Klima dalgalanması için PSU önerisi

BaMeSo

Çalışkan
Yer
İstanbul
Merhaba odamda kullandığım gaming bilgisayarımda, yine odamda bulunan 9000BTU (800W enerji çekiyor) klima devreye girince internetim dalgalanmadan ötürü anlık olarak 5 saniye kesiliyor. Bu sorunu 1 senedir araştırıyorum kendim teknik uzman olduğum için odama ayrı ayrı 2.5'luk hatlar çektim, klimayı ve PC'yi ayırdım. Hatta sigorta kutusunu yeniledim, saate kadar PC'ye özel faz hattı çektim ama sorun düzelmedi. Eskiden yük altında olduğunu zannediyordum fakat yük yokken tarayıcıda klima rölesi her çekince bırakınca WhatsApp Web'in bağlantı kesildi hatası ile anladım. Sonra bilgisayarın Wi-Fi'si ile de aynı ağa bağlandım sorunum windowsda çözüldü. Herhalde network kartı 2.5gbit ile bağlı olduğundan dalgalanmadan etkileniyor. Ama pubg oynarken wifi de bağlı olsa ağ gecikmesi hatası şeklinde sorunum hala devam ediyor. Şimdi bu sorunu kökten çözmek ve RTX 5080 kartımı ATX 3.1 ile beslemek için var olan eski tip FSP 1000W PSU mu değiştireyim diyorum. Bu konuda siz işin uzmanlarından fikir almak isterim.

Not: Aslında sorunumu online UPS ile çözmüştüm ama odada hatta evde çok ses yapınca bende eşimde çok rahatsız olduk iade ettim.
Not 2 : Evimiz eski 3 fazlı altyapı yok, toprak hattı yok. Topraklar nötre bağlı. Daireye gelen kablolar 4 lük küçük yani. O sebeple 2.5 luk pc ye özel bir hattı saate kadar çektim.

Taleplerim;
  • Olası faz ve topraktaki ani voltaj dalgalanmalarından etkilenmeyecek, UPS vari az da olsa regulasyonu ve enerji abzorbesi iyi olacak bir PSU.
  • Tier A seviyesi bir PSU bakıyorum.
  • İleriye dönük en az 1000W üstü, tercihim 1200W veya 1500W bir değere sahip besleme voltajı.
  • ASUS ROG hastası olduğumdan, ROG serisi bir ürün almak mutluluk verir ama büyük kayıplar için marka fanlığımdan vazgeçebilirim .
  • Bütçe olarak maksimum 10k ile 15k arası bir rakam ayırdım.
  • En önemli konu, bulunduğum oda çok sessiz ve sessizlik sevdiğim için, şu coil whine sesinden kurtulmak istiyorum. Yeni 5080 kartımda da benzer bir sorun yaşıyorum. Üst seviye verimlilik taşıyan psularda bu sesin olmadığını okudum. Doğru ise önceliğim bu konu olabilir .

Uzun araştırmalarım sonucunda birkaç model seçtim ama sizin tavsiyeleriniz önemli;

NZXT C1200 Gold.
NZXT C1500 Gold.
ASUS ROG STRIX 1200 Platinum.

Sistemim:
  • İşlemci: Intel 11700K.
  • Anakart: ASUS Z590e Gaming.
  • Ekran kartı: ASUS TUF 5080.
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 32 GB (2x16) 4400 MHz DDR4 CL19 F4-4400C19D-32gtzr RAM.
  • Soğutucu: Deep cool AS500 Plus.
  • Kasa: Sharkoon TG6.
  • PSU: FSP Hydro G PRO 1000W (eski seri ATX 3.0,3.1 veya pciex 5.0 yok)
  • Modem: Keenetic titan KN-1811
  • İnternet altyapısı: Tursat fiber 1000/125 Mbit.

Son düzenleme:
Tavsiyeniz için teşekkürler. Aslında testlerde çok olumlu sonuçlar veren Asus ROG-STRIX-1200G-AURA modelinide düşünüyorum ama stok yok ve fiyat 15 i geçmezse değerlendirebilirim tabiki

Tavsiyeniz için teşekkürler. Aslında testlerde çok olumlu sonuçlar veren Asus ROG-STRIX-1200G-AURA modelinide düşünüyorum ama stok yok ve fiyat 15 i geçmezse değerlendirebilirim tabiki
ROG PSU'ları Seasonic üretiyor diye biliyorum. Eskiden NZXT'leri de Seasonic üretiyordu fakat artık CWT üretiyor. Tabii artı olarak o fiyatlarda ROG payı da var. Benim önerim NZXT'den yana hala.

Üç faz ya da trifaze veya 380V zaten evde olmaz ve gerekli de değildir ama toprak hattı ve onun kaçak akım rölesi ile desteklenmesi sağlık için önemlidir.

Not 2 : Evimiz eski 3 fazlı altyapı yok, toprak hattı yok.

Olası faz ve topraktaki ani voltaj dalgalanmalarından etkilenmeyecek, UPS vari az da olsa regulasyonu ve enerji abzorbesi iyi olacak bir PSU.

Üstteki iki cümle de birbiri ile uyuşmuyor. Toprak hattında faz olmaz ve olmamalı. Toprak hattı yoksa, bunu ortadan kaldıracak ya da tölere edecek başka bir çözüm de yok.

Diğer hususlar da belirleyici değil ve teknik konudaki çözümleriniz de muğlak.

Diğer taraftan şu güzel bir veri;

Not: Aslında sorunumu online UPS ile çözmüştüm

Sorununuz yüksek ihtimalle şebeke ve kontrollü iletilmesi kaynaklı. Bunu PSU ile çözmeniz pek de olası değil. Zannımca klima ya da dış ünitesi hâlâ, PC ve modem ile ilişkili bir devreden besleniyor.

Son düzenleme:

Yeni evlerde artık 3 fazlı yapı var dostum. Ve klima gibi ani voltaj çeken cihazları ayrı bir faza bağlıyorsun sorun çözülüyor. Eski binalarda toprak hattı ve nötr birleştiği için toprak hattındaki atık voltajlar veya topraktaki parazitleri temizleyebilecek sağlam izolatörlü bir PSU işimi çözebilir diye düşündüm. Giriş izolatörleri kaliteli ve kapasitörleri yüksek bir PSU ani düşümlerden yükselmelerden değişimlerden etkilenmeyebilir diye fikir yürütüyorum. Bendeki FSP Hydro G PRO 1000W modelini ATX 3.1 NZXT C1200 Gold gibi bir PSU ile değiştirirsem veya dalgalanma bastırmada bu psulara göre daha başarılı olan ASUS ROG STRIX Aura 1200W ile değiştirirsem sorunum belki ortadan kalkar diye düşündüm. Hem ATX 3.1 ile ekran kartı daha stabil voltaj alacak hem de 1200W'a çıktığım için PSU'nun daha fazla karşılayabileceğini düşünüyorum bu dalgalanmaları. Yanlış mı fikir yürütüyorum?

Yanlış mı fikir yürütüyorum?

Kısmen.

Yeni evlerde artık 3 fazlı yapı var dostum. Ve klima gibi ani voltaj çeken cihazları ayrı bir faza bağlıyorsun sorun çözülüyor.

Olsa bile, tek fazlı, düzgün bir iç tesisata ve sigorta kutusuna sahip bir evde yine bir sorun olmayacaktır.

Eski binalarda toprak hattı ve nötr birleştiği için toprak hattındaki atık voltajlar veya topraktaki parazitleri temizleyebilecek sağlam izolatörlü bir PSU işimi çözebilir

Toprak hattı ve nötrün birleşmesi sağlıklı bir uygulama değildir. "Toprak" ya da "ground" adı üstünde, direkt olarak yere gömülü olan bir metale bağlı olmalıdır ki olası kaçaklarda, cihazdaki elektriğin sağlığa zarar vermesinin önüne geçer.

Giriş izolatörleri kaliteli ve kapasitörleri yüksek bir PSU ani düşümlerden yükselmelerden değişimlerden etkilenmeyebilir diye fikir yürütüyorum.

Giriş izolatörü ile ifade ettiğinizi tam olarak anlayamadım ama AC giriş ve DC çıkış arasındaki izolasyon için kullanılan IC veya fetlerden bahsediyorsanız, onun kalitesi pek de sizin istediğiniz sonuca yaramaz. Bulk kapasitörün size sunabileceği sürenin de NZXT C1200'de power ok sinyalinin 26 milisaniye ya da ROG Strix Aura 1200'de de 20 milisaniye olduğu düşünülürse yine yetersiz kalması söz konusu, UPS'in sizin probleminizde işe yaraması da bu konuyu akü ile ya da içinde bulunan regülatör devresi ile çözmesi sebebiyle, çok daha uzun süreler boyunca voltaj dalgalanmasını tölere edebiliyor.

Kaliteli bir PSU tâbii ki her zaman daha iyi lakin sorununuzun çözümü pek de bu değil gibi.

Son düzenleme:
Anladım andar bey. Peki sizden bu konuya biraz da olsa yardımcı olabilmesi adına hangi PSU'yu seçmem belki işimi görebilir? Bina ana panosu da 4'lük kısmen ince kablolar kullanılarak yapılmış. Binanın toprak hattını tek başıma yaptırmak çok ciddi maliyet. Sadece bakır çakmakla bitmiyor ona göre iç tesisatıda düzeltmem lazım vs. online UPS'ler çok sesli. İşim gereği birçok UPS hizmeti veren firmalardan destek ve fikir aldım ama 1000W ı karşılayacak bir online UPS'in sessiz olması imkansız diyorlar. Yani evi değiştiremeyeceğime göre tek umudum iyi bir PSU ile bir ihtimal sorunu çözebilmek

@BaMeSo, hold up ve AC loss to power ok hold up süreleri mümkün mertebe yüksek olan modeli tercih etmeniz belki işe yarayabilir.

Bu minvalde NZXT C1500, NZXT C1200 ATX 3.1 (bu arada bir önceki C1200 ATX 3.0 olan da bu konuda iyi o da tercih edilebilir) ve ROG Strix Aura 1200W arasında C1200 ATX 3.1 bu konuda biraz daha iyi, test linkleri üzerinden kendiniz de bakabilirsiniz;

(Burada ROG Strix Aura Gold'un da değerleri mevcut, Platinium olanda ise süreler biraz daha kısa)

Hydro G 1000W modeli de bu modellere nazaran geride kalıyor. Ayrıca başka modeller de incelemek isterseniz, Cybenetics raporlarından da faydalanabilirsiniz.

Bu arada umarım fazla masraf çıkmadan, sorununuz hâllolur.

Son düzenleme:
İlk seri C1200 Strix modelden daha iyi değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…