Yunanistan ile dost olmalıyız, artık siyasiler bu saçma mevzuyu bir kenara bırakmalı. Ermenistan konusunda düşüncelerim değişmez, orada bizi halkta sevmiyor biz de onları sevmiyoruz.

Komşu ülkeler arasında en çok sevdiğim ülke Yunanistan’dır. Aramızda sanıldığı kadar büyük bir düşmanlık da yok aslında. 6 Şubat depreminde bizden yardımlarını esirgemediler. O dönemde gösterdikleri dayanışmayı unutmam. Kültürleri de mutfakları da bize oldukça benzer. Özellikle Ege sofrasıyla inanılmaz benzerlikler taşıyor çünkü yüzyıllar boyunca yan yana yaşamış iki halkız.

Yunanistan’a ara sıra giderim. Warcraft oyununda tanıştığım Theo adında bir Yunan arkadaşım var. Eşiyle birlikte Pire’de küçük bir restoranları var. Aslında restoran yerine meyhane demek daha doğru olur. Uzo adını verdikleri bir içkileri var. Anasonla yapılıyor yani kısacası Yunan rakısı diyebiliriz. Rakının yanına Saganaki, karides sote, ızgara ahtapot, marine edilmiş bol zeytinyağlı hamsi ve cacıki harika gidiyor.

Theo’nun ailesiyle de tanıştım. Başta bana karşı önyargılı olabileceklerini düşündüm ama aksine beni aileden biri gibi karşıladılar. Hatta Theo’dan çok benimle ilgilendiler diyebilirim. Ailesi oldukça iyi Türkçe biliyor ve tarihle yakından ilgileniyorlar. Büyük dedeleri, İzmir işgali döneminde savaşmayı reddettiği ve işgale karşı çıktığı için vatan haini ilan edilmiş yıllarca firari olarak yaşamış. Yunan İç Savaşı’nda hükümete karşı savaşmış, dedesi KKE (Yunanistan Komünist Partisi) üyesiymiş. Savaş bittikten sonra birkaç yıl hapis yatmış serbest kaldıktan bir süre sonra da kanserden hayatını kaybetmiş.

Bana eski fotoğraflarını gösterdiler. Dedelerinin Remzi adında Türk bir yakın arkadaşı var mış. Birlikte çekildikleri bir fotoğrafı gösterdiler. O kareye baktığımda Theo ile kendimi gördüm sanki… içim ısındı.

Arap Yarımadası ile bizim sınır komşuluğumuz yok dostum.
Sinir komsusu dememis ki komsu demis. Apartmandaki 1. kat ile 2. kat arasindaki iliski gibi. Ayrica Suriye ve Irak da Arap yarimadasinda bulunan ulkeler yani teknik olarak sinir komsusu oluyoruz. Ben de hepsini ayni cati altinda degerlendirdigim icin oyle yazdim. Yanlis bir sey yok burada.