Bilgisayarı topladığım 1,5 ay falan oldu. 1 aydır ses yoktu, son 2 haftadır hafif küçük bir vız sesi geliyor. Az önce de sesi dinlemek için kasaya yakınlaştığımda hafif cızırtı verdi birkaç kez. Bu sesin sorununu nasıl bulurum? Sanırım PSU değil, ya anakart ya da sıvı soğutucudan geliyor.
Bilgisayar ilk açıldığında yaklaşık 3-4 saniye herhangi bir ses gelmiyor. Daha sonra bir anda uğultu/vızıltı benzeri bir ses başlıyor. Ses bazen sürekli devam ediyor, bazen de gidip geliyor.
İlk başlarda bilgisayarı yaklaşık 1 ay boyunca herhangi bir sorun olmadan kullandım. Bu ses daha sonradan ortaya çıkmaya başladı. Fan hızlarını Armoury Crate üzerinden değiştirerek test ettim, ancak fanların devirlerini değiştirmeme rağmen seste herhangi bir değişiklik olmadı.
Ayrıca daha önce BIOS pilini çıkarıp tekrar taktığımda, yani CMOS sıfırlandığında, sesin düzeldiğini fark ettim. Bilgisayarın kapanıp açılmasında da zaman zaman sorun olduğunu düşünüyorum; CMOS sıfırladıktan sonra bu durum da düzelmişti. Ancak ses daha sonra tekrar ortaya çıktı.
Sistemimde ASUS Prime H770-Plus anakart ve Rog Ryujin III 360mm sıvı soğutma bulunuyor.
Sesin kaynağının fan, sıvı soğutma pompası, PSU, ekran kartı veya anakart/BIOS kaynaklı olup olmadığını tespit etmek ve sorunu çözmek istiyorum.