• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

KLEVV Cras RGB 32 GB (2x16 GB) 7200MHz RAM'lerin EXPO ayarı nasıl olmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Gaydırıgubbis
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 255
  • Etiketler Etiketler
    expo

Gaydırıgubbis

Üyecik
  • AMD Ryzen 7 9700X tray 5.5GHz 40 MB önbellek 8 çekirdek AM5 4nm işlemci.
  • ASUS Prime B650M-R 7200MHz (OC) DDR5 soket AM5 M.2 HDMI mATX anakart.
  • KLEVV cras v RGB 32 GB (2x16 GB) 7200MHz CL34 Intel XMP 3.0 – AMD EXPO DDR5.
  • ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC 16 GB GDDR6 256 bit.
  • Lexar NM790 1TB NVMe PCI-e gen4 X4 okuma 7400 MB – yazma 6500 MB.
  • ASUS A21 Plus ARGB temperli cam USB 3.2 mATX mesh siyah mid Tower gaming kasa

Arkadaşlar böyle bir hazır sistem almıştım. Sorunum ise RAM frekansıyla alakalı. EXPO'yu açtığım da RAM'ler 7200 MHz oluyor fakat bilgisayar beni BIOS'a geri atıyor. RAM'leri 6000 MHz olarak ayarladığım da ise bilgisayar açılıyor fakat sonrasın da mavi ekran veriyor. Manuel olarak da denedim sonuç aynı. BIOS sürümü ise güncel. Şu an 5600 MHz olarak kullanıyorum herhangi bir sıkıntı yapmıyor. Bunun bir çözümü var mı? RAM'leri mi değiştirmeliyim hazır sistem zannetmiyorum değişeceğini satıcının da hatası yok gibi görünüyor. Yoksa anakart güncellemesi mi beklemek gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
İnsanları hazır sistemi alma amacı zaten sistemin test edilip yollanması değil mi? Sistemi nereden aldınız? Bu RAM'in EXPO çalışmadığını test etmemişler mi? Sistem özelliklerinden dolayı alınan sitenin Game Garaj olduğunu varsayıyorum. Kendilerine yazdınız mı?

Aynı RAM'i 7200'de kullandığımda hiçbir sorun olmazken 6000'e çektiğim anda mavi ekran yiyorum ben. Sorunun çözümünü bilen varsa sevinirim.

Mail adresi verdiler video olarak atacağım bakalım.

Aynı RAM'i 7200'de kullandığımda hiçbir sorun olmazken 6000'e çektiğim anda mavi ekran yiyorum ben. Sorunun çözümünü bilen varsa sevinirim.

Bende 7200 MHz de kullanmak için çabalıyorum.

AM5 sistemde 7200 kullandığınızda anakart otomatik 2:1 mod tanımlıyor EXPO açtığınızda, yani 6000 1:1'den kötü performans alıyorsunuz. İyi optimize edilmiş bir 6000, 7600'e denk oluyor kabaca. Düzgün alt zaman girmek gerekiyor. BIOS son sürüme güncelledikten sonra tüm zamanları doğru yazdığınızda, 7200'den 6000 1:1 moda geçmek çok zor olmayacaktır. 1.4v yeterlidir 6000 için. UCLK=MCLK yapmanız gerekiyor 6000 1:1 mod için, FCLK ilk etapta 2000 kalması yeterli.

Sistem özellikleriniz nedir tam olarak? BIOS son sürüme güncellemenizi tavsiye ederim, güncelleme işlemi öncesi default ayarlara çekmeniz de iyi olacaktır, güncelleme esnasında çıkabilecek sıkıntılar adına.

Hynix bellekler için bu ayarları denemenizi tavsiye ederim.

6000 1:1 mod için geçerlidir.

VDD kısmı 1.35v-1.4v kalabilir, VDDIO ve VDDQ da aynı şekilde. Ellemeniz gereken 3 voltaj mevcut totalde, EXPO'nun da yaptığı budur. SoC voltaj 1.2-1.25 arası 6000 için yetecektir.

Sistem özellikleri yukarıda belirttiğim gibi. BIOS ise güncel. Bu dediğin ayarlar için de teşekkür ederim. Fakat bunu becerebilir miyim bilmiyorum. Videolardan bakıp yapmayı deneyeceğim.

Sistem özellikleri yukarıda belirttiğim gibi. BIOS ise güncel. Bu dediğin ayarlar için de teşekkür ederim. Fakat bunu becerebilir miyim bilmiyorum. Videolardan bakıp yapmayı deneyeceğim.
Çok basit, sadece zamanlama kısmından yazacaksınız EXPO aktif edip. Dram Timings kısmında yer alıyor. Sistem açılmama gibi bir sıkıntı olursa arkadaki usb flashback portundan BIOS güncelleyin, en basit o şekli ile kurtarırsınız sistemi, bu tarz anakartlarda clear cmos tuşu yok, cltrc pinleri var, o 2 pine tornavida değerek BIOS sıfırlıyorsun anakartta elektrık yokken, fişten çekiliyken. Ama usb flashback ile daha rahat olur, matx anakartta zor bu işler.

Bir de 7200 hızını 6000 çekceksiniz, FCLK 2000 ayarlamanız lazım, uclk dıv1 mode uclk=memclk yapacaksınız.

Denedikten sonra yorum yapacağım sağ olun.

Gevşek zamanlar verdim. Hynix için sistem boot etmesi açılması gerekli, sıkıntı olmaması lazım. Çok sıkı zaman vermedim. Bazı bellekler açamıyor. 7200 mt/s bellekler Hynix A ya da M olabilir. Yazılımdan bakıp öğrenmek lazım, HWiNFO, OCCT gibi bu programların RAM info kısmında yazıyor bellek türü. @Gaydırıgubbis

Ek olarak Nitro ayarları mevcut, advanced kısmından amd overclocking diyeceksiniz, accept dedikten sonra ddr options'ın içinde olması lazım, oradan Nitro enable Robust Training Enable Rx-Tx Burst Length 8x-8x seçip bellek eğitimini tamamlayın, bu şekilde train etsin.

Test için Testmem5 Ryzen 3d profile öneririm, ek olarak OCCT combine test cpu+ram+vram testi-bunu ayarlarken large dataset ve extreme mod seçin-, prime 95 large test, y-cruncher vt3 testi öneririm. FCLK + bellek kontrolcü stabilitesi içindir, Ram timingleri, Nitro ayarları vs. Çoğu hatayı saptar instabiliteyi. Stabilse zaten problem yok. Nitro mod rx,tx, control line auto olarak 2-3-1 tanımlanır, 6000 mt/s'de çoğu bellek kontrolcü şu anda 1-2-1 sıkıntısız açıyor, 1-2-0 açanlar da var. Latency gecikme düşüşü sağlar bu da, oyundaki akıcılık hissiyatı artar %1 low yükseldiğinden dolayı.

Gear down mode disable var bir de, addr cmd mod olarak geçer Asus'ta, fakat bu ayara bulaşmayın, uzman olmadıkça işin içinden çıkamazsınız çok uğraştırır. mAtx anakartta BIOS sıfırlama, resetleme işleri meşakkatlidir çünkü arkada anakartın I/O panelinde cmos sıfırlama tuşu yok. Manuel sıfırlaman lazım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…