Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar,

OpenWrt'nin GitHub sayfasında Commit'lere göz gezdirirken Keenetic Titan KN-1812 modelinin destek listesine eklendiğini gördüm. Ayrıca OpenWrt Image Builder ile model araması yapınca KN-1812 net bir şekilde çıkıyor fakat sadece 25.12.0-RC2 sürümünü seçince çıkıyor, 24.10 serisini seçince çıkan en yüksek model KN-3811 modeli.

Commit'lerde kurulum rehberi de paylaşılmış. Das U-Boot Recovery özelliği ile bu iki modele de OpenWrt kolayca kurulabiliyormuş. Tek gereken TFTP sunucusu çalıştıran ve 192.168.1.2/24 sabit IP'li bir masaüstü bilgisayar imiş.

Kurulum rehberini de içeren GitHub Commit'leri:
https://github.com/openwrt/openwrt/commit/cc2aefe6195322ce73e2f20b2801352c5be737c5 (KN-1812)
https://github.com/openwrt/openwrt/commit/d087a79b7b03fe93a221fd6246ce437c5c5325c3 (KN-3811)

Bunu deneyen var mı? Deneyen varsa OpenWrt verimli çalışıyor mu?

Not: Hopper olarak bahsettiğim model benim sipariş ettiğim DSL destekli Hopper DSL KN-3611 değildir. KN-3811 kodlu salt Router özellikli Hopper'ı kastediyorum. Zaten gördüğüm kadarıyla OpenWrt, DSL modem özellikli hiçbir modern cihazı desteklemiyor :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Keenetic cihazlara OpenWRT kurmaya bence gerek yok çünkü OPKG paket destekleri var. OpenWRT üzerine kurmak istediklerinizi OPKG paket desteğiyle Keenetic Router'lara çok rahat kurabiliyorsunuz. Mesela ben Hero KN-1012 cihazımda hem SFP ile internete erişiyorum hem de OPKG paket desteği sayesinde kurduğum Zapret ile her türlü DPI engelini aşabiliyorum. Kaldı ki bence Keenetic cihazlara OpenWRT gibi dışarıdan bir işletim sistemi kurulumuna gerek yok çünkü KeeneticOS'un halihazırda size sağladığı özellikler ve sunduğu arayüz oldukça başarılı.

Keenetic cihazlara OpenWRT kurmaya bence gerek yok çünkü OPKG paket destekleri var. OpenWRT üzerine kurmak istediklerinizi OPKG paket desteğiyle Keenetic Router'lara çok rahat kurabiliyorsunuz. Mesela ben Hero KN-1012 cihazımda hem SFP ile internete erişiyorum hem de OPKG paket desteği sayesinde kurduğum Zapret ile her türlü DPI engelini aşabiliyorum. Kaldı ki bence Keenetic cihazların OpenWRT gibi dışarıdan bir işletim sistemi kurulumuna gerek yok çünkü KeeneticOS'un halihazırda size sağladığı özellikler ve sunduğu arayüz oldukça başarılı.
Evet, onu biliyorum. OPKG + Entware Repo ile OpenWrt paketleri Keenetic cihazlara kurulabiliyor. Özellikle Hopper/Hopper DSL, Hero, Challenger ve Titan gibi modellerde kullanılan ARM64 tabanlı işlemciler çok daha fazla paketi destekleyebiliyor.

Bu arada KN-1012 cihazınıza Tailscale kurmayı denediniz mi? Denemediyseniz deneme imkanınız var mı? Ben elimdeki külüstür 128 MB RAM'li Extra DSL KN-2111'e kurunca cihaz kilitlendi resmen :D Cihazın bunun için tasarlanmadığı bariz belli. Gemini zaten Tailscale'in 80 MB civarında RAM tükettiğini de belirtti. Ek olarak cihazımda ZRAM Swap da kapalıymış, boşta 80-85 MB RAM kullanımını da ekleyince sistem doğal olarak kilitleniyor :)

Keenetic Hero KN-1012'de Tailscale denemesi yapma imkanınız var mı?

Evet, onu biliyorum. OPKG + Entware Repo ile OpenWrt paketleri Keenetic cihazlara kurulabiliyor. Özellikle Hopper/Hopper DSL, Hero, Challenger ve Titan gibi modellerde kullanılan ARM64 tabanlı işlemciler çok daha fazla paketi destekleyebiliyor.

Bu arada KN-1012 cihazınıza Tailscale kurmayı denediniz mi? Denemediyseniz deneme imkanınız var mı? Ben elimdeki külüstür 128 MB RAM'li Extra DSL KN-2111'e kurunca cihaz kilitlendi resmen :D Cihazın bunun için tasarlanmadığı bariz belli. Gemini zaten Tailscale'in 80 MB civarında RAM tükettiğini de belirtti. Ek olarak cihazımda ZRAM Swap da kapalıymış, boşta 80-85 MB RAM kullanımını da ekleyince sistem doğal olarak kilitleniyor :)

Keenetic Hero KN-1012'de Tailscale denemesi yapma imkanınız var mı?
Elbette, gece saatlerinde kimsecikler yokken denerim.

Keenetic (ve genel olarak her cihazın) OpenWRT desteğinin olmamasının ana nedeni OpenWRT geliştiricilerinin veya topluluğunun önünde bahsi geçen cihazın olmamasından kaynaklanıyor. Bunu OpenWRT forumlarında çok dile getirdiler.

Cihaz masamda yoksa OpenWRT desteğini unutun, veya kendiniz yapın.

Gibisinden bir cevap alırsınız her zaman.

Zaten OpenWRT cihaz desteği artık çoğunlukla topluluk tarafından yapılıyor. Açık kaynak kod olmasının bir artısı. Commit'leri sen de paylaşmışsın zaten. TP-Link AX20 (AX23'ün küçük kuzeni) de geçtiğimiz aylarda buna benzer commit ile destek aldı.

Ayrıca Keenetic (ve bir sürü marka, TP-Link, ASUS, Netgear) modifiye OpenWRT kullanıyor ama bu markaların çoğu bu tabanın üstüne çok fazla kapalı kaynak ve proprietary kod kurup, kendi firmware'lerini üretiyorlar. Bazen bu yasal ve/veya çip üreticisinin zorunluluğundan kaynaklı oluyor (Qualcomm, Broadcom WiFi çipleri gibi, bunların hepsi kapalı kaynak kodlu).

Keenetic bunların içinde en iyisi. Çünkü direkt olarak OpenWRT SDK'sini kullanıyorlar ve herhangi bir saklama yapmıyorlar. Ayrıca bütün cihazları MediaTek çipleri kullanıyor (OpenWRT ve açık kaynak WiFi 6 için en iyisi).

Kısaca özetlemek gerekirse, evet, teoride Keenetic'in bütün ürünlerine OpenWRT kurmak mümkün. Ama bunu önce birinin yapması gerekiyor. Olduğu gibi OpenWRT kurmak mümkün değil. Birinin cihazı desteklemesi için uğraşması gerekiyor.

Keenetic OPKG (yeni adıyla APK) paketlerini de destekliyor. Ne kadar mümkün olduğunun bir kanıtı daha.

Ayrıca Keenetic (ve bir sürü marka, TP-Link, ASUS, Netgear) modifiye OpenWRT kullanıyor ama bu markaların çoğu bu tabanın üstüne çok fazla kapalı kaynak ve proprietary kod kurup, kendi firmware'lerini üretiyorlar. Bazen bu yasal ve/veya çip üreticisinin zorunluluğundan kaynaklı oluyor (Qualcomm, Broadcom WiFi çipleri gibi, bunların hepsi kapalı kaynak kodlu).

Keenetic bunların içinde en iyisi. Çünkü direkt olarak OpenWRT SDK'sini kullanıyorlar ve herhangi bir saklama yapmıyorlar. Ayrıca bütün cihazları MediaTek çipleri kullanıyor (OpenWRT ve açık kaynak WiFi 6 için en iyisi).

Kısaca özetlemek gerekirse, evet, teoride Keenetic'in bütün ürünlerine OpenWRT kurmak mümkün. Ama bunu önce birinin yapması gerekiyor. Olduğu gibi OpenWRT kurmak mümkün değil. Birinin cihazı desteklemesi için uğraşması gerekiyor.

Keenetic OPKG (yeni adıyla APK) paketlerini de destekliyor. Ne kadar mümkün olduğunun bir kanıtı daha.
Bunu bilmiyordum. Keenetic'in doğrudan OpenWrt SDK'sini kullanması gerçekten çok iyi. Zaten tüm Keenetic cihazlar da MediaTek çip kullandığı için OpenWrt tabanı ve açık kaynaklı Wi-Fi modülleri için en iyi seçim oluyorlar.

Yani demek ki cihaz açıkça desteklenmese bile KeeneticOS zaten OpenWrt'yi hiç aratmayacak kadar iyi bir işletim sistemi olduğu için gerek yok :)

Ek olarak birçok OpenWrt destekli cihaza OpenWrt kurmak için çok daha karmaşık yöntemler kullanmak ve hatta bazılarında direkt cihazı söküp çipleri elle programlamak gerekirken desteklenen Keenetic cihazlara OpenWrt aynı normal Keenetic kurtarma imajı yüklenir gibi TFTP + U-Boot Recovery yöntemi ile yükleniyor. Keenetic'in resmi kurtarma imajı aracı da bu protokolü kullanıyor.

Yani Keenetic o kadar OpenWrt standartlarına yakın ilerliyor. O zaman KeeneticOS'ten OpenWrt'ye geçip Keenetic Mesh'ten olmaya gerek yok :D

Yani Keenetic o kadar OpenWrt standartlarına yakın ilerliyor. O zaman KeeneticOS'ten OpenWrt'ye geçip Keenetic Mesh'ten olmaya gerek yok :D

Üstüne bastın. Bu sadece Mesh için değil, KeeneticOS gerçekten çok zengin ve sürekli güncelleme alan bir işletim sistemi. Dolayısıyla OpenWRT modlayan birilerinin masasında olsa dahi buna zaman harcamaya gerek olmayan cihazlar. Şu anda giriş-orta segmenti "kalite olarak" domine ediyor adamlar ancak üste hiç oynamıyorlar neden bilmiyorum. İlk Keenetic yönlendiricimi aldığımdan beri başka marka yönlendirici kullanamıyorum. Alışıyorsun, bağımlılık yapıyor, sigara gibi bir şey.

Üstüne bastın. Bu sadece mesh için değil, keeneticos gerçekten çok zengin ve sürekli güncelleme alan bir işletim sistemi. Dolayısıyla OpenWrt modlayan birilerinin masasında olsa dahi buna zaman harcamaya gerek olmayan cihazlar. Şu anda giriş-orta segmenti "kalite olarak" domine ediyor adamlar ancak üste hiç oynamıyorlar neden bilmiyorum. İlk Keenetic yönlendiricimi aldığımdan beri başka marka yönlendirici kullanamıyorum. Alışıyorsun, bağımlılık yapıyor, sigara gibi bir şey.

Yeni cihazlar gelecek diyorlar Wi-Fi 7 ve 10gbit portu olan bir cihazı görmüştüm.

Son düzenleme: