Forumda konular artık tekrar etmeye başladı, çoğu yapay zekanın çözebileceği basit sorunlar veya daha önceden konu açılmış sorunlar. Bunun önüne geçmek için AI'a sordum veya internette araştırdım fakat çözüm bulamadım seçeneği olmalı.
Örnekler ve sorular: Kaç forumda, kaç kere denk geldim sayısını bilmiyorum artık.
1) yurt dışından... Sipariş ettim, ne zaman gelir? Vergi çıkar mı? Vergi sınırı kaç? Vergi kalkmış mı?
Kaç yerde okudum bu soruyu artık sayamıyorum. Kardeşim gelmez gelmez! O iş bitti artık. Yapay zekaya sorsa 30 saniyede cevap alacak, özet olarak vereceği cevap da "Yeni mevzuat gereği kağıt kürek işleri var, ürünün 10 katı fiyata denk gelecek o yüzden mantıksız, alma." olacak, bitti gitti. 30 saniye anca sürer.
Ardından o tekrardan soracak:
Değil... Sipariş verdim veya ürünün fiyatı bu ama...
AI: Mevzuat açık, dediğim kurallar geçerli ürün ve fiyat fark etmeksizin.
Burada konu açılıyor, tartışılıyor, laf anlatılmaya çalışıyor. Hepsini geçtim bunun üzerine şansımı deneyeyim deyip sipariş veriyor, imha ediliyor anca öyle anlıyor. 21. yüzyıldayız artık, atalarımız gibi deneme yanılma yapmamıza gerek olmadığını düşünüyorum.
2)... Üzerinden arkadaşımın... Sattım... Oldu, ben sorun yaşar mıyım?
Satış yapılan hesap kimin kardeşim, seninse o zaman yaşarsın. Bu soruyu da kaç kere okudum vallahi bilmiyorum. Aklınızı mantığınızı kullanın, işin içinde para geçmiş, sen kendi kişisel bilgilerinle kayıt olmuşsun, sence başına bir şey gelmeme ihtimali var mı?
AI'a sordu:
AI: Evet hukuki sorun yaşarsın çünkü...
Soran: Ama hesap benim değil arkadaşımın veya kuzenimin... Yine de sorun yaşar mıyım?
AI: Elbette satış yapılan yerdeki hesap sana ait, buna dayanarak...
Konunun yarısı çözüldü, boş sorular atlandı yeni konusu:
... Yasalarını çiğnemişim bana yardımcı olabilecek hukukçu var mı? Veya... Da önerebileceğiniz hukukçu var mı?
3) A mı B mi?
Forumda sorulursa: A olanını al bu özellikleri var şu özellik B de yokken bunda var.
Soran: Ama B daha iyi diyorlar (Alt metin ben B olanını almak istiyorum, onay arıyorum, A da olan özellikler umurumda bile değil.)
Forum: Hayır bak A şöyle böyle...
Peki AI sorsa?
AI: A olan... Ondan dolayı A olanını al.
Soran: B...
AI: Özellikler ortada, tercih senin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, çok vardı ama hatırlayamadım, görsem hatırlarım
Bu sorular yüzünden yardım edebileceğimiz konular araya kaynıyor. Forum saçma soru ve konularla doluyor. Millet cevap vermekten bıkıyor, kaç konuya bakıp kendi kendime cevap verip geçmişliğim var.
Tartışmaya açığım bu konuda, karşıt fikirlerinizi dinleyebilirim.
Eğer sizin de bu soruyu kaçıncı kez görüyorum dediğiniz soru varsa ekleyin bakalım ortak mı sorunlarımız.
Bu seçeneği seçti yine de basit bir soru ister ceza verelim ister filtreleme getirelim mesela ben yapay zekaya danışılmamış konuları görmeyeyim seçeneği olsun. En azından bir nebze azalır bu tarz şeyler.