ggbye

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
Yıldız 100 model bir motosikletim var; bir hevesle satın almıştım, sigorta falan yaptırdım. Aracı 4 yıldır kullanmıyorum, depoda duruyor. Ev taşırken yük oluyor. Bu süre zarfında muayene ve sigorta yapılmadı; araç trafiğe hiç çıkmadı, öylece bizimle dolaşıp durdu. 4 yıl boyunca sigorta ve muayene yapılmadığı için bir ceza öder miyim? En az masrafla bu araçtan nasıl kurtulurum? Notere plaka ile gidip trafikten çekersem ceza çıkar mı? Şu an herhangi bir vergi borcum yok; sigortasız ve muayenesiz bu araç için nasıl bir yol izlemeliyim?

motoru çekme belgeli ( hurdaya ayırma) yapabilirsin, o şekilde satarsın.

Yeni yönetmelikte alan kişi zaten satın alırken sigorta yaptırmalı yani seninde yaptırmana gerek yok.

Çekme belgesi, aracı bir süre kullanamayacak olan araç sahipleri tarafından da isteğe bağlı olarak alınır. Yani çekme belgesi için aracın kaza ya da hurdaya ayrılma gibi zaruri bir gerekçesinin olması zorunluluk değildir.
Örneğin bir sürücü, uzun bir süre yurt dışına çıkmayı planlıyorsa ya da trafiğe çıkarmak için değil de koleksiyon amaçlı bir araç satın aldıysa çekme belgesi çıkartarak aracın rutin yükümlülüklerini ortadan kaldırabilir.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?​

Araç çekme belgesi almak için eskiden herhangi bir Trafik Şube Müdürlüğüne müracaat ederek borcu yoktur belgesini teslim etmek yeterliydi. Ancak, yapılan birtakım düzenlemeler çerçevesinde artık borçların ödenmesinin ardından araç plakası ile birlikte notere gidilerek araç çekme belgesi talep edilebiliyor.

Araç çekme belgesi alabilmek için söz konusu araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunmamalıdır. Bununla birlikte plakaya yazılmış olan cezalar ya da banka/vergi borçları, araç çekme belgesi alınmasına engeldir. Araca yönelik borçlar ödendikten sonra vergi dairelerinden borcu yoktur belgesi temin edilebilir ve plaka aracından çıkartılarak notere götürülebilir. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra çekme belgeli aracı trafiğe sokmak yasak hale gelecektir. Aracı çekme belgeli yapmak için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır:

• Vergi dairesine ve notere başvururken ruhsat ve plakanın mutlaka yanında olması gerekiyor.
  • 2018 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte çekme belgesi işlemleri artık Trafik Tescil Şubeleri yerine doğrudan Noterler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Aracınızın plakasını ve ruhsatını yanınıza alarak herhangi bir notere başvurabilir, e-Devlet üzerinden borç durumunuzu kontrol ederek süreci başlatabilirsiniz.
Araç çekme belgesi için talep edilen cüzi bir ücret vardır. Çekme belgesi ücreti her yıl yeniden belirlenir.

Motoru satmayacaksan eğer noter ücreti ödeyip trafikten çekebilirsin. Ama trafikten çekip satarım dersen ya kimse almaz ya da bedavadan biraz pahalıya vermek zorunda kalrsın.
Şimdi sen 4 sene muayeneye götürmemişsin. Motorlarda muayene 2 yılda bir diye biliyorum. Yani 2 muayene atlamışsın. Bunların cezaları var. Sen motoru trafikten çekersen bu cezalara artık faiz işlemez ama ceza silinmez öylece kalır. Daha sonra sen ya da sattığın kişi motoru trafiğe işletmeye gittiğinde o kişiden muayene isteyecekler. TÜV'e gidince de geçmiş cezalar çıkacak.

Güncel muayene fiyatları;

• 2026 Motosiklet Muayene Ücreti: 1.674,53 TL
  • Aylık Gecikme Zammı (%5): Yaklaşık 83,72 TL
  • 48 Aylık Toplam Gecikme Cezası: 4.018,56 TL
  • TÜVTÜRK Veznesinde Ödenecek Toplam Tutar: Yaklaşık 5.693,09 TL

Bence trafikten çekme satış fiyatından 6.000 TL sil muayenesi yok de alan öyle alsın.

Sigortasızlık için de polise yakalanmadığın sürece ömür boyu sigortasız gezebilirsin.