FRTINA

Çalışkan
Merhaba herkese.

Köyümüzün santral binasına kadar Türk Telekom'un omurga fiber kablosu geliyor. Bu bizzat yerinde gözlemlediğim ve fiziki olarak tespit ettiğim bir gerçek. Ancak, bu noktadan sonra köy içerisine dağıtılan internet bağlantısı hâlâ VDSL2 bakır altyapı üzerinden sağlanıyor.

Sorun burada başlıyor:

Port yok. Yeni aboneler bağlanamıyor.

Olan portlar aşırı yüklü. Mevcut aboneler sürekli kopma, hız düşmesi, ping sorunu yaşıyor.

İnternet üzerinden film izlemek, oyun oynamak, uzaktan çalışmak neredeyse imkansız.

Teknik açıdan baktığımda köyün içerisindeki direkler müsait ve omurga fiber zaten santrale kadar gelmiş durumda. Buradan köye havai fiber ile dağıtım yapılabilir gibi duruyor. Ayrıca maliyet hesabı da yaptım ve bu yatırım Türk Telekom için devasa bir şey değil.

Ancak Türk Telekom'a yıllardır (2023'ten beri) onlarca başvuru, BTK şikayeti, CİMER dilekçesi göndermeme rağmen sonuç alamadım. En son köy halkından imza toplayarak toplu başvuru yaptım ve henüz cevap bekliyorum.

Bu noktada sizlerden şu konularda yardım veya görüş bekliyorum:

Benzer bir süreç yaşayan var mı?

Omurga fiber santrale gelip dağıtım yapılmayan başka yer var mı?

Bu aşamadan sonra ne yapılabilir?

Fiber dağıtımın yapılabilmesi için teknik veya hukuki başka yollar var mı?

Bilgi, tecrübe veya tavsiye paylaşan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Köyde eve kadar fiber çekmezler. Eğer fiber kablo henüz gelmedi ise ve yeni bağlanacaksa santrali de değişeceklerdir. Yani kutu değiştikten sonra VDSL port sayısı artacaktır.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bu fiber omurga kablosu köye 2014'te köye ilk internt ile geldi o zaman her şey mükemmel di denebilir açıkçası santral e uzak olamam da pek sorun olmuyordu kopma da olmuyordu 70 Mbps civarında alıyordum ben ancak zamanla abone sayısı artması nedeni ve Türk Telekom daha güçlü bir DSLAM getirmemesi nedeniyle bu hale geldim şu an 8Mbps internt sabah saatlerinde zor aki görüyorum akşam saatlerinde 12'den sonra mesela düzeliyor teorik hızım 106 Mbpslere tekrar ulaşıyor ancak atanmış hızım da 100 olmasına rağmen 45 Mbps geçmiyor belki sorun modemde diye kneetic in extra DSL modelini aldım o da sadece bağlantı stabilitesini etkiledi. Ben de köydeki internt olan her insandan imza topladım şu an şikayetim var diye sonuçlanmasını bekliyorum birini Sivas genel merkezine götüreceğim diğer şekilde de dijital kopyalar halinde paylaşacağım. Fiber in her haneye ulaştırılmasini istememin sebebi ise rüzgar yağmur kar herhangi bir hava koşulu nedeniyle olmayan internet daha çok gidiyor yağmurlu dönemlerde ve özelikle kış aylarında günlerce mağdur oluyoruz. Oparatorüm ile de görüştüm Netgsm sağ olsun genel müdürü ile görüştüm uzun uzun neredeyse 2 saat çözüm üretmek için konuştuk onlar da Türk Telekom yüzünden çok sıkıntılar yasadıklarını VSR bana belirti ve ayrıca artık Türk Telekom altyapı revizyon larında VDSL çözüm üretmek yerine fiber yaptıklarını söyledi ve benden köydeki insanlardan imza toplayarak kamu gücü oluşturma mı talep etti ve mantıklı da geldi açıkçası bana her internet kullanıcısından imza topladım kimse kalmadı 30-35'e yakın imza var yeterli olacağını düşünüyorum ilk başta imza attirmadan once sadece ben sikayetci olduğumu kimsenin imza atmayacağını falan düşünüyordum ancak sonuç öyle olmadı her gittiğim kapı aynı şikayeti söyledi bana şu kablonun yanından kuş geçse internet gidiyor ben de çözüm odaklanmaya çalışıyorum çok yoruldum açıkçası gün boyu çalışıp eve dinlenmek eğlenmek için geliyorum ve ödediğim interneti alamıyorum mallesef. Yorumu size bırakıyorum ha bu arada eki ekleyeceğim birkaç yıl önce omurga fiberi santral e gelen fiberi yenilemiş lerdi ben de eski fiber kablosunu aldım onu da eke ekleyeceğim.

Merhaba herkese.

Köyümüzün santral binasına kadar Türk Telekom'un omurga fiber kablosu geliyor. Bu bizzat yerinde gözlemlediğim ve fiziki olarak tespit ettiğim bir gerçek. Ancak, bu noktadan sonra köy içerisine dağıtılan internet bağlantısı hâlâ VDSL2 bakır altyapı üzerinden sağlanıyor.

Sorun burada başlıyor:

Port yok. Yeni aboneler bağlanamıyor.

Olan portlar aşırı yüklü. Mevcut aboneler sürekli kopma, hız düşmesi, ping sorunu yaşıyor.

İnternet üzerinden film izlemek, oyun oynamak, uzaktan çalışmak neredeyse imkansız.

Teknik açıdan baktığımda köyün içerisindeki direkler müsait ve omurga fiber zaten santrale kadar gelmiş durumda. Buradan köye havai fiber ile dağıtım yapılabilir gibi duruyor. Ayrıca maliyet hesabı da yaptım ve bu yatırım Türk Telekom için devasa bir şey değil.

Ancak Türk Telekom'a yıllardır (2023'ten beri) onlarca başvuru, BTK şikayeti, CİMER dilekçesi göndermeme rağmen sonuç alamadım. En son köy halkından imza toplayarak toplu başvuru yaptım ve henüz cevap bekliyorum.

Bu noktada sizlerden şu konularda yardım veya görüş bekliyorum:

Benzer bir süreç yaşayan var mı?

Omurga fiber santrale gelip dağıtım yapılmayan başka yer var mı?

Bu aşamadan sonra ne yapılabilir?

Fiber dağıtımın yapılabilmesi için teknik veya hukuki başka yollar var mı?

Bilgi, tecrübe veya tavsiye paylaşan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Bugün Türk Telekom'a verdiğimiz dilekçe ve imza doğrultusunda Türk Telekom Sivas genel müdürlüğü tarafından arandım öncü olarak ben fizibilite çalışması için birkaç gün önce ekipler geldiğini ve altyapının gerçekten yetersiz olduğu kanısına varilmış ve beni aradıklarında bundan bahsettiler köye bir ekip gelip prosedür gereği T.C. kimlik ile imza toplayacaklar mış sonra altaypi çalışmasına alacaklarını söylediler eğer durum olumlu gelişmeye devam ederse gelişme bu şekilde herhangi bir şey olmadı.

Köyde eve kadar fiber çekmezler. Eğer fiber kablo henüz gelmedi ise ve yeni bağlanacaksa santrali de değişeceklerdir. Yani kutu değiştikten sonra VDSL port sayısı artacaktır.
Ve yeni bir gelişme oldu tek kötü haber fiber gelmedi ama köydeki vektörleme sistemini yani dslm i değiştirdiler artık en yoğun saatler de dahi kesintisiz 80-100 Mbps hız alabiliyorum 20ms 0-5 jitter ile mükemmel değerler veriyor hat artık ve bu gelişme sadece birkaç saat içinde yaşandı ekipler geldi köydeki eski santral i söktüler yerine yeni santral koydular ve 8-20 Mbps aldığım hat bir anda 80-100 Mbps'lere çıktı fiber gelmese de yeni vektörleme teknolojileri olan çok daha stabilize çalışan modemim hat testlerinden kontrol ettiğim kadarıyla g. Vector ve alternatif Vector destekleyen iki farklı hat üzerinden tek aboneyi bağlı halde çalışan çok daha optimze bir dslm kurdular son birkaç gündür mükemmel şekilde çalışıyor köyde baba imza verenler sağ ol sun burada bana tavsiye verenler sağ ol sun çok teşekkür ederim. Fiber gelmedi ama çok daha gelişmiş bir VDSL teknolojisi getirdiler.

Dosya Ekleri

• IMG_20250628_155108_883.webp
    IMG_20250628_155108_883.webp
    3,9 MB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme: