan fan soketi genelde CPU fan için oluyor. ARGB kontrolü içinse anakartta bulunan Header'a kablo gelmesi gerekiyor. LED SW butonu ise kasa üzerinden renk değişimi için kullanılır.

Anakartımda ARGB yok JRGB var. RGB bağlantıları ile ilgili sorunum yok, fanları kontrol eden soket kart üzerinde sağ üstteki giriş diye anlıyorum ve bunu anakartta SYS fan 1-2-3-4'ten herhangi birine taktığımda RPM olarak hızlarını görebiliyorum, fakat soketin DC ya da PWM olarak hızını düşürdüğümde tepki vermiyor fanlar sürekli sabit son hızda dönmeye devam ediyor.

Yardımcı olmaya çalışayım. Dediğiniz gibi anakart fan soketlerinden birisine takıldığında görmek mümkün. Fan çoklayıcı ile hepsi tek fan gibi çalışır.
Üst taraftaki siyah 3 pin soket ARGB gözüküyor. Yanındaki 2 pin ve 3 pin olanı takip edip nereye bağlı olduklarını söylerseniz daha iyi olur. Bendeki kasada da kontrolcü var ama bendeki daha farklı.

2 pinli soket kasada herhangi bir yere bağlı değil, ucu RGB bağlantısı şeklinde fakat iki kablo devam ediyor.

Karttaki diğer 3pinli iste SYS_FAN4 soketine anakart üzerinde bağlı, 2 pinli olanı birkaç sokette denedim herhangi bir veri akişi yok.

Ama 3 pinli olan söktüğümde BIOS'da PWM hızlarını göremiyorum o kablo PWM verisi aktarabiliyor ama kontrol ettirmiyor.

Alttaki kırmızı sokete bağlasam herhangi bir fan modelini denemek için?

Onu da deneyebilirsiniz. 3 pinli olanda PWM yazıyor ama kontrol edilememesi ilginç görünüyor.

Evet, oraya odaklanıp acaba baska sekilde mi yapmak gerekiyor diye danışmak istedim. Peki anakartımda sadece JRGB soketi var bu soketi kullanabileceğim ve fanları aynı eş zamanlı kontrole edebileceğim bir modül var mı?

JRGB Mystic Light.

@ScamEmre, orası 4 pin 12V RGB için. Maalesef ARGB ile olmaz.
Sorunu kontrolcü ile değil de daha önce elimde mevcut, PWM çoklayacı ile çözdüm.

Kasa fanlarını birbirine linkledim ve son fanı bu aparat ile SYS_FAN1-2-3-4 birisine bağlayarak, tek fan üzerinden tüm fanları kontrol etmeyi başardık. Kart üzerindeki devrede sorun olabileceği ihtimal ya da desteklemiyor.

Çözüm
Kontrolcüdeki bağlantın yanlış. Kırmızı olan çıkışa pwm fan bağlamadan tabi ki hızlılarını kontrol edemezsin. Oraya pwm fan bağlayacaksın ki devre düzgün çalışsın .

Aliexpresten aldığım 10lu fan çoklayıcı. Bazılarında kırmızı bazılarında beyaz oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…