Çözüldü Kasanın içinden vızıltı sesi geliyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Minato1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 69
  • Etiketler Etiketler
    sesi
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Minato1

Üyecik
Bilgisayarı topladığım 1,5 ay falan oldu. 1 aydır ses yoktu, son 2 haftadır hafif küçük bir vız sesi geliyor. Az önce de sesi dinlemek için kasaya yakınlaştığımda hafif cızırtı verdi birkaç kez. Bu sesin sorununu nasıl bulurum? Sanırım PSU değil, ya anakart ya da sıvı soğutucudan geliyor.

Bilgisayar ilk açıldığında yaklaşık 3-4 saniye herhangi bir ses gelmiyor. Daha sonra bir anda uğultu/vızıltı benzeri bir ses başlıyor. Ses bazen sürekli devam ediyor, bazen de gidip geliyor.

İlk başlarda bilgisayarı yaklaşık 1 ay boyunca herhangi bir sorun olmadan kullandım. Bu ses daha sonradan ortaya çıkmaya başladı. Fan hızlarını Armoury Crate üzerinden değiştirerek test ettim, ancak fanların devirlerini değiştirmeme rağmen seste herhangi bir değişiklik olmadı.

Ayrıca daha önce BIOS pilini çıkarıp tekrar taktığımda, yani CMOS sıfırlandığında, sesin düzeldiğini fark ettim. Bilgisayarın kapanıp açılmasında da zaman zaman sorun olduğunu düşünüyorum; CMOS sıfırladıktan sonra bu durum da düzelmişti. Ancak ses daha sonra tekrar ortaya çıktı.

Sistemimde ASUS Prime H770-Plus anakart ve Rog Ryujin III 360mm sıvı soğutma bulunuyor.

Sesin kaynağının fan, sıvı soğutma pompası, PSU, ekran kartı veya anakart/BIOS kaynaklı olup olmadığını tespit etmek ve sorunu çözmek istiyorum.

Son düzenleme:
Çözüm

Anakart coil whine yapacak son parça. Orada güç kaynağına yakınlaştırıyordunuz zaten. Güç kaynağını komple kasadan ayır, kasanın dışındayken sistemi test et bakalım. Muhtemelen ondan geliyordur ses.

Coil whine'ın bir zararı yok ama videoda gördüğüm kadarıyla sizdeki çok fazla. Onca para verip bu kadar kabul edilemez. Ben yollardım. Değişim yapılırsa gelecek yeni güç kaynağında çıkadabilir çıkmayadabilir. Şansa kalmış.
Olabilecek 2 farklı senaryo var. Coil whine durumunu test etmek için sistem boştayken ve yükteyken dinleyin. Boştayken az veya hiç gelmiyorsa coil Whine'dır. Sıvı soğutma pompası kaynaklı olup olmadığını test etmek içinse anakart yazılımından veya BIOS'tan pompanın devirini arttırıp kısıp sesi dinleyin.

Önceki konuyu uçurmuşlar. Neyse, silinmeden önce video'yu gördüm. O ses %95 olasılıkla coil whine. Güç kaynağından geliyordur. Coil whine olur ama bu kadarı çok fazla. Eğer gerçekten PSU'dan geliyorsa geri yollayın o güç kaynağını.

Bu arada sizdeki Ryujin III değil, Ryujin III Extreme modeli. Bu model de pompa sesinin azaltılmış olması lazım. Ryujin III'ün pompa sesi bu kadar ince değil.

Denedim fanları fulledim ses değişmedi. düşürdüm ses değişmedi.

Sanki mikfrofonu anakarta yaklaştırınca daha çok ses yükseldi. Psu da bir sorun olduğunu düşünmüyorum. başka test edecek bir psu yok ama bilmyiyorum. coin whine ın bir zararı var mı?

Hocam işlemci veya ekran kartı fanlarına kablo değiyor olabilir.
kesinlikle değmiyor hepsini kontrol ettim

Anakart coil whine yapacak son parça. Orada güç kaynağına yakınlaştırıyordunuz zaten. Güç kaynağını komple kasadan ayır, kasanın dışındayken sistemi test et bakalım. Muhtemelen ondan geliyordur ses.

Coil whine'ın bir zararı yok ama videoda gördüğüm kadarıyla sizdeki çok fazla. Onca para verip bu kadar kabul edilemez. Ben yollardım. Değişim yapılırsa gelecek yeni güç kaynağında çıkadabilir çıkmayadabilir. Şansa kalmış.

Çözüm

Cool whine performans sorunu sayılmadığı için reddedilme olasılığı çok yüksek.

Dediğin gibi güç kaynağını söktüm ve ses kesildi. Psun üstüne bu resimdeki parça düşmüş. Ama nasıl düştü hiç bir fikrim yok. Sonuç olarak ses gelmiyor yardımınız için hepinize özellikle Yusufa çok teşekkür ederim. Huzura erdim, rahatladım.

Dosya Ekleri

• 20260830_171734.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 7
Cool whine performans sorunu sayılmadığı için reddedilme olasılığı çok yüksek.
Değişim yapanlar çıkıyor ara sıra ama zaten sorun coil whine değilmiş.

Plastik tel bu. Kabloları düzgün sarmak için kullanılıyor. Kutudan çıkarırken düşmüş demek ki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…