Kurulumunu yaptığınız/kullandığınız self host ve home server kurulumları nedir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aldaci26
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 345
  • Etiketler Etiketler
    home server

aldaci26

Uzman
Küçük ölçekli işler için ya da evinizde kullandığınız sunucularınız var mı arkadaşlar? Yurt dışında bayağı popüler bir konu. Evine 10 TB medya sunucusu kuranlar mı dersin, rack setup kurup bir iki kurulumunu data centea kiraya veren mi dersin. Pi-Clusterlar, 100'lerce laptop ile LLM çalıştıranlar vs. vs. Bizim forumda kimler ne kullanıyor acaba merak ettim.

Ben i3-6098p ve 8 GB RAM ile 1 TB HDD 480 GB SSD ile dosya yedeklemesi, Jellyfin ve Pi-Hole kullanıyorum.

Zamanında bir sunucu satın alıp YunoHost ve CasaOS kurmuştum. Kurulumunu Yusuf İpek'ten öğrenmiştim.

Açıkçası ben aralarında CasaOS'i daha çok beğenmiştim.

Fedora Server 42 üzerinde:
  • Pi-hole
  • Apache PHP Web Server (Speed Dial)
  • Fresh RSS

GMKtec Mini PC'de bunlar çalışıyor.

Ubuntu Server üzerinde kişisel internet sitem için Apache; yedeklerim, takvim ve fotoğraflarım için Nextcloud, haberleri takip edebilmek için FreshRSS, medya kütüphanesi için Jellyfin kullanıyorum.

Şu anlık kelepire alıp upgrade ettiğim bir SFF Workstation PC kullansam da ileride Raspberry Pi - Mini PC ikilisi alarak devam etme planım var. Para içinde yüzmediğim için sadece AI'a odaklı bir sistemim yok, kendi masaüstümü bu iş için kullanıyorum.

FreshRSS ayda benzeri RSS'ler nasıl çalışıyor. Bir RSS sağlayıcı var diyelim ki techolay.net/haberler neden direkt olarak bu haber sayfasına girmeden araya RSS koyuyorsunuz. Bundle yada benzeri uygulamalar gibi farklı haber ve haber sağlayıcılarını tek noktadan PC ve mobilden görebilmek için mi?

Bundle ya da benzeri uygulamalar gibi farklı haber ve haber sağlayıcılarını tek noktadan PC ve mobilden görebilmek için mi?
Evet, tam olarak bu yüzden. Aynı anda 20-30 sekme açıp, bunları sürekli yenileyerek güncel haberleri takip etmek yerine tek bir uygulama kullanmak daha pratik oluyor.

Tüm bu self host işlerine basit kolay yöntemlerle başladım. Minecraft sunucusu açmakla başlayan bu süreçte baya ilerleme katettim. İlk zamanlar her ne kadar CasaOS tarzı çözümler ile bir süre kendimi idare etsemde daha özgür olmak istediğim için zaman içinde gelişe gelişe ve gelişmeye devam ederek şu an güncelde aşağıdaki konfigürasyona sahibim. Ev sunucumu baştan daha profesyonel şekilde geliştirmeye ve inşaa etmeye devam ederken zaman içinde VDS yapılandırmamı da bu profesyonel yapıya uyduracağım.

Ev sunucumun yapılandırması:
  • Proxmox
    • LXC
      • adguard
      • zapret
    • LXC
      • cloudflared
      • nginx
      • tailscale
    • LXC
      • portainer
    • LXC
      • frigate
    • LXC
      • filebrowser
    • VM
      • postgresql
      • mariadb

Bunun dışında bir VDS üzerinde:
  • Ubuntu VM
    • Docker
      • adminer
      • affine
      • authentik,
      • ferdium
      • filebrowser
      • linkstack
      • mariadb
      • nextcloud
      • nginxpm
      • portainer
      • postgresql
      • yourls

Cloudflare tunnel kullanmak istiyorum aslında. Ücretsiz bir versiyonu var mı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…