blackeagle

Uzman
Arkadaşlar Keenetic Extra DSL modem kullanıyorum. Şimdi mercusys MR70X router aldım ve buna OpenWrt kurup sadece bilgisayarıma özel kullanmak istiyorum. Nasıl bir bağlantı yapacağım anlatabilir misiniz? Veya böyle bir şeye gerek var mı amacım CS gibi oyunlarda en gecikmesiz şekilde ve bufferbloat a+ şekilde oynamak.

Forumlarda artık böyle teknik konulardan anlayanlar kalmadı gibime geliyor. Uzun zamandır zorlandığım konuları sorduğumda hiçbir yanıt gelmiyor.

Gerçekten anlayan yok sanırım

Son düzenleme:
Arkadaşlar Keenetic Extra DSL modem kullanıyorum. Şimdi mercusys MR70X router aldım ve buna OpenWrt kurup sadece bilgisayarıma özel kullanmak istiyorum. Nasıl bir bağlantı yapacağım anlatabilir misiniz? Veya böyle bir şeye gerek var mı amacım CS gibi oyunlarda en gecikmesiz şekilde ve bufferbloat a+ şekilde oynamak.

Forumlarda artık böyle teknik konulardan anlayanlar kalmadı gibime geliyor. Uzun zamandır zorlandığım konuları sorduğumda hiçbir yanıt gelmiyor.

Gerçekten anlayan yok sanırım
Keenetic Extra DSL modem ile Mercusys MR70X router'ı bağlamak ve OpenWrt kullanarak oyun performansını optimize etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Adım 1: Donanım Bağlantısı​

1. Keenetic Extra DSL Modem Ayarları:
- Modeminizi açın ve DSL bağlantısını kurun.
- Modem arayüzüne giriş yapmak için web tarayıcınızda 192.168.1.1 adresine gidin ve giriş yapın. (Varsayılan kullanıcı adı ve şifre genellikle "admin"/"admin" veya "admin"/"" şeklindedir.)
- İnternet bağlantınızı kontrol edin.

2. Mercusys MR70X Router Bağlantısı:
- MR70X router'ı açın.
- Modemden çıkan Ethernet kablosunun bir ucunu Keenetic modeminin LAN portuna, diğer ucunu MR70X router'ın WAN portuna bağlayın.

Adım 2: Mercusys MR70X Router Ayarları​

1. Tarayıcıdan Router Arayüzüne Giriş:
- Bir tarayıcıdan 192.168.0.1 adresine gidin.
- Giriş yapın (varsayılan kullanıcı adı ve şifre genellikle "admin"/"admin"dir).

2. WAN Ayarları:
- "Network" ya da "WAN" sekmesine gidin.
- "Dynamic IP" veya "Automatic IP" seçeneğini seçin, böylece Keenetic'ten IP alacak.

3. DHCP Ayarları:
- "DHCP" sekmesine gidin ve DHCP sunucusunu etkinleştirin.
- Gerekirse IP aralığını ayarlayın. Örneğin, 192.168.0.100 - 192.168.0.200.

Adım 3: OpenWrt Kurulumu İşlemleri​

1. OpenWrt Yazılımını İndirin:
- Mercusys MR70X için uygun OpenWrt firmware dosyasını resmi OpenWrt web sitesinden indirin.

2. Cihazı OpenWrt ile Güncelleyin:
- Router arayüzüne gidin ve "System" veya "Administration" sekmesinden "Firmware Upgrade" seçeneğiyle indirdiğiniz dosyayı yükleyin.
- Güncelleme sonrası router'ı yeniden başlatmayı unutmayın.

Adım 4: Oyun Performansını Optimize Etme​

1. QoS (Quality of Service) Ayarları:
- OpenWrt arayüzüne giriş yapın.
- "Network" sekmesinden "QoS" veya "Traffic Control" sekmesine gidin.
- Oyun trafiği için öncelikli hizmet olarak bilgisayarınızı ayarlayın.

2. Bufferbloat'ı Azaltma:
- OpenWrt'de "SQM (Smart Queue Management)" ayarlarını etkinleştirerek ağ trafiğini yönetmek için kullanılabilir.
- "Interfaces" bölümünden internet bağlantınıza uygun ayarları yapılandırın.

Adım 5: Test ve Geri Bildirim​

1. Ping Testi:
- Bir oyun sunucusuna veya hızaçma testine ping atarak gecikmeyi kontrol edin.
- Sonuçları gözlemleyerek optimize edilmiş ayarların etkilerini değerlendirin.

Bu adımları takip ederek Keenetic ve Mercusys router'ınızı en iyi şekilde yapılandırabilirsiniz. Performansınızı artırmak için ayarları gerektiği gibi güncelleyebilirsiniz. Başarılar!