ertekizm

Çalışkan
Herkese merhaba,

TurkNet 1000/50 Mbps FTTH (Türk Telekom altyapısı) kullanıcısıyım. Router olarak Keenetic Hero AX3000kullanmaktayım.

Hat performansımı optimize etmek ve Bufferbloat değerlerini iyileştirmek için arayüzden IntelliQoS / Akıllı Sıra Yönetimi (SQM) özelliğini aktif ettiğimde ilginç bir durumla karşılaşıyorum:

1. IntelliQoS / SQM Kapalıyken (Donanım Hızlandırma / PPE Aktif):
    • Speedtest sonuçlarında 880 - 890 Mbps Download ve 40 - 50 Mbps Upload değerlerini sorunsuz alıyorum.
    • Bufferbloat testim A Skoru çıkıyor (+21 ms download / +15 ms upload).
  2. IntelliQoS / SQM Açıldığında:
    • Hız sınırlamasını (Bant Genişliği) ister 850 Mbps yapayım, ister 1000 Mbps ya da üstü tanımlayayım, indirme hızım doğrudan 500 - 600 Mbps seviyelerine geriliyor ve orada kilitleniyor.
    • Sanırım paketler işlemci üzerinden işlenmeye başladığı için Donanım Hızlandırma (PPE) devreden çıkıyor ve cihaz işlemci limitine takılıyor.
Sorum Şunlar:

• AX3000 mimarisine sahip Hero modelinde 1 Gbps yük altında SQM/IntelliQoS açıkken bu hız düşüşü (500-600 Mbps sınırı) donanımsal bir limit midir?
  • 1 Gbps abonelikte hem Donanım Hızlandırmayı muhafaza edip hem de Bufferbloat A+ seviyesine çekebileceğimiz alternatif bir ayar veya önceliklendirme yöntemi var mıdır?
Ekran görüntülerini de konuya ekliyorum. Şimdiden yanıtlar ve yönlendirmeler için teşekkürler!

_attachments_ekran-goruntusu-2026-07-27-221148-webp.954861_.webp

_attachments_ekran-goruntusu-2026-07-27-221242-webp.954858_.webp

_attachments_ekran-goruntusu-2026-07-27-221158-webp.954860_.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

TurkNet 1000/50 Mbps FTTH (Türk Telekom altyapısı) kullanıcısıyım. Router olarak Keenetic Hero AX3000kullanmaktayım.

Hat performansımı optimize etmek ve Bufferbloat değerlerini iyileştirmek için arayüzden IntelliQoS / Akıllı Sıra Yönetimi (SQM) özelliğini aktif ettiğimde ilginç bir durumla karşılaşıyorum:

1. IntelliQoS / SQM Kapalıyken (Donanım Hızlandırma / PPE Aktif):
    • Speedtest sonuçlarında 880 - 890 Mbps Download ve 40 - 50 Mbps Upload değerlerini sorunsuz alıyorum.
    • Bufferbloat testim A Skoru çıkıyor (+21 ms download / +15 ms upload).
  2. IntelliQoS / SQM Açıldığında:
    • Hız sınırlamasını (Bant Genişliği) ister 850 Mbps yapayım, ister 1000 Mbps ya da üstü tanımlayayım, indirme hızım doğrudan 500 - 600 Mbps seviyelerine geriliyor ve orada kilitleniyor.
    • Sanırım paketler işlemci üzerinden işlenmeye başladığı için Donanım Hızlandırma (PPE) devreden çıkıyor ve cihaz işlemci limitine takılıyor.
Sorum Şunlar:

• AX3000 mimarisine sahip Hero modelinde 1 Gbps yük altında SQM/IntelliQoS açıkken bu hız düşüşü (500-600 Mbps sınırı) donanımsal bir limit midir?
  • 1 Gbps abonelikte hem Donanım Hızlandırmayı muhafaza edip hem de Bufferbloat A+ seviyesine çekebileceğimiz alternatif bir ayar veya önceliklendirme yöntemi var mıdır?
Ekran görüntülerini de konuya ekliyorum. Şimdiden yanıtlar ve yönlendirmeler için teşekkürler!

Eki Görüntüle 269229

Eki Görüntüle 269230

Eki Görüntüle 269231
Değerleri çok yüksek girmişsin indirmeyi 850 yüklemeyi 40 yap akıllı sıra yönetimide böyle olsun. A artı elde edene kadar hızı düşürürsün.
Screenshot_20260728_085658_Vivaldi.webp

Son düzenleme:
SQM / traffic shaper açıkken gigabit hızla internet almanız için x86 işlemcili bir cihaza Openwrt, Opnsense, PFsense benzeri yazılım yükleyip router olarak kullanmanız lazım. Piyasadaki routerlerin hiçbiri trafic shaper / sqm vs açıkken gigabit hızda bağlantı veremez, öyle bir donanımları, işlemci ram kapasiteleri yok.

Bendeki Keenetic Hopper SQM açıkken 300 mbit hız veriyor. N150 işlemcili Mini PC'ye Opnsense kurdum, onda 910 mbit hızda 0ms bufferbloat görüyorum