10732

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Kotlin programlama dilinin günümüzde önemi nedir? Android Studio'da kullanılıyor ama Türkiye'de mobil uygulama geliştirmede ne kadar tercih ediliyor? React Native ve Flutter varken, Kotlin ile Android Studio'da bir şey geliştiren çok yoktur diye düşünüyorum.

Web geliştirme için de kullanılır, Springboot kullanılıyor ama Java varken direkt tercih edilir mi bilemedim.

Ben sektörün dışındayım da, sizlere sorayım dedim.

Kısacası para kazanılır mı kısa vadede?

Çoğu kişi ve kaynak işleri daha kolaylaştırdığını, Java'dan daha rahat syntaxı olduğunu söylüyorlar. Ben de Kotlin'i seviyorum kaynak olarak da amigoscode öneririm.

React Native ve Flutter varken Kotlin ile Android Studio'da bir şey geliştiren çok yoktur diye düşünüyorum.

Şu an şu RFID okuyucularla iletişim kurabilen bir mobil uygulama geliştiriyorum:
Android'de uygulama geliştirme için SDK sağlıyor ikisi de.

Ben web tarafında React'e alışık olduğum için ve bu ilk mobil uygulamam olduğu için React Native'i (Expo) tercih ettim. Ne var ki bu cihazların SDK'lerini kullanabilmek için Native Module (Expo için Expo Modules) yazmam gerekiyormuş yani direkt React Native'in JS tarafından işi halledemiyorum. (En azından ben öyle anladım. : ))

Native Module yazabilmem için de Android Studio'da Java/Kotlin kodlamam gerekiyormuş. Heyecan aradım, hem de yeni bir şey öğrenmeye bahane olur diye Kotlin'i tercih ettim. Java'yı da öğrenmiş değilim de Kotlin'le hiç tanışmadığım için daha cazip geldi.

Yazması oldukça keyifli, sırf syntax'i bile eğlenceli geliyor. Kodlarken araştıra araştıra öğreniyorum. Keyif açısından çokça memnun kaldığım bir dil. Beni yormadığına sevindiğim bir kısımsa cihazların Java SDK'lerini sıfır sıkıntıyla kullanabilmem. Ayrıca rahatlık sağladığı senaryolar da oldu.

Bir ara yapmayı planladığımsa Jetpack Compose'u denemek. Yakın zamanda bir arkadaşımdan duydum, React gibi state yönetimi falan sağlıyormuş galiba. Maksat keşif. React Native gibi bir "aracı/köprü" kullanmayınca ne oluyor, merak ediyorum.