Mertcan39

Yetkin
Merhaba arkadaşlar,
Türk Telekom 1 Gbps hattımda Keenetic titan ile SQM denemesi yaptım ve sonuçları sizinle paylaşmak istedim.
SQM yaparken işlemci kullanımı %60 civarlarında seyrediyor.
SQM'in açıklaması akıllı kuyruk yöneti midir internet hattında sonuna kadar yüklendiğimiz zaman bir ağ gecikmesi oluşuyor SQM ile biraz hızdan feragat ederek sıfıra yakın indirebiliyoruz.
SQM donanım isteyen bir özellik. Routerın donanımına göre hızınız değişebilir. Keenetic hopper 250 Mbps civarı SQM yapabiliyor.

Bu videoda ise SQM kapalı şekilde test ediyorum. Hattınızda kullandığınız modeme ONT'ye kadar yükteki ping fark edebilir. Türk Telekom fiber de Nokia ontlerde yükte ping +100+150ms kadar çıkabilmektedir Huawei ONT'ler bu konuda daha başarılıdır. Benim hattımda download yönünde yükte +18ms civarı bir artış söz konusu.

Son düzenleme:
PC'den yapılan SQM de sadece kullanılan PC için geçerli olursa diğer cihazlar etki alanına girmez ve pek bir özelliği olmaz ama dersen ki eve küçük bir server kurarım bütün evin trafiğini o serverden geçiririm dersen o zaman Linux serverdan yapılan SQM yararlı olabilir ama modemlerde böyle özellikler varken mantıklı bir seçim olmayabilir bence.

PC'den yapılan SQM de sadece kullanılan PC için geçerli olursa diğer cihazlar etki alanına girmez ve pek bir özelliği olmaz ama dersen ki eve küçük bir server kurarım bütün evin trafiğini o serverden geçiririm dersen o zaman Linux serverdan yapılan SQM yararlı olabilir ama modemlerde böyle özellikler varken mantıklı bir seçim olmayabilir bence.
1 Gbps interneti harika bir modem alsanız dahi SQM'sini işleyemiyor.

Tabii ki sizde haklısınız ama ayrıyeten bir Linux server kurup tüm internet trafiğini o serverdan geçirmeden sadece kullanılacak olan PC'ye SQM kurmanız durumu düzeltmez aynı ağa bağlı diğer kullanıcılar etki alanının dışında kalacağı için interneti yine sınırsız kullanabilecekler. Yani siz SQM ile dikkatli ve sağlıklı bir internet kullanmaya çalışırken yan odada kardeşiniz yüklü miktarda veri indirme işlemi yaparsa yine ping yükselecektir.