1744713298306.webp

Bilgi: Biri bana Kültür Bakanlığı'nın ilk kitap basacaklara destek olduğunu bu sayede geleneksel, daha iyi bir yayıneviyle çalışılabileceğini söyledi -ilk kitaba özel. Ben bilmiyordum, o yüzden ilk kitabı KDY ile çıkardım. Hakkım ölmüş oldu yani. Çünkü kitabın artık bakanlık bandrolü alındı.

KDY İle Ücretsiz Kitap Yayımlamak​

Ben gotik öyküler yazıyorum. İlk kitabımı Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık ile ücretsiz bir şekilde çıkardım. İkinci kitap için yazmaya başladım bile. Elimde 4 taslak var.
Bu yazımda size; öykü, şiir gibi edebi metinler yazarak yazarlık yapan kişilere hitap ederek KDY ile nasıl ücretsiz kitap çıkarıldığından bahsedeceğim.

KDY nasıl bir yayınevi?​

• Print on demand (sipariş üstüne basım) sistemi ile çalışan bir yayınevi.​
  • Önden 500-1000 adet kadar basım yapmaz diğer geleneksel yayınevleri gibi.​
  • Bu sayede olası maddi zarar ve elde ürün kalmasından korunulmuş olur.​
  • Ayrıca yazar bu sistem ile kitabını ücretsiz bir şekilde çıkarabilmektedir.​
  • KDY, Google Play Books'un fiziksel halidir.​

KDY ile kitap yayımlamanın avantajları:​

• Yazar ücretsiz bir şekilde kitap çıkarabilmektedir. Genelde geleneksel olarak ücretli şekilde çıkarılırsa 10.000 - 15.000 TL gibi sayılardan bahsediyor oluruz.
  • Yüksek telif kazancı, %40 küsür. Kitabın fiyatından %50'si yayınevine, %50'si yazara ödenir. Yazara ödenen tutara vergi, stopaj vs. eklenince %40'lı bir rakam kalır. Bu da aslında iyidir.

KDY ile kitap yayımlamanın dezavantajları:​

• KDY'de herkes kitap yayımlayabilir. Belirli bir kalite kontrolden geçmez. Bu da sizin eserinizin araya kaynamasına sebep olabilir.
  • Telifi KDY alıyor ve eser hakkında pek söz sahibi olamıyorsunuz. Telif ilk sözleşmede 2 yıllıktır. Ondan sonra devam etmek isterseniz 1 yıllık şekilde uzatılır.
  • Kitabın reklamı, kitleye ulaşması yazarın bütçesine ve çabasına kalıyor.
  • Eseriniz sadece Kitapyurdu.com'da satılmaktadır. Eserinizi başka bir platform veya e-kitap olarak satışa listeleyemezsiniz, sözleşmeye aykırıdır.

KDY ile kitap yayımlamada süreç nasıl işliyor?​

1. https://kdy.kitapyurdu.com/ sitesine gidip eser başvurusunda bulunuyorsunuz. Süreç başladığında sizden çeşitli belgeler istenecek.
  2. İlk olarak sözleşme imzalayıp göndermeniz gerekmektedir. Bunun için 2 yöntem vardır:
    • Dijital: Yazıcıdan çıktı al, imzala, tarayıcı ile tarat ve PDF olarak sisteme yükle. Hızlıdır. 2 gün içinde onaylanır.
    • Kargo: Yazıcıdan çıktı al, imzala ve kargola. Yavaştır. 1 haftadan uzun sürebilir.
  3. Sözleşme onayından sonra sizden Word (.docx) formatında eserinizin belgesini isteyeceklerdir. Bu belge edisyon kontrolü içindir. Yani metin bütünlüğü, imla kuralları vs. kontrol edilecektir. Edisyon kontrolü bende 1 ay sürmüştü.
  4. Edisyon onayı gelince, eserin kapak tasarım dosyasının ve mizanpaj (iç sayfa düzeni) dosyasının PDF formatındaki çıktısını isteyeceklerdir. Kapak tasarımını Adobe Photoshop ile yapıp çıktıyı yine Adobe Photoshop uyumlu PDF formatında almalısınız. Mizanpaj ise Adobe InDesign ile halledilmelidir.
  5. Kapak ve mizanpaj PDF dosyaları da onay alınca size fiyat sorulacaktır. KDY portalındaki bardan fiyat belirleyeceksiniz. Burada minimum ve maksimum fiyatı KDY belirlemektedir. Minimum fiyatın aşağısına inemezsiniz, çünkü KDY "Benim zarar etmemem gerek." demektedir.
  6. Fiyat belirlemeden sonra sizden son bir onay alınacaktır. Son onayı verince eseriniz 24 saat içerisinde Kitapyurdu.com'da listelenecektir.

Kapak tasarımı ve mizanpajı nasıl halledebilirsiniz?​

Bunun için 2 yol var; ya kendiniz yapacaksınız ya da KDY'nin anlaşmalı olduğu ajanslarla çalışacaksınız.

1. Ajanslar​

https://kdy.kitapyurdu.com/Book/AgencyList sitesine giderek ajansları görüntüleyebilirsiniz. Ajanslar başka bir yazardan öğrendiğime göre 6000'den başlayıp 12-15'e kadar ilerliyormuş.

Ajanslar sizin isteklerinize uygun şekilde yapamayabilirler ama. Böyle bir olumsuz, baya olumsuz bir durum var. Bahsettiğim yazarın kendi olumsuz deneyiminin bulunduğu yazı:

2. Kendiniz​

Kendi kitabım Sonun Arzusu'nun her şeyini ben yaptım. Kapak tasarımı, mizanpaj, barkod yerleştirme vs. Benim zaten KDY ile çalışmamın nedeni cebimde para olmayışı :D Bir de ajanslara para mı vereceğim?

Bu videodan, Photoshop, Illusrator ve InDesign bilgim 0 olmasına rağmen, baka baka yaptım.

KDY'nin belli şablon ölçüleri var, istediği bazı şeyler var. Onlara buradan erişebilirsiniz: https://kdy.kitapyurdu.com/content

Kapak tasarımı için 130 x 195 cm ölçütlerine uyması, kesim çizgilerinin ayarlanması, görselin kapağa uygun yerleştirilmesi vs. beni baya zorladı. Hani hiç bilgim yok öyle söyleyeyim. Ama yaptım. "Anne oğlun başardı." :D
Sonra mizanpaj beni deli etmişti. Metni alıyorum, yapıştırıyorum, bir kayıyor... Sinir etti. Ama onu da yaptım. Orada da font kuralları, punto kuralları vs. var.
Sonra Illustrator ile barkod yerleştirilmesi gerekiyor. Ama barkodun CMYK (Hepsi sıfır K'sı 100 olması) olması gerekiyor vs.

Şöyle söyleyeyim, eğer para vermek istemiyorsanız cidden yukarıdaki videoya baka baka kapak tasarımını, mizanpaj ayarlamasını, barkod yerleştirmesini vs. yapabilirsiniz.
Hem böyle olunca, daha bir haz veriyor. Yani kitabın her tarafında sizin emeğinizin olması müthiş bir şey. Ben kitabımı ilk elime alınca baya mutluydum. 🥰

Ödeme ve İskonto​

Ödeme​

• Ödeme alt tutarı 100 TL'dir. Ay sonunda 100 TL birikmişse kitap satışlarından 2 ay vadeli bir şekilde, yani örnek olarak Mart sonu satışlarının ödemesi Mayıs yapılır, ödeme yapılır.
  • 100 TL altında kalmışsa bir sonraki aya devreder ve birikmeye devam eder.
  • 2 şekilde ödeme yapılır:
    • Banka hesabı: Çalıştıkları banka Yapı Kredi Bankası. YKB hesabınızın IBAN'ına gönderim yapılır.
    • Kitapyurdu.com alışveriş çeki: Kitapyurdu.com'da kitap alışverişinizde kullanabileceğiniz alışveriş çeki olarak hesabınıza tanımlanır. Sepette tutar otomatik düşer.

İskonto​

Yazar telifi %50 demiştim. Ama eğer yazar isterse, kendi telifinden düşerek iskonto yapabilir. Kitapyurdu'nun minimum fiyatının altına satmak isteniyorsa iskonto yapılabilir.
Kitap 100 TL ise ve yazar %20'lik telifinden vazgeçmişse kitabın fiyatı 80 TL'ye düşer.

Örnek olarak benim kitabımın liste fiyatı 75 TL (bu ayrıca Kitapyurdu'nun minimum fiyatı). Ben kendi telifimin %30'undan vazgeçip iskonto yaptım. Benim kitaplardan kazancım vergiler düşülmemiş haliyle %20.
Kitabımın şu anki fiyatı 52,50 TL.

Sonuç olarak...​

KDY, ücretsiz kitap çıkarmak isteyen yazarların kullanabileceği bazı açılardan iyi bir yol. Dezavantajlarını saydım. Eğer benim gibi kurgumu fiziksel olarak göreyim diyorsanız hayli hayli iyi bir yol.
KDY ile bilinmesi gereken her şeyi paylaştım. Aranızdan öykü, şiir, roman yazanlar, yazmayı düşünenler, yazacaklar varsa şimdiden hayırlı olsun!