Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MiniRayss

Uzman
Yer
Kimsesiz bir yer.
Arkadaşlar kimliğim yeni ancak 18 yaşıma girdiğim için imzalı kimlik gerekiyor. Sadece normal kimliğimi imzalı kimliğe çevireceğim, Nüfus Müdürlüğüne randevu aldım. Giderken velimin gelmesi gerekiyor mu? Ona göre tek başıma gideceğim. Dediğim gibi, 18 oldum kimliğim yeni, sadece kimliğimde imzam yok. O sebepten dolayı yenilemem gerekiyor.

Çözüm
Eski kimliğiniz sağlam ve elinizde ise ve 18 yaşını doldurduysanız tek başınıza gidebilirsiniz.
Eski kimliğiniz sağlam ve elinizde ise ve 18 yaşını doldurduysanız tek başınıza gidebilirsiniz.
18 doldurdum ve eski kimliğim yanımda ancak imzalı kimlik yenilemesi için veliminde gelmesi gerekiyor diye duyumlar aldım bazı arkadaşlarımdan. Metro ile gitmek istemiyorum, motor ile rahat gitmek istiyorum. Metro ile gidip uğraşmak ve annemi yormak istemiyorum.

Ayrıca veli gerekmesinin sebebi imza yetkimin olmaması diye düşünüyorum. İmza yetkisini yeni kimlik ile edineceğim, bugün banka hesabım donduruldu 18 olduğumdan dolayı ve gittiğimde bankaya imza yetkimin olmadığı söylendi.

Teknik olarak çalışanların sen sen değilsin (fotoğraf uyuşmuyor, elma yok, armut yok...) deyip öyle bir şey yapabilme hakkı var. Bazı kendini bilmezler bu "hakkı" bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kullanmış olabilir. Ama normal şartlarda kimlik belgenizi ibraz ettiğinizde dediğim gibi kimliği kaybetmediğiniz ve kendini temsil edebilen bir birey olduğunuz için gerekmemeli.

Mesela çok şerefli bir çalışan ehliyetimi alırken bana kağıt vermemişti. Normalde talep ettiğim zaman vermesi lazım. Aynı kişi tipimi beğenmeyip sülalemi sormuştu. Sanarsın kimliği kaybettim de veri tabanındaki bilgilerle doğrulama yoluyla kimlik tespiti yapıyor.

Annenizin işi gücü varsa, sizin vaktiniz daha "değersiz" ise şansınızı deneyin derim. Herhalde amcanızın eşinin adını falan biliyorsunuzdur.

Bankadaki muhabbet muhtemelen yasal şarttır. Bankada sözleşmeye atacağınız imzanın kimlikteki imza ile kıyaslanması gerekiyordur.
Ben banka hesabımı yeni kimlik kartı almadan açtım ve 18 yaşını doldurmuş olmama rağmen eskisinde fotoğraf dahi yoktu.

Teknik olarak çalışanların sen sen değilsin (fotoğraf uyuşmuyor, elma yok, armut yok...) deyip öyle bir şey yapabilme hakkı var. Bazı kendini bilmezler bu "hakkı" bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kullanmış olabilir. Ama normal şartlarda kimlik belgenizi ibraz ettiğinizde dediğim gibi kimliği kaybetmediğiniz ve kendini temsil edebilen bir birey olduğunuz için gerekmemeli.

Mesela çok şerefli bir çalışan ehliyetimi alırken bana kağıt vermemişti. Normalde talep ettiğim zaman vermesi lazım. Aynı kişi tipimi beğenmeyip sülalemi sormuştu. Sanarsın kimliği kaybettim de veri tabanındaki bilgilerle doğrulama yoluyla kimlik tespiti yapıyor.

Annenizin işi gücü varsa, sizin vaktiniz daha "değersiz" ise şansınızı deneyin derim. Herhalde amcanızın eşinin adını falan biliyorsunuzdur.

Bankadaki muhabbet muhtemelen yasal şarttır. Bankada sözleşmeye atacağınız imzanın kimlikteki imza ile kıyaslanması gerekiyordur.
Ben banka hesabımı yeni kimlik kartı almadan açtım ve 18 yaşını doldurmuş olmama rağmen eskisinde fotoğraf dahi yoktu.
Arkadaşım ehliyetini alırken velisi çağırıldı sonra ben arkadan adam 18 yaşında kendi işini yapabiliyor olması gerek dedikten sonra şefi gibi bir üstü ile konuşup vermişti. Benim kimliğimdeki resim 5-6 yıl önce ancak pasaportum var. Ve pasaportumun resmi geçen yıl ile aynı ve yeni kimlik içinde aynı vesikalık resmi kullanacağım. Pasaportumla gitsem bence kendimi temsil edebilirim. Çünkü pasaport ile şu anki halim resim olarak aynı. Saçıma kadar sakalıma kadar aynıyım.

Sence dostum, pasaport ve kimliğim ile gidersem tek başıma halleder miyim?

Zaten orada E-Devletimi de açarım %100 benim ben olduğuma inanırlar. İşlem yaparlar mı dersin?

Sorun çıkma ihtimalini azaltır. Ama dediğim gibi, eninde sonunda çalışanın keyfine kalmış. Veliniz gelince bunlar sülalecek sahtekarlık yapıyorlar bile diyebilir. Memur olmak güzel şey.
O zaman tek gideyim, olmazsa velimide alırım. Sadece banka hesabım kapalı olduğundan beş parasız geziyorum o koyuyor.

Zaten orada E-Devletimi de açarım %100 benim ben olduğuma inanırlar. İşlem yaparlar mı dersin?
E-Devlet çalınabilen bir şey. Veliniz de sahtekar olabilir. Birinin akrabalarını öğrenip ezberlemek zor şey değil. İnsanları uğraştırmak için kurulmuş bir sistem sadece.

Konuşmadık ama sisteme kayıtlı parmak iziniz varsa yeterli olmalı. Bir kalemle karalamaya bir de ona inanıyorlar. Hadi birisine eyvallah da diğeri çok kolay şekilde taklit edilebiliyor ama inanıyorlar işte.

Bir de ben saat 14:40 randevu aldım da saatini değiştirebiliyor muyum? Sabah 9-10 almak istiyorum.
Sitede randevu durumu kısmından görüntüleyip iptal edebiliyorsunuz. Sonra (istediğiniz saatte bulabilirseniz) yenisini alıyorsunuz.

Pasaport alırken parmak izi verdim.
Bunu tahmin etmiştiğim için öyle söyledim, 18 yaş altı pasaporttan emin olamadım. Ben hep 18'den sonra yaptım o işleri.