Yer
Denizli, Türkiye
UYARI: USB bellekte olan verileri alın yoksa Rufus programı verileri silecektir!

Kaspersky Rescue Disk nedir?

Kaspersky Rescue Disk, kötü amaçlı yazılım bulaşmış sistemleri temizlemek için kullanılan bir bootable (önyüklenebilir) bir tarama aracıdır. Windows’un çalışmasına gerek kalmadan kötü amaçlı yazılımları kaldırır.

Gerekenler:

1. Bir tane USB bellek bulun ve takın. (4 ya da 8 GB USB bellek yeterlidir.)

2. İlk önce Rufus programı indriyoruz: Rufus - Önyüklemeli USB sürücü oluşturmanın en kolay yolu

3. Kaspersky Rescue Disk'i indirin: Kaspersky Virüs Koruma Yazılımı - Ücretsiz Versiyon ve Deneme Sürümü İndirme | Kaspersky

4. Rufus'da KRD (Kaspersky Rescue Disk) ISO'sunu yazdırın:

USB Aygıt: (siz seçiyorsunuz)
Önyükleme seçimi: KRD.iso (Kaspersky Rescue Disk ISO'sunu) seçiyoruz.
Disk bölüm düzeni ve Hedef sistem:
Yeni sistemler: GPT ve UEFI.
Eski sistemler: MBR ve BIOS.
Yeni birim etiketi: (istediğinizi isim koyabilirsiniz.)
Dosya sistemi: (Rufus varsayılan olarak seçecek.)
Ayırma Birimi boyutu: (Rufus varsayılan olarak seçecek.)

Ve sonda Başlat butonu'ya basıyorsunuz ve uyarıları Evet butonuna basıyorsunuz.

Ve artık yazdırma işlemi tamamlandı.

Şimdi ne yapacağız? USB üzerinden Kaspersky Rescue Disk çalıştıracağız.

Şimdi boot menüsünü ulaşacağız.
Boot menüsüne girmek için farklı anakartlarda boot menüsü girme tuşları olur.
Şimdi bütün farklı anakartları boot girme tuşları bu linkte:

Şimdi anakartınızın boot tuşu öğrendikten sonra bilgisayarıza yeniden başlatıyoruz ve ardından boot tuşu spamlıyoruz.

Artık boot menüsüne girdik ve şimdi yazdığımız USB belleği seçiyoruz.

Buradan "English" diyerek geçiyoruz.
Ekran görüntüsü 2025-03-12 211203.webp

Ve buradan "Kaspersky Rescue Disk. Graphic mode" seçiyoruz.

Ekran görüntüsü 2025-03-12 211244.webp

Gördüğünüz gibi Kaspersky Rescue Disk ekranı geldi ve bir tane uyarı çıkıyor onu "Continue" diyerek geçiyoruz.

Ekran görüntüsü 2025-03-12 211416.webp

Buradan EULA'u kabul edin.

Ekran görüntüsü 2025-03-12 211525.webp

Ve şimdi tarama ekranı çıktı ve "Start scan" butona tıklıyoruz.

Ekran görüntüsü 2025-03-12 211616.webp

Ve virüsleri siliyoruz ve bitti.

Ekran görüntüsü 2025-03-12 211722.webp

UYARI: USB bellekte olan verileri alın yoksa Rufus programı verileri silecektir!

Kaspersky Rescue Disk nedir?

Kaspersky Rescue Disk, kötü amaçlı yazılım bulaşmış sistemleri temizlemek için kullanılan bir bootable (önyüklenebilir) bir tarama aracıdır. Windows’un çalışmasına gerek kalmadan kötü amaçlı yazılımları kaldırır.

Gerekenler:

1. Bir tane USB bellek bulun ve takın. (4 ya da 8 GB USB bellek yeterlidir.)

2. İlk önce Rufus programı indriyoruz: Rufus - Önyüklemeli USB sürücü oluşturmanın en kolay yolu

3. Kaspersky Rescue Disk'i indirin: Kaspersky Virüs Koruma Yazılımı - Ücretsiz Versiyon ve Deneme Sürümü İndirme | Kaspersky

4. Rufus'da KRD (Kaspersky Rescue Disk) ISO'sunu yazdırın:

USB Aygıt: (siz seçiyorsunuz)
Önyükleme seçimi: KRD.iso (Kaspersky Rescue Disk ISO'sunu) seçiyoruz.
Disk bölüm düzeni ve Hedef sistem:
Yeni sistemler: GPT ve UEFI.
Eski sistemler: MBR ve BIOS.
Yeni birim etiketi: (istediğinizi isim koyabilirsiniz.)
Dosya sistemi: (Rufus varsayılan olarak seçecek.)
Ayırma Birimi boyutu: (Rufus varsayılan olarak seçecek.)

Ve sonda Başlat butonu'ya basıyorsunuz ve uyarıları Evet butonuna basıyorsunuz.

Ve artık yazdırma işlemi tamamlandı.

Şimdi ne yapacağız? USB üzerinden Kaspersky Rescue Disk çalıştıracağız.

Şimdi boot menüsünü ulaşacağız.
Boot menüsüne girmek için farklı anakartlarda boot menüsü girme tuşları olur.
Şimdi bütün farklı anakartları boot girme tuşları bu linkte:

Şimdi anakartınızın boot tuşu öğrendikten sonra bilgisayarıza yeniden başlatıyoruz ve ardından boot tuşu spamlıyoruz.

Artık boot menüsüne girdik ve şimdi yazdığımız USB belleği seçiyoruz.

Buradan "English" diyerek geçiyoruz.
Eki Görüntüle 132104

Ve buradan "Kaspersky Rescue Disk. Graphic mode" seçiyoruz.

Eki Görüntüle 132105
Gördüğünüz gibi Kaspersky Rescue Disk ekranı geldi ve bir tane uyarı çıkıyor onu "Continue" diyerek geçiyoruz.

Eki Görüntüle 132106
Buradan EULA'u kabul edin.

Eki Görüntüle 132107

Ve şimdi tarama ekranı çıktı ve "Start scan" butona tıklıyoruz.

Eki Görüntüle 132108
Ve virüsleri siliyoruz ve bitti.

Eki Görüntüle 132109
Güzel rehber hocam, emeğinize sağlık.

Konuyu tam anlamadım. Bu şey mi yani çevrim dışı antivirüs taraması diğer ismiyle güvenli tarama.

Çevrim içi şekilde kaldırılamayan virüsleri silmek amaç değil mi bu konuda bahsedilen bilgilerde?

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuyu tam anlamadım. Bu şey mi yani çevrim dışı antivirüs taraması diğer ismiyle güvenli tarama.

Çevrim içi şekilde kaldırılamayan virüsleri silmek amaç değil mi bu konuda bahsedilen bilgilerde?
Evet eğer Windows üzerinde virüs bulunamamışsa kullanılıyor veya aşırı enfekte durumlarda virüs antivirüs yüklemesini engelliyorsa yani Windows üzerindeyken işlem yapmak mümkün olmuyorsa o zaman işe yarıyor. Daha önce kardeşimin bilgisayarında başıma geldi. Normal Kaspersky'ı kurarken kurulum başarısız oluyordu virüs engelliyordu. USB'ye KRD.iso'yu Rufus ile çektim taradım 40 - 50 arası virüs çıkmıştı. Ardından sistemi açınca normal Kaspersky'ı kurabildim ama o bir daha bulmadı. Ardından Eset Online Scanner ile taradım Kaspersky'ın bulamadığını buldu. Ardından Malwarebytes, ADW Cleaner, Norton Power Eraser, Stinger, FSecure Scanner, Kaspersky Virus Removal Tool, Eset SysRescue ile taradım çünkü aşırı enfekte durumlarda fazla virüs bulunduğu için çarpraz ateşe almak istedim. Sonuçta bu programların virüs tanımı veritabanları farklı algoritmaları farklı yani bulabildikleri virüslerde farklı olabiliyor.

Evet eğer Windows üzerinde virüs bulunamamışsa kullanılıyor veya aşırı enfekte durumlarda virüs antivirüs yüklemesini engelliyorsa yani Windows üzerindeyken işlem yapmak mümkün olmuyorsa o zaman işe yarıyor. Daha önce kardeşimin bilgisayarında başıma geldi. Normal Kaspersky'ı kurarken kurulum başarısız oluyordu virüs engelliyordu. USB'ye KRD.iso'yu Rufus ile çektim taradım 40 - 50 arası virüs çıkmıştı. Ardından sistemi açınca normal Kaspersky'ı kurabildim ama o bir daha bulmadı. Ardından Eset Online Scanner ile taradım Kaspersky'ın bulamadığını buldu. Ardından Malwarebytes, ADW Cleaner, Norton Power Eraser, Stinger, FSecure Scanner, Kaspersky Virus Removal Tool, Eset SysRescue ile taradım çünkü aşırı enfekte durumlarda fazla virüs bulunduğu için çarpraz ateşe almak istedim. Sonuçta bu programların virüs tanımı veritabanları farklı algoritmaları farklı yani bulabildikleri virüslerde farklı olabiliyor.
Hocam lakin bu dediklerinizi yaptıktan sonra bütün virüsleri silseniz dahi yine de temiz format şart gibi bir şey değil mi? Yani burada bunları temizlerken USB ile direkt temiz format atmak yerine bu şekilde uğraşma amacınız sanırım verileri kurtarmak ve sonra temiz kurulum yaptınız mı?

Bir de şey soracağım. Herhangi bir program kurmadan tarama nasıl yapılıyor? Yani exe bir dosyadan antivirüs kurmadan mesela yazdığınız AdwCleaner tarzı direkt tarama yapan hangileri var? AdwCleaner'de çünkü bir şey kurmaya gerek yoktu sanırım.

Sadece tarama özellikliler; BitDefender Scanner(yalnızca macOS işlemim sisteminde), Kaspersky Virüs Removal Tool, Eset Online Scanner, Malwarebytes(sistem başlangıcından kapatır ve servisleri kapatırsan sadece tarama özellikli olur gerçek zamanlı koruma olmadan), Stinger, F-SecureOnlineScanner, ADWCleaner(reklam kötücülleri gibi çakıl taşları için iyi) bunlar benim bildiklerim. Daha çok var ama onlar sanırsam pek iyi değil yani ChatGPT'ye sorduğumda bir sürü sıralıyor ama kalitesiz sistemi bozmak bile mümkün onlarla.

Hocam lakin bu dediklerinizi yaptıktan sonra bütün virüsleri silseniz dahi yine de temiz format şart gibi bir şey değil mi? Yani burada bunları temizlerken USB ile direkt temiz format atmak yerine bu şekilde uğraşma amacınız sanırım verileri kurtarmak ve sonra temiz kurulum yaptınız mı?

Bir de şey soracağım. Herhangi bir program kurmadan tarama nasıl yapılıyor? Yani exe bir dosyadan antivirüs kurmadan mesela yazdığınız AdwCleaner tarzı direkt tarama yapan hangileri var? AdwCleaner'de çünkü bir şey kurmaya gerek yoktu sanırım.
Bazılarını yine kurmak gerekiyor. Tabi ki aşırı enfekte durumlarda insanın için asla rahat etmez hatta sistem hasarda almıştır yüksek ihtimal. Veriler kurtarıldıktan sonra formatlamak çok daha iyi. İçin rahat eder.