NAS sunucusu derken kendi yaptığımız sunucuyu demek istiyorum. NAS cihazı ile karşılaştırma yaptığımız zaman uzun zamanlar için kullanmak hangisi daha iyi oluyor? Bir de uzun yıllar duracak veriler için NAS kullanışlı mı?

Onemli olan hiz mi yoksa guvenlik mi? Hizsa SSD, güvenli olsun derseniz HDD yeterli. Tabii kac disk kullanip kac tanesini error correction olarak tutacaksiniz o da onemli. Mekanik disklerde 4 SATA portlu eski bir anakart bulup ucuz yollu NAS sunucu yapmak ev icin genelde yeterli olur. Disk olarakta 7/24 calismaya uygun kamera diski baglarsiniz. 4 disk baglayip 3X kapasite ile uzun yillar guvenle kullanirsiniz.

Onemli olan hiz mi yoksa guvenlik mi? Hizsa SSD, güvenli olsun derseniz HDD yeterli. Tabii kac disk kullanip kac tanesini error correction olarak tutacaksiniz o da onemli. Mekanik disklerde 4 SATA portlu eski bir anakart bulup ucuz yollu NAS sunucu yapmak ev icin genelde yeterli olur. Disk olarak da 7/24 calismaya uygun kamera diski baglarsiniz. 4 disk baglayip 3X kapasite ile uzun yillar guvenle kullanirsiniz.

Cevap için teşekkürler. Güvenlik konusu daha önemli. Attım 30 TB veri olsun. Bu uzun zaman kullanılacak(arşiv) ama gibi düşünelim. Hangisi mantıklı?

8 TB kamera diskleri 6K civarinda. 30 TB istiyorsaniz 6 SATA portlu ucuz bir anakart islemci ayarlayin. 6 disk ile 32 TB + bir disk backup gibi yedeklersiniz verileri. Toplamda 40K civari bir maliyet cikar size.

Hocam, benim de böyle bir şey yapma fikrim var. Garanti olması açısından 2 tane HDD mi, tek HDD mi mantıklı?
2 tane olması daha mantıklı. Bozulma ihtimaline karşı iyi olacaktır.

8 TB kamera diskleri 6K civarinda. 30 TB istiyorsaniz 6 SATA portlu ucuz bir anakart islemci ayarlayin. 6 disk ile 32 TB + bir disk backup gibi yedeklersiniz verileri. Toplamda 40K civari bir maliyet cikar size.
40K'dan sonra uzun vadeli gider mi?

Bir arşiv için SSD kullanımı gereksizdir. Belli boyutta birden fazla HDD ile RAID yapılandırması kurarak NAS yapılandırmanızı oluşturabilirsiniz.
SSD için Akakçe'den baktım ve sadece 8 TB var maksimum. HDD 20 TB'ye kadar çıkıyor. SSD neden bu kadar az alan veriyor anlamıyorum. Tabii Akakçe'den baktığım için diyorum. Daha yüksek hali var mı bilmiyorum.

Son düzenleme: