Weybipi

Çalışkan
Merhaba.

1.200.000 TL konut kredisine ihtiyacım var. Akbank maaş bankam, hazır limitler kısmında ön onaylı 1.000.000 TL konut kredin var, kullanabilirsin diyor. Eski maaş bankam olan Garanti Bankası'nda 1.800.000 TL ön onaylı konut kredin var diyor. İstesem direkt kullanabiliyor muyum, sonradan sorun yaratıyorlar mı, gerçek mi bu ön onay olayı?

Ama Garanti ve Akbank faizleri çok yüksek olduğu için Kuveyt Türk düşünüyorum aslında. Eğer verirlerse ve verirler mi, acaba bundan emin değilim. Bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Kafam çok fazla karıştı bu konut kredisi mevzusunda. Gelirin %70'ini geçmesi sorun olur mu taksitte bu bankalarda?

Olur. Neredeyse tüm bankalarda kesin bir ret veya limit düşürme yersin. Fuzul gibi firmaları düşündünüz mü?

Ön onaylı olan bankalarda maaş bankamda bile sorun olur mu hocam son çare olarak onları kullanmayı denesem bile her 3 ayda 1 ikramiyeli yatıyor çift maaş olarak sadece o ayların bordrosunu versem İş Bankası'na sorduğumda öyle yapabiliriz demişti bana ama.

Başta çok düşünüyordum ama en erken 7.ayda teslim etmesi saçma sapan dosya masrafını en başta direkt alması zaten peşinatın bir kısmını silip atıyor o yüzden düşünmüyorum onu.

Faizler genel olarak yüksek, şu an piyasalar çok çalkantılı bir dönemden geçiyor. Lojistik krizi+gıda krizi kapıda.

Konutlar ülkemizde dolar bazında düşüp altın bazında arttı, büyük şehirlerin iyi muhitlerinde ortalama fiyatlar ya yerinde sayar ya da bir tık düşerken Anadolu'da evler dolar bazında son 5 yılda 2-3X değerlendi ki doların o kadar enflasyonu yok?

Seçim dönemi kredi muslukları açılır faizler biraz düşerse girilebilir, eğer ben çok kelepire buldum diyorsan zaten bankadan çek gitsin. Kelepir fiyat ile bankanın kazığı birleşir nötrler.

Ön onaylı olan bankalarda maaş bankamda bile sorun olur mu hocam son çare olarak onları kullanmayı denesem bile her 3 ayda 1 ikramiyeli yatıyor çift maaş olarak sadece o ayların bordrosunu versem İş Bankası'na sorduğumda öyle yapabiliriz demişti bana ama.

Başta çok düşünüyordum ama en erken 7.ayda teslim etmesi saçma sapan dosya masrafını en başta direkt alması zaten peşinatın bir kısmını silip atıyor o yüzden düşünmüyorum onu.
Konut kredisi faizleri cok yuksek. Resmi gelirinizin 70%'ini de gectigi icin kredi odemelerin belirli bir seviyenin altina dusene kadar diger bankalar sana kapilari kapatir. Limit dusurme olacagini pek sanmiyorum kredi karti gibi urunlerde ama kullaniyorsan limit arttirimini zorlastirirlar cunku cok yuklu bir faiz ve borc altina gireceksin.

Suan ev alacaklar icin en mantiklisi arkadasin da dedigi gibi katilimevim, fuzul gibiler. Dosya masrafi evet oduyorsunuz ama gunun sonunda odediginiz faiz ve kredi notunuz etkilenmez, findeksinize borc olarak yazmaz. Bu süreç içerisinde başka bir krediye ihtiyacınız olursa, bankalardan konut krediniz açıkken alamayacağınız kredileri alıp kullanabilirsiniz. Secim yaklasiyor, kredi musluklari acilabilir. Tekrar degerlendirmeniz gerektigini dusunuyorum. Konut cekerseniz musluklar acildigindaki kredi firsatlarindan yararlanamayabilirsiniz fakat hicbir turlu evim firmalarina bulasmak istemiyorsaniz size kredi kapisi acan bir bankayla masaya oturup gorusebilirsiniz, sizi sürec hakkinda detayli bilgilendirirler.

Evim firmalarindan alirsaniz dosya masrafi odeyeceksiniz pesinatla. Kredi notunuzu ve findeks baglayan bir sey olmayacak. İleride faiz düsümü veya kredi musluklarinin acilmasi gibi bir durumda nakite ve krediye ulasma ihtimaliniz yüksek olacak.

Ornek olarak soyle bisey verebilirim:

Ben gidip uzun vadeli bir kredi cekiyorum. Benim gelirimin 70%'inin ustunde odemesi var. Anapara borcum kayitli gelirime makul bir orana gelene kadar kredi kapilarini cogu banka bana kapatir, süründürür.