Kutsal bir kitap, güncel bir bilgiyi sırf çok önceden barındırdığı için doğru sayılır mı?

hazernag

Yetkin
Hangi kitap olduğu fark etmeksizin, henüz yakın tarihte keşfedilen herhangi bir bilgiyi çok önceden içinde barındırdığından dolayı %100 doğru olarak sayılmalı mı?

Çoğunlukla İslam dinine mensup kişilerle ne zaman tartışmaya girsem bana "Yıllar önce inen/yazılan kitap, yeni keşfedilen bir bilgiyi barındırıyor nasıl yalan olsun" diye savunma yapıyorlar. Ki ben bu konuyu sadece mantıksal olarak baz aldığım ve dinleri işin içine katmadığım halde. Ama bu fikrimce çok saçma bir argüman çünkü;

1 - Kitabın değiştirilmediğini nereden biliyorsun? Sen de ben de o kitap yıllar önce inerken / yazılırken yoktuk. Fakat sen yine de buna sorgusuz sualsiz inanıyorsun.

2 - Diyelim ki değiştirilmemiş olsun bu kitap. Bu şekilde bir bilgiyi çok önceden barındıran tek şey senin kutsal kitabın mı? Demokritos, M.Ö. 400'lü yıllarda atom teorisini ortaya attı ve 1800'lü yıllarda deneyler yapılarak bu teori doğrulandı. Buna göre Demokritosu'da mı kutsal bir kişilik veya tanrı olarak görmemiz gerekiyor? Veya buna benzer örnekler diğer kutsal kitaplarda da yok mu? Hanginizinki doğru şimdi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Simpsons da bazı olayları önceden işlemiş oluyor bu onu kutsal yapmaz. Aynı şekilde başka kaynaklar da daha önceden bazı bilgileri öngördü diye kutsal sayılan kaynakların da değeri değişmez.
Bir kaynağın kutsallığı sadece sonradan teyit edilen bilgilerden gelmez ama destek olarak sayılabilir tabii.

1 - kitabın değiştirilmediğini nereden biliyorsun? Sen de ben de o kitap yıllar önce inerken / yazılırken yoktuk. Fakat sen yine de buna sorgusuz sualsiz inanıyorsun.

Bilemezsin hiç kimse bilemez. Ancak değiştirilmediğine inanılır. Çünkü buna inanç diyoruz. Değiştirilen bir kitap içindeki çelişkileri ve çeşitliliği nedeni ile kendini belli eder. Bunun için birçok örneği de kutsal kitaplar da mevcuttur.

Kutsal kitap içerisinde sadece gelecekten bilgi vermez (ki zaten geleceğe dair çok az bilgi içermektedir). Kutsal kitaplar indirildiği döneme hitap eder. Verdiğiniz örnek ise çok saçma ben şu an ileride uçan arabalar olacak desem ve bundan 500 yıl sonra uçan arabalar piyasaya çıksa ben uçan arabalar tanrısı mı olacağım? Ayrıca dinde söyleyene değil söyletene inanılır.

İkimiz de aynı şeyi savunuyoruz.

İkimiz de aynı şeyi savunuyoruz.

Hayır verildiği dönemde verilen dönemin sorunlarına karşılık olarak gelen örnek Kur'an demek ki o dönemin ve o dönemden sonraki gelecek olan tüm sorunları çözebildiği için son kitaptır bence ki bu yüzden üzerinden 1500 yıl geçmesine rağmen halen daha birçok yeni bilgi veriyor ve verdi. Kafanızda karışıklıklar varsa Cemre Demirel'i bu konuda çok dinlerim sizlere de öneririm.

Kutsal bir kitap, zamanı baz alınarak yazıldı ve o dönemin koşullarına göre yazıldı. Sene seneyi bile aratıyorken tamamıyla kutsal kitabı baz almanın, doğru olacağını düşünmüyorum. İnsanlara bilgi ve rehber niteliğinde olacaktır, olmaz demiyorum da kitapta her şey yazmaz. Örneğin alkol haramdır, günahtır ama sigara hakkında net, kesin günahtır durumu yok. Günümüzde hocaların çoğu kendine göre yorumluyor. Bir kesimi paran varsa iç diyor, diğer kesimi de vücuda zarar verdiği için haramdır diyor. Günümüz için tam anlamıyla rehber olamaz bence. Sadece haramlar ve Allah'ın emirleri yazar. Araştırıp araştırmamak ya da uygulayıp uygulamamak, tamamıyla kişinin özgür hür iradesine bırakılmış.

İyi de bu bilgileri tek bilen kaynak Kur'an değil ki. Farklı farklı yeni keşfedilen bilgiler, çoğu dinin kutsal kitapları içinde de bulunuyor. Hatta normal filozoflar, bilim adamları, şu anda keşfedilen bilgileri yıllar yıllar önce tahmin etmiş, teorisini oluşturmuş. Bütün bunların hepsi doğru bilgiyken neden sırf Kur'an en sonuncusu diye illa en doğrusu oluyor?

Olay zaten orada. Roma döneminde, Roma'da keşfedilen bir bilgiyi şimdiki zaman değil ki internetten bakabilesin. Kur'an'ı farklı kılan olay o zaten; o dönemin insanlarının ellerinde herhangi bir bilgi ya da edinebilme durumları yokken, bu bilgilerin aracı ile indirilmesi. En büyük örneği ise, 1500 yıldır şu an herhangi yeni bir kutsal din çıkmadı. Neden? İnsanlar örnek, Hz. Muhammed Kur'an'ı yazdıysa (eğer), demek ki tüm insanlık da yazabilirdi. Ayrıca "en doğrusu Kur'an" demek çok saçma olur; A'dan Z'ye tüm bilgileri içermez.

Gariptir, ne zaman Batı bilimsel bir keşif yapsa bu arkadaşlar çıkıp “Bak, bizim kutsal kitapta zaten yazıyordu bu!” derler ama açıkça yazdığını iddia ettikleri bu bilgiyi nedense kendileri yıllardır görememişlerdir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…