Harici HDD'de kullanabilirsiniz ama uzun vadeli ve dışarıdan uzaktayken de erişim sağlamak vb. isterseniz bu konuda ev sunucusu/NAS kurmak daha mantıklı olur. Harici HDD'yi sürekli yanınıza alıp, taşımanız vb. gerekir.
Ev sunucusu veya NAS sistemi kurarsanız cihaz açık olduğu sürece uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.
Aslında pek bir fark yok. Zaten NAS için yazılmış işletim sistemlerini kullanırsanız bir fark kalmıyor. Sadece donanımsal olarak fark olur. Basit bir mini PC veya Intel NUC bilgisayar tercih edip HDD bağlayıp ev sunucusu olarak kullanabilirsiniz.
Bu konuda rehberlerim vardı isterseniz inceleyebilirsiniz:
Merhabalar,
Yaklaşık 2 ay önce Raspberry Pi 5 kullanarak bir ev sunucusu kurdum. Bu konuda deneyimlerimden ve karşılaştığım sorunlara nasıl çözümler uyguladığımdan vb. bahsedeceğim. Umarım bu tarz işlere merak saran başka bir kişi için bu deneyimlerim yardımcı olur.
Öncelikle kullandığım tüm ekipmanlardan bahsedeyim.
Adaptör olarak elimde olduğu için 25W Samsung hızlı şarj adaptörü ile deneme yaptım. Çünkü zaten hali hazırda Anker'ın 3 tane USB Type-A bir adet te Type-C girişi bulunan 65W adaptörü ile laptop, telefon, saat vb. her türlü cihazımı şarj ettiğim için eski Samsung 25W...
Merhabalar,
12 Nisan 2024'de paylaştığım Raspberry Pi ile Ev sunucusu kurma rehberimin üstünden 1 yıldan fazla zaman geçti ve bu süreçte yaptığım yeniliklerden bahsedeceğim.
Öncelikle, yaklaşık 3 Ay önce sistemimi yenileme kararı aldım. Çünkü ev sunucumda sanal makine kurmak vb. gibi özelliklerde kullanmak istiyordum.
Bunun için yeni bir sistem hazırlamak istedim. Birde önceki rehberde kullandığım harici disk artık yetersiz gelmeye başladı. Çünkü film ve dizi arşivim 5 TB boyutlarına ulaştı. (Özellikle 4K Filmler bayağı büyük.)
Birde yeni kullanacağım sistemde WD Elements...