NOT: Videolu gösterimi mevcuttur, izleyebilirsiniz.
Düşünsenize, Komut İstemi'ni açıp "selam" yazdığınızda o da size "Sana da selam!" yazıyormuş. Kendi komutunuz yani.
Bunu yapmak elbet mümkün. Kolay adımları var ve arkadaşlarınıza hava atmak ve onlara sürpriz yapmak için iyi bir seçenek.

İlk olarak komutları saklayacağınız klasörün yerini seçin ve klasörü oluşturun. "Komutlar" diye adlandırabilirsiniz klasörü.
Daha sonrasında oraya BAT, CMD ve EXE dosyaları atmanız gerek. Dosyanın adı CMD'ye yazacağınız şey olacak, o yüzden iyi seçin.

Eğer bir programlama dilinin kodunu çalıştırmak istiyorsanız onu çalıştıracak komutların bulunduğu BAT/CMD dosyasını koyun.

Python için şöyle bir şey yeterli olur.

[CODE title="Python Template"]@echo off
py C:\py\dosyasinin\konumu\dosya.py[/CODE]

Örnek olarak bana "Merhaba, kullanıcı! Beni çalıştırdığın için teşekkürler." yazdıracak bir komut yapmak istiyorum.
BAT dosyam böyle olacak.
Kod:
@echo off
echo Merhaba, kullanıcı! Beni çalıştırdığın için teşekkürler.
UYARI: Türkçe karakterlerin düzgün görüntülenebilmesi için Notepad++ kurulmalı, kod sayfası Kodlama > Karakter Takımı > Türkçe > OEM 857 olarak seçilip dosya öyle düzenlenmelidir. Aksi takdirde Komut İstemi yazılan metni berbat bir şekilde görüntüleyecektir. Dikkat edilmesi buyurulur.

Komutlarımızı oluşturduktan sonra yapmamız gereken programların otomatik yaptığı bir şey. Mesela Python'ı direkt "python" yazarak çalıştırmak için kendisi bu adımı uyguluyor. Aramaya "Sistem ortam değişkenleri" yazıp çıkan sonuca tıklayın. Ortam Değişkenleri > Sistem değişkenlerinde Path'i bulun. Çift tıklayıp Yeni'ye basın ve az önce oluşturduğumuz, içinde BAT, CMD ve EXE dosyaları bulunan klasörün konumunu girin. "Tamam" diyerek kapatın pencereleri.

Yapacaklarımız bu kadar. Komut İstemi'ne komutlarınızın adını girerek onları çalıştırabilirsiniz!
Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler! Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.

Son düzenleyen: Moderatör: