Kutu konusunda en başından kabul etmemeniz en sağlıklısı olurdu veya dediğim gibi kutudaki hasardan belirtmeden iade isteseydiniz en azından sonrasında ben gönderdim kutuda sorun yoktu size gelirken olmuştur diyebilirdiniz. Fakat kutudan yana bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
Hocam onu da düşündüm ama bu sefer de kutuya hasar vermişsiniz diye reddedip gönderirler diye düşündüm. Yine de satıcısı kendileri olduğu için bir şey olacağını ben de sanmıyorum. Kutunun üst tarafındaki yırtık biraz kötü sadece, küçük ama tamamen kopabilme potansiyeli var. Sizce orayı biraz bantlayayım mı? İade gönderme rehberinde bantlama yapmayın falan yazıyordu ama bilemedim.

Hocam onu da düşündüm ama bu sefer de kutuya hasar vermişsiniz diye reddedip gönderirler diye düşündüm. Yine de satıcısı kendileri olduğu için bir şey olacağını ben de sanmıyorum. Kutunun üst tarafındaki yırtık biraz kötü sadece, küçük ama tamamen kopabilme potansiyeli var. Sizce orayı biraz bantlayayım mı? İade gönderme rehberinde bantlama yapmayın falan yazıyordu ama bilemedim.
Bence ellemeyin. Bende 3 ay önce itopya'dan bir monitör aldım kutusu hasarlıydı. Kabul etmediğimi belirtmeme rağmen kurye ne tutanak tuttu ne de geri aldı kutuyu. Bende durumu bizzat aynı şekilde İtopya'ya bahsettim, tutanak olmadan geri almayacaklarını söylediler. Bir gün sonra kutudaki hasarı söylemeden iade istediğimi belirttim, o şekilde kabul ettiler bende cihazı yolladım. 1 ay kadar bekletseler de iadem onaylandı sonuç olarak. Cihazı ısrarla iade etmemin sebebi de cihazın ikinci el ve serviste onarım görmüş bir cihaz çıkmasıydı yoksa kutu çokta önemli değil.

Sonuç olarak şunu anlayabiliriz ki online alışverişlerinizde size gelen ürünler daha önceden açılıp kullanılmış olabilir. Online alışverişte 14 günlük cayma hakkı vardır ve cihazı açıp kullanmanız önemli değildir. Sadece belirtilen süre içerisinde iade talebi açmış olmanız ve cihaza bir hasar vermemiş olmanız yeterlidir. Emin olun ki amazon, hepsiburada tarzı siteler dışındaki siteler paketlemesi düzgün şekilde gelen iadeleri tekrar satışa koyuyorlardır. Eğer bu durum söz konusu olmasaydı benim aldığım ekranda öyle çıkmazdı ben sadece dikkatli olduğum için ve daha öncesinde kutu açılışı videoları izlediğim için farkı görerek durumun farkına vardım. Daha sonrasında da asus'a yazarak cihazın onarım gördüğünü öğrendim. Evet itopya bu monitörü bana sıfır diye satmaya çalıştı ama ben yemedim. Benim önerim amazon, hepsiburada gibi yerlerden satıcı kendileri olduğu sürece alışveriş yapmanız. diğer sitelere çok güvenmeyin. Ürün elinize geldiğinde de dikkatlice inceleyin. Hatta mümkünse seri numarasını sistemden kontrol edin.

Eğer kutu hasarlı ise riske girmeden kargoyu teslim almadan iade edin ya da kuryeden tutanak tutmasını talep edin. Başımdan geçen olayda kutudaki hasar konusunu uzatsaydım ikinci el ve onarım görmüş bir cihazı bana kitlemiş olacaklardı. Sonrasında ise aylarca tüketici hakem heyeti ile uğraşacaktım. Bu nedenle elinizde görmezden gelinebilecek türde hasarlı bir kargo var ise bundan bahsetmeden iade talep edin. Hakkınızı aramaktan da çekinmeyin.

Satıcısı Hepsiburada olan 32 inç 180 Hz bir monitör aldım ve yaşadığım yerdeki Vatan Bilgisayar'a 2K 300 Hz ASUS'un yeni bir modeli geldiği için aldığımı iade edip onu almak istiyorum. Monitör bana geldiğinde kutusunun üstünde bir yırtık ve yanlarında ufak tefek ezikler vardı. Kendim kutuya hiçbir zarar vermedim. Bunu iade talebinin açıklamasında da belirttim (kutudaki hasarlardan HepsiJet sorumludur şeklinde) ve müşteri hizmetleriyle de konuştum, bir şey olmaz dedi. Yine de bunu tecrübe etmiş arkadaşlar varsa diye buraya sorayım dedim, içim rahat olsun. Monitörü alalı daha 2-3 gün oldu bu arada.

Monitörü sorun çıkarmadan iade alırlar mı? Bir de iade süreci hızlı oluyor mu? İade onaylandıktan sonra param zaten hemen geliyor ama HB'nin onaylama sürecini bilmiyorum. İade açıklamasına beğenmediğimi ve fazla büyük geldiğini yazdım, onun dışında dediğim gibi kutudaki hasarların benden kaynaklı olmadığını söyledim.

Firmaların kendince "EXTRA" iade koşulları olabiliyor siz deneyin yine bazen cinslik yapabiliyorlar tüketici haklarına başvuracağım dedikten sonra R yapan çok bilindik markalarla aramda geçmiş iade problemleri var başta bir göz korkutur gibi konuşuyorlar karşı bir sert dönüt alınca süt dökmüş kediye dönüyorlar

Atılan mesajlarda pek çok yanlış bilgi ve yönlendirme görüyorum. Mesafeli satışlar yönetmeliği gereği (ki bu kapsama internet ortamında alınan ürünler de giriyor) satın alınan ürünün kutusunun açılmış olması, ürünün kullanılmış olması vs durumlar yasal olarak tüketicilere tanımlanmış olan koşulsuz şartsız iade hakkının kullanılmasına engel teşkil etmemektedir. Ürünün tarafınıza teslim tarıhinden itibaren yasal süresi (14 gün - Mesafeli satışlar yönetmeliği madde 9 olması lazım) içerisinde hiçbir sebep belirtmeden iade talebi oluşturabilirsiniz. Ürünün kutusunun hasarlı olması da bir şeyi değiştirmeyecektir çünkü siz ürünün ambalajına değil bizzat kendisine ödeme yaptınız aslında ve ürünün kendisinden sizden kaynaklı bir sorun yoksa iadenizi gerçekleştirirsiniz. Kaldı ki ürünün kendisinde bile bir kusur olsa bu kusurun sizin hatalı kullanımınızdan kaynaklandığını ispat yükü de satıcıya aittir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 10 (İspat Yükü)
Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.