Merhaba arkadaşlar,
KDE Plasma'yı Wayland oturumunda kullanıyorsanız, bilgisayar açıldığında NumLock'un giriş ekranında kapalı gelmesi ve şifreyi yazabilmek için manuel olarak açmanız gerekmesi can sıkıcı bir durum olabiliyor. Üstelik NumLock'u giriş ekranında açsanız bile masaüstüne geçtiğinizde tekrar kapanması veya iki ortamın birbiriyle senkron çalışmaması da sık karşılaşılan bir sorun.
Ben bu problemi CachyOS üzerinde KDE Plasma ve Plasma Login kullanırken yaşadım. Arayüzde bulunan
"Plasma Ayarlarını Uygula" seçeneğini denememe rağmen herhangi bir sonuç alamadım. Biraz araştırdıktan sonra giriş ekranının kendi yapılandırma dosyasını oluşturarak sorunu tamamen çözebildim. Eğer siz de aynı problemi yaşıyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
1. Plasma'da NumLock'u Etkinleştirin
Öncelikle KDE Plasma'nın kendi ayarını doğru şekilde yapılandırın.
Sistem Ayarları → Klavye (Girdi Aygıtları) bölümüne gidin ve
"Plasma Başlatıldığında NumLock" seçeneğini
Açık olarak ayarlayın.
Bu ayar tek başına her zaman yeterli olmayabiliyor ancak yine de ilk olarak yapılması gereken işlem budur.
2. Giriş Ekranı İçin Yapılandırma Dosyasını Oluşturun
Terminalde aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın.
Bash:
sudo mkdir -p /var/lib/plasmalogin/.config
Bash:
echo -e "[Keyboard]\nNumLock=0" | sudo tee /var/lib/plasmalogin/.config/kcminputrc
Buradaki
NumLock=0 değeri ilk bakışta yanlış gibi görünebilir ancak KDE Plasma'nın yapılandırmasında
0 değeri NumLock'un açık başlamasını ifade etmektedir.
3. Dosya İzinlerini Ayarlayın
Oluşturulan dosyanın giriş ekranı tarafından okunabilmesi için aşağıdaki komutları çalıştırın.
Bash:
sudo chmod 755 /var/lib/plasmalogin/.config
Bash:
sudo chmod 644 /var/lib/plasmalogin/.config/kcminputrc
4. Sistemi Yeniden Başlatın
Son olarak bilgisayarınızı yeniden başlatın.
SDDM Kullananlar İçin
Eğer giriş yöneticisi olarak
Plasma Login yerine
SDDM kullanıyorsanız, komutlarda geçen
plasmalogin dizinini
sddm olarak değiştirmeniz yeterlidir.
Örneğin:
/var/lib/plasmalogin
yerine
/var/lib/sddm
kullanabilirsiniz.
Sonuç
Bu işlemlerden sonra NumLock giriş ekranında otomatik olarak açık geliyor ve masaüstüne geçildiğinde de durumu değişmiyor. Böylece giriş ekranı ile KDE Plasma arasında yaşanan NumLock senkronizasyon sorunu tamamen ortadan kalkıyor.
Ben bu yöntemi
CachyOS (KDE Plasma 6 / Wayland) üzerinde test ettim ve sorunu kalıcı olarak çözdü. Aynı problemi yaşayan arkadaşlara faydalı olacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim.
Herkese iyi forumlar.