Hamza ADABAĞ

Çalışkan
Merhaba, yeni bir masaüstü bilgisayar topladım ve tüm bileşenleri takarak herhangi bir sorun yaşamadan testleri gerçekleştirdim. Ertesi gün, fanlarımın LCD ekranlarını çalıştırmak amacıyla aldığım NZXT'nin 9 pin Hub'ı elime ulaştı ve bu Hub'ı sisteme ekledim. Ancak bilgisayarımı açmak için kasamın arkasında bulunan açma/kapama sigortasını açtığımda, fanlar ve anakartın RGB'leri devreye girdi. Bu durum, sanki Power tuşuna basmışım gibi oldu. Ancak 2 saniye sonra sistem otomatik olarak kapandı. Power tuşuna bastığımda ise sistem açılmıyor. Yalnızca kasanın arkasındaki sigortayı kapatıp açtığımda, daha önce belirttiğim şekilde fanlar ve RGB'ler devreye giriyor, ardından sigorta atıyormuş gibi bir ses duyuluyor ve sistem açılmadan kapanıyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim?
Sistem bileşenlerim şu şekilde;
  • İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X3D
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX
  • Ekran Kartı: ASUS TUF GeForce RTX™ 5090
  • SSD: Samsung 990 Pro MZ-V9P4T0BW PCI-Express 4.0 4TB M.2 SSD (2 adet)
  • Güç Kaynağı: MSI MAG A1250GL PCI-E5 1250W 80+ Gold Full Modüler Power Supply
  • Sıvı Soğutma: Lian Li Galahad II LCD SL-Infinity 360mm
  • Fanlar:
    • Lian Li UNI SL-LCD REVERSE 120mm Fan (3 Adet)
    • Lian Li UNI TL REVERSE 120mm Fan (3 Adet)
    • Lian Li UNI SL-LCD 120mm Fan (1 Adet)
  • RAM: XPG Lancer RGB 128 GB (4x32 GB) DDR5 6400MHz CL32

Son düzenleyen: Moderatör:
Aldığınız hub kısa devre yapıyor olabilir onu söküp tekrar deneyin.
Sistemi düzeltmek için yaptığım şeyler şu şekildedir;
Öncelikle, sisteme eklediğim NZXT 9 pin hub'ı sökerek sistemi eski haline getirdim, ancak sorun çözülmedi. Sonrasında yeni PSU ile denedim, fakat aynı problem devam etti. Ekran kartını söküp çalıştırmayı denedim, ancak o da işe yaramadı. RAM'leri değiştirip denedim, ancak yine herhangi bir sonuç elde edemedim. Problemin kaynağını bulabileceğim başka bir yöntem mevcut mudur?

Dediklerine göre anakart kalıyor. Ama anakart üzerinde ki tüm kabloları çıkarıp sadece 24pin güç kablosu, işlemci güç kabloları, 1 tane tek ile çalıştırmayı deneyin görüntüyü anakarttan almayı dener misin?

Ekran kartı, 2. RAM, SSD, diğer tüm kablolar takılı olmasın.

Dediklerine göre anakart kalıyor. Ama anakart üzerinde ki tüm kabloları çıkarıp sadece 24pin güç kablosu, işlemci güç kabloları, 1 tane tek ile çalıştırmayı deneyin görüntüyü anakarttan almayı dener misin?

Sizin de belirttiğiniz gibi tüm yolları denedim, geriye yalnızca anakart kalıyor. Anakartı inceleme amacıyla garantiye gönderdim ve geri dönüşlerini bekliyorum. Sorunu tespit ettiğimde çözümünü buraya bırakırım. İlginiz için teşekkür ederim.

Düşündüğümüz gibi sorun anakartta görünüyor. Kablo bağlantılarını yeniden yaparken anakartın bir bölümünde hasar oluşmuş. Lehim noktalarında basınç kaynaklı problemler olduğu ve bunun kullanıcı hatası olarak değerlendirildiği söylendi. Maalesef bu nedenle garanti kapsamından faydalanamıyorum.

Şu anda tamir durumu değerlendiriliyor. Eğer maliyet çok yüksek olmazsa tamir ettirmeyi düşüneceğim. Ancak tamir ücreti yüksek çıkarsa, tamir yerine Asus ROG Strix X870E-E Gaming Wi-Fi anakartını almayı planlıyorum.

Son düzenleme: