Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Şu anda hali hazırda artık eskiyen Keenetic Extra DSL KN-2111 modemimi değiştirmek için para biriktiriyorum. Keenetic Hopper DSL KN-3611 almayı düşünüyorum. Fakat dün akşam eski modemime OPKG/Entware ile Tailscale kurma gafletinde bulundum. Cihazda EN7513T (900 MHz tek çekirdek MIPS) işlemci ve 128 MB RAM mevcut.

tailscale up yaptıktan sonra cihaz resmen kilitlendi. Cihaz o kadar yavaşladı ki arayüze giriş yapmaya çalışıyorum, Dashboard gelmeden oturumun süresi doluyor :D Tailscale'i kapatamadım bile, cihazı zorla kapattım. OPKG'yi USB belleğime kurmuştum, CachyOS PC'me takıp Tailscale servisini başlatan init komutunun Executable yetkisini kaldırdım ve USB'yi tekrar modeme takıp modemi açtım. Sonra ise direkt sinirlenip OPKG kurulumumu sildim.

Gemini'a göre Tailscale 80 MB civarında RAM kullanıyor ve epey CPU gücü istiyor. Modemimde sadece 128 MB RAM ve tek çekirdekli 900 MHz MIPS işlemci var. Kilitlenmenin sebebi gayet belli gibi :) Onun yerine modeme gömülü IKEv2/IPsec VPN ile işimi görüyorum. Zaten statik (CGNAT'sız) IP adresim olduğu için sorunsuz çalışıyor :)

O yüzden para biriktirme olayına hız veriyorum. Kesinlikle elime ek para geçerse harcamayacağım. Sadece modeme ayıracağım.

KeeneticOS çok iyi bu arada. OpenWrt'den sonra en iyi router işletim sistemi KeeneticOS bana göre. Fakat işlemci dandik olduktan sonra yazılım mükemmel olsa ne yazar?

Bende Keenetic Omni DSL (KN-2011) kullanıyorum. Son güncellemelerden sonra arayüze bile girmek ölüm oldu. Sizde aynı sorundan muzdarip misiniz?
Arşivimden 4.0.5 sürmünü çıkartıp modeme kurdum. RAM kullanımı 100/128MB den 62/128MB'ye düştü. Modem biraz daha kendine geldi.

Bende Keenetic Omni DSL (KN-2011) kullanıyorum. Son güncellemelerden sonra arayüze bile girmek ölüm oldu. Sizde aynı sorundan muzdarip misiniz?
Arşivimden 4.0.5 sürmünü çıkartıp modeme kurdum. RAM kullanımı 100/128MB den 62/128MB'ye düştü. Modem biraz daha kendine geldi.
Ben arayüze girerken öyle bariz bir yavaşlama görmüyorum. Fakat son güncellemelerden sonra özellikle Hardware Network Accelerator kapalı ve Application Classification/Prioritization açıkken arayüze girmek epey uzun sürüyor. Kesinlikle 4.2 ve sonrası epey ağır kalıyor bu eski cihazlar için. Eskiden de bu ayarlar ile yavaşlama oluyordu fakat tolere edilebiliyordu. Şu anda daha yavaş.

İşin en garip tarafı Keenetic'in Speedster DSL modelinde hala 128 MB RAM olması :D Kendi işletim sistemleri 80-85 MB RAM yerken 128 MB RAM'li cihaz satmak epey kötü.

Keenetic Hopper DSL'de en azından 512 MB RAM var, çok daha rahat çalıştıracağına inanıyorum.

Ancak benim tanıdık elektrikçinin dediğine göre mahallemize yazın fiber gelebilirmiş. Şu anda VDSL var. Fiber geleceği ne kadar doğru bilmiyorum fakat fiber gelirse Hopper DSL'in işlemcisi 1000 Mbps Cake SQM için yetmeyecek. O yüzden ikinci el SFF bir kasa alıp ya OpenWrt ile kolay yoldan ya da doğrudan Arch Linux ile manuel olarak router yapacağım. Keenetic Hopper DSL'i de Access Point yapacağım.

Extra DSL modemi 2021’in başında almıştım. Ancak yazılım güncellendikçe RAM yetersiz kalmaya başladı QoS açamaz oldum. Eski sürümlere geri dönmeme rağmen CPU kullanımı sürekli tavana vuruyordu ve arayüze giriş çok geç oluyordu. Aynı sorun bende de vardı. Neyse ki Hopper DSL’e geçince tüm bu sıkıntılar ortadan kalktı. Eski modem şu an mesh modunda çalışıyor.

Extra DSL modemi 2021’in başında almıştım. Ancak yazılım güncellendikçe RAM yetersiz kalmaya başladı QoS açamaz oldum. Eski sürümlere geri dönmeme rağmen CPU kullanımı sürekli tavana vuruyordu ve arayüze giriş çok geç oluyordu. Aynı sorun bende de vardı. Neyse ki Hopper DSL’e geçince tüm bu sıkıntılar ortadan kalktı. Eski modem şu an mesh modunda çalışıyor.
KN-3610 mu KN-3611 mi aldınız?

KN-3611'in işlemcisi KN-3610'un işlemcisine göre çok daha iyi. Ayrıca 3611'de daha fazla RAM var.

Merhaba arkadaşlar. Şu anda halihazırda artık eskiyen Keenetic Extra DSL KN-2111 modemimi değiştirmek için para biriktiriyorum. Keenetic hopper DSL KN-3611 almayı düşünüyorum. Fakat dün akşam eski modemime OPKG/Entware ile tailscale kurma gafletinde bulundum. Cihazda EN7513t (900 MHz tek çekirdek mıps) işlemci ve 128 MB RAM mevcut.

tailscale up yaptıktan sonra cihaz resmen kilitlendi. Cihaz o kadar yavaşladı ki arayüze giriş yapmaya çalışıyorum, dashboard gelmeden oturumun süresi doluyor :D Tailscale'i kapatamadım bile, cihazı zorla kapattım. Opkg'yi USB belleğime kurmuştum, CachyOS PC'me takıp tailscale servisini başlatan init komutunun executable yetkisini kaldırdım ve USB'yi tekrar modeme takıp modemi açtım. Sonra ise direkt sinirlenip opkg kurulumumu sildim.

Gemini'a göre tailscale 80 MB civarında RAM kullanıyor ve epey CPU gücü istiyor. Modemimde sadece 128 MB RAM ve tek çekirdekli 900 MHz mıps işlemci var. Kilitlenmenin sebebi gayet belli gibi :) onun yerine modeme gömülü IKEv2/IPsec VPN ile işimi görüyorum. Zaten statik (CGNAT'sız) IP adresim olduğu için sorunsuz çalışıyor :)

O yüzden para biriktirme olayına hız veriyorum. Kesinlikle elime ek para geçerse harcamayacağım. Sadece modeme ayıracağım.

Keeneticos çok iyi bu arada. OpenWrt'den sonra en iyi router işletim sistemi keeneticos bana göre. Fakat işlemci dandik olduktan sonra yazılım mükemmel olsa ne yazar?

Bugün gelecek ilk defa Keenetic aldım.

Evde bu modemi kullanıyorum ancak fazla işlem gücü gerektirecek paketler kurmanızı önermem. Titan bile alsanız içindeki MediaTek işlemcisi yeterli gelmez. Extra DSL'in zaten RAM'ı çok düşük. Bakır altyapıda en mantıklı modemdir.
Doğru, o durumda en mantıklısı doğrudan x86 masaüstü bilgisayar kullanmak. OpenWrt veya manuel Arch Linux tabanlı yöntem ile yapabilirim. :)

Omni ve Speedster'dan sonra Keenetic modem urun gamindaki en dusuk tier modeme varsayilan olarak kurulu gelmeyen bir bilesen ile normalde destegi olmayan bir paketi kurup sonra bellek ve CPU gucu bitince olumsuz yorum yazmak da iyiymis.

Bu adamlar fabrikada firmware testi yaparken ''OPKG ile oradan buradan paket kursak modeme nasil calisir acaba?'' diye bir test yaptiklarini dusunmuyorum. Yapiyorlarsa da 1C/2T MIPS islemcili modemlerinde yapmiyorlardir mantiken.

Extra fiyatindaki diger modemlerde adam akilli QoS destegi bile yok. Modem ile bu kadar hasir nesir olmaniz gerekiyorsa Hopper V2 ya da Titan almaliydiniz. Bu durumda kullanim amaciniza uygun olmayan cihazi secen sizsiniz. Gunun sonunda bu adamlar da bir firma, sirf siz kolayca tercih yapin diye iyi satan bir urunu uretmeyi birakacak halleri yok.