35gvm78 22

Üstün
Makaleler
2
Yer
İzmir

Giriş

Evet, herkese merhaba. Uzun süredir beklediğim fiber altyapıya geçtiğimiz hafta kavuştum. Ondan önce burada TurkNet vs Vipnet diye bir konu açmış ve sizlerin fikirlerini almıştım.

Aslında o konuyu açma sebebim altyapının TT tarafından çekildiğini zannettiğim içindi. Neyse, sonuç olarak altyapı geldi, kurulum yapıldı, hat aktiflendi ve kullanmaya başladık. Bugün sizlere hem kurulum sürecindeki deneyimlerim, rahatsız olduğum ve memnun olduğum noktaları anlatıp ping ve hız testlerini göstereceğim.
Bu konuda herhangi bir reklam amacı yoktur. Sadece kendi deneyimlerim ve aldığım hizmeti başkalarının bilgi sahibi olması için konu haline getirdim.

Kutu Aktivasyonu, Kurulum Süreci ve Hat Aktivasyon Süreci

Öncelikle şunu belirtmem gerek ki, en çile çektiğim kısım burasıydı. Kutular mayıs ortası gibi takıldı, telefon ile bilgi almak için aradığımda sürekli "ha bu hafta, ha sonraki hafta" denilerek bayağı süreç uzadı. Tabii belki kendi ellerinde olmayan durumlar olabilir, bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Netice olarak, Haziran sonunda operatörün ilçedeki franchise sahibi ile WhatsApp'tan konuştum ve kendisi gayet ilgili bir şekilde kutuların aktif olduğunu, istersek kuruluma geleceklerini söylediler ama şehir dışında olduğumuz için daha sonraki bir vakitte gelmelerini istedik. Sözleştiğimiz günden sonraki sabah ekipler telefonla aradı ve kabloyu gerçekten çok güzel bir şekilde çekti. Burada bir parantez açmak istiyorum; aşağıda Telekom'un çektiği, yanında ise Vipnet'in çektiği kablo var. Yorum sizin.
WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.39.58 (1).webp

WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.39.58.webp
Gelen ekipler kabloyu çektikten sonra resimdeki Huawei marka ONT cihazını verdiler. Muhtemelen bir operatörden çıkma cihazdır ama üzerinde bir logo yok. (Resimdeki ONT, ilk seri üründen 2013 yılında çıkmış bir ONT.)

WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.47.55.webp

WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.47.27.webp

Daha sonra ise kimliğin önlü arkalı fotoğrafı ve ikametgahı WhatsApp'tan gönderdim. 1.5 hafta sonra e-Devlet BTK onay sistemi üzerinden gayet amatör hazırlanmış ve her halinden Word'de hazırlandığı belli bir sözleşmeye onay verdim. Onaydan 1 hafta sonra ise sinyal verildi ve şu anda interneti aktif kullanıyorum.

Hız Testi ve Ping Değerleri

Hız testi yaparken fark ettiğim bir diğer detay ise operatör adının farklı olmasıydı. Daha sonra ASN numarasını sorguladığımda Vipnet'in bir ASN numarası olmadığı için başka operatörler üzerinden internete çıkarttığını öğrendim. Bu durumda internete İstanbul üzerinden çıkıyorum. İzmir-İstanbul arası ise resimde gördüğünüz gibi 11 ms civarı seyrediyor.

1785412435462.webp

Mevcut ping sonuçları ise bence Wi-Fi için kabul edilebilecek bir düzeyde.

1785412646700.webp

Ancak MTR ile test yaparken fark ettim, fiber sistemin bağlı olduğu Router'da bazı kabul edilemeyecek seviyede açıklar var. Fazla detaylandırmak istemiyorum ama kötü niyetli birileri bu zafiyetleri kullanarak internet sistemine zarar verebilir. Bu durumları muhtemelen onlara bilgilendirme geçerim.

Sonuç ve Fiyat/Performans

Şu anda mevcut kullandığım paket 390₺ gözüküyor sistemde. Eğer 1000/1000'lik paketler açılırsa sanırım fiyatları 600-700 bandında olacakmış. Bu fiyat göz önüne alındığında yaşanılan sorunlar göz ardı edilebilir. Ek olarak Karabağlar, Gaziemir ve Buca'ya da sanırım çanak anten ile simetrik internet hizmeti veriyorlar. Eğer bu civarda yaşayan arkadaşlar varsa, onlar için de güzel bir alternatif olabilir ama muhtemelen çanak sistemlerde ping değerleri daha yüksek olacaktır.

Son

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim; aklınıza takılan veya merak ettiğiniz bir konu varsa yazabilirsiniz, bildiğim kadarıyla cevaplarım.

Son düzenleme:
Fiber internette İzmir İstanbul arası 11 ms biraz garipmiş ama kendi NOC'ları yok sanırım. Lokal ISS olduğu için pek bir şey söylemek mümkün değil. Umarım sorun yaşamadan kullanırsın. Yaşarsan konu aç yardımcı oluruz.

(11 ms'i kötü olmasından dolayı söylemedim. Değer gerçekten iyi değer ama NOC olmadığı için altyapı kontrolü zor sağlanır.)

Fiber internette İzmir İstanbul arası 11 ms biraz garipmiş ama kendi NOC'ları yok sanırım. Lokal ISS olduğu için pek bir şey söylemek mümkün değil. Umarım sorun yaşamadan kullanırsın. Yaşarsan konu aç yardımcı oluruz.

(11 Ms'i kötü olmasından dolayı söylemedim. Değer gerçekten iyi değer ama NOC olmadığı için altyapı kontrolü zor sağlanır.)

Evet hocam, zaten normalde bu şirket sadece çanak internet (RadioLink) ile internet veriyorlarmış. Buradaki franchise ilk kez bizim mahalleye fiber çekmiş. Ama yurt dışı çıkışlarının verdiği değerler bana iyi gibi geldi. Frankfurt'a bazen 40 ms civarında bağlanıyor ama genelde 50-60 arası. Ek olarak bazı Twitter'a girerken de sıkıntı çıkartıyor. En kötü ihtimalle İstanbul'da VDS alıp tünelleme yapmayı düşünüyorum.

Bence bu bir rezilliktir. Yıl olmuş 2026 hala millete 2013'teki şeyi kilitlemeye çalışıyorlar.

Kutu Aktivasyonu, Kurulum Süreci ve Hat Aktivasyon Süreci

Öncelikle şunu belirtmem gerek ki, en çile çektiğim kısım burasıydı. Kutular mayıs ortası gibi takıldı, telefon ile bilgi almak için aradığımda sürekli "ha bu hafta, ha sonraki hafta" denilerek bayağı süreç uzadı. Tabii belki kendi ellerinde olmayan durumlar olabilir, bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Netice olarak, Haziran sonunda operatörün ilçedeki franchise sahibi ile WhatsApp'tan konuştum ve kendisi gayet ilgili bir şekilde kutuların aktif olduğunu, istersek kuruluma geleceklerini söylediler ama şehir dışında olduğumuz için daha sonraki bir vakitte gelmelerini istedik. Sözleştiğimiz günden sonraki sabah ekipler telefonla aradı ve kabloyu gerçekten çok güzel bir şekilde çekti. Burada bir parantez açmak istiyorum; aşağıda Telekom'un çektiği, yanında ise Vipnet'in çektiği kablo var. Yorum sizin.
WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.39.58 (1).webp

WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.39.58.webp
Gelen ekipler kabloyu çektikten sonra resimdeki Huawei marka ONT cihazını verdiler. Muhtemelen bir operatörden çıkma cihazdır ama üzerinde bir logo yok. (Resimdeki ONT, ilk seri üründen 2013 yılında çıkmış bir ONT.)

WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.47.55.webp

WhatsApp Image 2026-07-30 at 14.47.27.webp

Daha sonra ise kimliğin önlü arkalı fotoğrafı ve ikametgahı WhatsApp'tan gönderdim. 1.5 hafta sonra e-Devlet BTK onay sistemi üzerinden gayet amatör hazırlanmış ve her halinden Word'de hazırlandığı belli bir sözleşmeye onay verdim. Onaydan 1 hafta sonra ise sinyal verildi ve şu anda interneti aktif kullanıyorum.

Bence bu bir rezilliktir. Yıl olmuş 2026 hala millete 2013'teki şeyi kilitlemeye çalışıyorlar.
Hocam Echolife serisinin v1 ile v8 arasında uçurum fark yok. Sadece bu ONT'nin işlemcisi daha eski bu yüzden daha fazla ısınıyor. Yoksa normal kullanımda fark edilecek bir durum yok. Aktif kullanımda CPU kullanımı %10'u geçmiyor.
image.webp