Kodlama nasıl öğrenilir?

Bence C ile basla. Bilgisayar mimarisini ogren, alttaki teoriyi iyice kafanda oturt. Sonra C#'a da gecersin, baska dillere de. Zaten cogu high-level diye tabir edilen dil C tarzi ve C'deki zorluklari ekarte etmek icin cikmis diller. C# da bunlara dahil, adindan anlasildigi uzere.

Gecen bunu soyledigim icin bir arkadasin sadece beni dovmedigi kaldi ama C#'ta Windows disinda gelistirme yapamazsin, cunku Windows icin yapilmis bir dil kendisi. C'deki Win32 programlamanin yerini C++ ve MFC kullanarak dolduramayacaklarini anlayinca C#'i ve Windows Forms'u tanittilar GUI programlamayi kolaylastirmak adina. Yeni yeni .NET Core falan cikti ama Visual Studio ve Windows Forms, WPF, WinUI gibi komponentler olmayinca ASP.NET ile ugrasabiliyorsun sadece; bu noktada da websiteleri yapmak icin daha guzel diller karsina cikiyor.

"The C Programming Language" veya Deitel'in kitabini kullanarak C'ye baslayabilirsin, ikisi de guzel kaynaklardir. C'yi belli bir noktaya getirdikten sonra da algoritmalara vakit ayirabilirsin.

Hayatımda daha ben kodlama dili öğrenmek istiyorum diyip kodlama dili öğrenebilen birisi görmedim. Aklında bir proje olmalı. Projeye göre dil seçmeli ve bir yandan bu proje ile uğraşmalısın neyin ne olduğunu görmek için.

Örneğin Ardiuno ile hiçbir alakam yoktur benim. Dün Tolga Özuygur'un Type R pedalından gitar pedalı videosunu görünce aklıma bir proje geldi ve midi bağlantısı gerektiren bir Expression pedalını Ardiuno'nun MİDİUSB kütüphanesi ile midi bağlantısına hiç ihtiyaç duyulmadan direkt bilgisayara bağlayacağım. Bu proje doğrultusunda öğrenmem gereken dil C++. Bugün ona başlayacağım.

Diğer türlü ise aklınızda hiçbir proje bulunmadan kuru kuru dili öğreniyorsunuz ve hem aklınızda bir şey kalmıyor hem de bazen "Bu ne işe yarıyor ya" dediğiniz anlar oluyor. Örneğin "return" komutunu ben projeye geçmeden önce asla anlayamıyordum. Projeye geçtikten sonra kafama uymaya başladı.

İlk önce temel öğrenmen lazımdır. Aşağıda temelden başlayacağın bir yol haritası linki var. Sırayla kutuları takip et ve talimatlarını oku. Örnek 1 tane dil seç diyor. Orada pek fark etmez aslında, öğreneceksin. Pyhton, Java ve ya JS seçebilirsin. Nedeni ise hızlıca kodlama yapıp, algoritmak öğrenmek istiyorsan, bunlar zahmetsizce kodlamaya başlayabileceğin diller. Kurulumları aşırı kolay, (JS için bir şey kurmaya bile gerek yok).
https://roadmap.sh/datastructures-and-algorithms ve buradan öğrendiklerinle, LeetCode sitesinden antereman yapman lazımdır.

Bazı insanlar; yok algoirtma kolay öğrenme dese de sakın öyle bir şey yapma. Mülekatlarda algoritma soruları sordukları gibi algoritma ve veri yapılarıyla hiç pratik yapmazsan eğer, ileride geliştireceğin projelerde, aşırı zorlanırsın.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt