Bir yerde NAS sunucusu kavramını duydum. @Recep Baltaş'ın bu konudaki videolarına da baktım. Yöntem genel olarak net; ancak maliyeti, hızı, güvenliği ve bakım zorluğu gibi bazı dezavantajlarından bahsediliyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Maliyeti bir yana, yukarıda saydığın zorluklarının üstünden teknik anlamda çıkmakta var. Tabii ki öğrenilmeyecek bir şey değil.

Ne için istiyorsun peki?

Maliyetli. Eğer doğru yapmak istiyorsan, hızlı olsun istiyorsan ve veri güvenliği önemliyse hayliyle maliyetli.

Yoksa bunlar önemli değilse mantıken her şey "NAS" olabilir. Adı üstünde, bir ağ'a bağlı depolama sadece. Eğer modeminde USB girişi varsa ve buna SSD/HDD takarsan bu bir takıma "NAS".

Ama benim özel NAS'ım olsun, ECC RAM'i olsun, 10G SFP+ modülü olsun, sekiz tane 22TB HDD'si olsun falan dersen... İşte bu zaman maliyetli. Ben böyle bir şey planlıyorum ve cidden pahalı her şey.

Maliyeti bir yana, yukarıda saydığın zorluklarının üstünden teknik anlamda çıkmakta var. Tabii ki öğrenilmeyecek bir şey değil.

Ne için istiyorsun peki?

Recep abinin attığı videolardan dolayı sordum. Ama param olsa alırım aslında. Sıkıntı para olmaması.

Maliyetli. Eğer doğru yapmak istiyorsan, hızlı olsun istiyorsan ve veri güvenliği önemliyse hayliyle maliyetli.

Yoksa bunlar önemli değilse mantıken her şey "NAS" olabilir. Adı üstünde, bir ağ'a bağlı depolama sadece. Eğer modeminde USB girişi varsa ve buna SSD/HDD takarsan bu bir takıma "NAS".

Ama benim özel NAS'ım olsun, ECC RAM'i olsun, 10G SFP+ modülü olsun, sekiz tane 22TB HDD'si olsun falan dersen... İşte bu zaman maliyetli. Ben böyle bir şey planlıyorum ve cidden pahalı her şey.

Ona para yetmez. Aklımda ama para yok.

Peki bu data center diskleri çok uzun süre dayanır mı?

Üstüne deneme amaçlı basit bir html site bile kurulamayan çift slotlu qnap Intel atom 3 GB RAM Nas'ı 4 TB Ironwolf ile 8 bin TL'ye sattım. O kadar güçsüz ve eski nesil olan bir cihaz bile 2. el bu fiyatlardan değer bulabiliyor. Bütçe yoksa bulaşılacak iş değil.