Merhaba,

4 gün önce 18 yaşıma gelmemle birlikte bir kredi kartı sahibi oldum. Birkaç soru sormak istiyorum. Atıyorum kart limitim 5 bin TL ve borcum yok, ben kartın üstüne 5 bin daha ekleyip 10 bin liralık bir ürünü taksitli şekilde alabiliyor muyum? Yani ekstra yüklediğim 5 bin TL ile kart limitim 10 bin TL olmuş gibi mi oluyor?

Taksit işinden ayrı olarak mesela ben kartta hiç borcum yokken bir miktar para yüklersem o parayı sanki banka kartıymış gibi harcayıp para bitince de mevcut limitim üzerinden borçlanarak harcama yapabiliyor muyum? Yani borç yokken ekstra yüklenen paralar banka kartı gibi mi işliyor? Bir de borcum varken borcumdan fazla para yüklersem hem limitim sıfırlanıp hem de fazla para yine banka kartı gibi kullanılabiliyor mu?

Yapay zekaya sormayı denedim fakat her soruşumda farklı ve karmaşık cevaplar verdi, o yüzden yapay olmayan zekalardan yardım almak istedim. :D Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Yanlış bilgi: Kredik kartlarında limit üzerinde ödeme yapılması takdirde harcama yapılabilir.
Limitinin üstünde harcama yapamazsın. Limitin 5 bin tl ise ekstre tarihine kadar o kadar harcama yapabiliyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

4 gün önce 18 yaşıma gelmemle birlikte bir kredi kartı sahibi oldum. Birkaç soru sormak istiyorum. Atıyorum kart limitim 5 bin TL ve borcum yok, ben kartın üstüne 5 bin daha ekleyip 10 bin liralık bir ürünü taksitli şekilde alabiliyor muyum? Yani ekstra yüklediğim 5 bin TL ile kart limitim 10 bin TL olmuş gibi mi oluyor?

Taksit işinden ayrı olarak mesela ben kartta hiç borcum yokken bir miktar para yüklersem o parayı sanki banka kartıymış gibi harcayıp para bitince de mevcut limitim üzerinden borçlanarak harcama yapabiliyor muyum? Yani borç yokken ekstra yüklenen paralar banka kartı gibi mi işliyor? Bir de borcum varken borcumdan fazla para yüklersem hem limitim sıfırlanıp hem de fazla para yine banka kartı gibi kullanılabiliyor mu?

Yapay zekaya sormayı denedim fakat her soruşumda farklı ve karmaşık cevaplar verdi, o yüzden yapay olmayan zekalardan yardım almak istedim. :D cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Kanka ilk sorun için yazıyorum banka kartı ve kredi kartı farklı kredi kartı limitin 5K ise sadece 5K harcayabilirsin.

Yanlış bilgi: Kredi kartı harcamalarının herhangi bir taşınmaz, taşınır veya maaş ile ilgisi bulunmamaktadır.
Üstünüze bir şey kayıtlı değilse yapamazsınız sabit maaş tapu vs.

Hocam o zaman borcum yokken üstüne yüklediğim paralar sonraki aylardaki borçlarımı kapatmak için mi kullanılıyor veya yükleyemiyor muyum?
Kredi kartından harcadığın parayı ödeme zamanı senin ana bakiyenden çekiyor mesela kredi kartından 3K'lık alışveriş yaptın 3 taksit yaptın her hesap kesim tarihinde hesabından 1K çekiyor.

Yanlış bilgi: Kredi kartlarına artı bakiye eklenerek taksitli alışveriş yapılabilmektedir.
Kredi kartına fazla ödeme yaparsan kredi kartını tek çekimlik bir şeyi almak için kullanabilirsin mesela limitin 5bin 5bin daha yüklersen limitin 10bin olur ama taksit için kullanılmaz tek seferde kartla 10bin liralık bir şey alabilirsin aldıktan sonra limit orijinale döner. Fazla ödeme yapabilirsin kredi kartına buradakiler yanlış bilgi vermiş.

Söylenenin aksine kredi kartına ekstra ödeme yapabilirsin. Borcun 100 tl sen 5100 tl öde ve limitin 10.000 olur. Ben öyle çok yaptım. Ama taksit işini deneyerek görebilirsin onun hakkında bilgim yok. Burada bile herkes çatışmış yapay zekaya kızmamak gerek 😄

Merhaba,

Merhaba, öncelikle kredi kartlarına çok bulaşmamanızı tavsiye ederim. Bunun haricinde genelde bankalar kart limitinin 2 katı kadar artı bakiyeye izin vermektedir. Yani 5 bin TL daha yatırarak limitinizi 10 bin TL gösterip taksitli ürün alabilirsiniz. 10 bin TL'lik ürünü örneğin 5 taksit olarak aldığınızda ve hiçbir başka harcama yapmadığınızda ekstrenize şöyle yansır:

1. ekstre: 2.000 TL - ödendi.
2. ekstre: 2.000 TL - ödendi
3. ekstre: 2.000 TL - 1.000 TL borç bulunmakta.
4. ekstre: 2.000 TL - 2.000 TL borç bulunmakta.
5. ekstre: 2.000 TL - 2.000 TL borç bulunmakta.

(Hesaplamalar vade farksız takside göre hesaplanmıştır. Vade farklı alınan taksitli ürünlerde ek faiz geleceğinden harcama buna göre yapılmalıdır.)

Yani, fazladan ödediğiniz tutar gelecek aylara artı bakiye olarak yansıyacağından ekstre borcunuzdan düşürülür.
Ekstre hesaplaması genelde şöyle yapılır:

Devreden Bakiye + Dönem Harcamaları + Faiz ve Ücretler - Ödemeleriniz = Dönem Borcu

Üstte kısmen cevapladım, yani bir bakıma öyle olmuş oluyor evet. Ancak detaylı bilgiyi bankanızı arayarak öğrenebilirsiniz. Ben Ziraat ve Garanti Bankasında yukarıda anlattığım gibi birçok sefer ürün satın aldım.