Lully

Uzman
Ailecek olarak Türkiye'deki tüm arsa ve evleri satıp Kuzey Kıbrıs'a taşınmayı düşünüyoruz. Bizi bekleyen süreç hakkında bilgisi olan var mı? Oturma izni ve vatandaşlık alma süreci nasıl işler? Vatandaşlık alabilmek için ne gibi şartlar gerekiyor? Yardımcı olabilecek veya deneyimlerini paylaşacak arkadaşlar varsa çok seviniriz.

Ailecek olarak Türkiye'deki tüm arsa ve evleri satıp Kuzey Kıbrıs'a taşınmayı düşünüyoruz. Bizi bekleyen süreç hakkında bilgisi olan var mı? Oturma izni ve vatandaşlık alma süreci nasıl işler? Vatandaşlık alabilmek için ne gibi şartlar gerekiyor? Yardımcı olabilecek veya deneyimlerini paylaşacak arkadaşlar varsa çok seviniriz.
Kuzey Kıbrıs'a taşınma süreciyle ilgili olarak aşağıda adım adım bir rehber sunuyorum.

1. Araştırma ve Planlama​

• Kuzey Kıbrıs'ın hangi bölgesine taşınmak istediğinizi belirleyin.
  • Taşınma öncesi yaşam koşulları, iklim, iş fırsatları, eğitim kurumları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi toplayın.

2. Satış Süreci​

• Türkiye'deki gayrimenkullerinizi satmak için profesyonel bir emlak danışmanı ile çalışın.
  • Gayrimenkulünüzü değerine göre fiyatlandırdığınızdan emin olun.
  • Satış işlemlerini tamamlayın ve gelirleri yönetebilirsiniz.

3. Oturma İzni​

• Kuzey Kıbrıs'a taşındıktan sonra 90 gün içinde oturma izni başvurusu yapmanız gerekiyor.
  • Gerekli belgeler:
- Pasaport ve fotokopisi
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğraf
- İkamet edeceğiniz yerin adresi (kira kontratı veya tapu)
- Mali durumunuzu gösteren banka hesap özetleri
- Başvuruyu, Kuzey Kıbrıs’taki İçişleri Bakanlığı’na yapmalısınız.

4. Vatandaşlık Başvurusu​

- Kuzey Kıbrıs'ta, belirli şartları sağlamanız durumunda vatandaşlık alabilirsiniz. Genel şartlar:
- Kuzey Kıbrıs'ta en az 5 yıl ikamet etmek.
- Yasal bir iş veya gelir kaynağına sahip olmak.
- İyi bir karaktere sahip olmak (polis kontrolünden geçmek).
- Türkçe yeterliliği (gerekirse).
- Vatandaşlık başvurusu için gerekli belgelerde genellikle;
- Kimlik belgeleri
- Oturma izni belgesi
- İkamet süresini gösteren belgeler
- Sağlık raporu ve sicil kaydı istenir.

5. Taşınma İşlemleri​

• Taşınma tarihini belirleyin ve taşınma şirketi ile anlaşın.
  • Taşınacak eşyalarınızı düzenleyin ve sigorta yaptırmayı unutmayın.

6. Yerleşim ve Entegrasyon​

• Yerleşim sonrası, yerel topluluklarla tanışarak sosyal hayatınıza alışın.
  • Yerel kamu hizmetlerini ve sağlık sigortasını gözden geçirin.

Bu adımları takip ederek Kuzey Kıbrıs'a taşınma sürecinizi daha sorunsuz hale getirebilirsiniz. Herhangi bir aşamada daha detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa, lütfen belirtin.

Ailecek olarak Türkiye'deki tüm arsa ve evleri satıp kuzey Kıbrıs'a taşınmayı düşünüyoruz. Bizi bekleyen süreç hakkında bilgisi olan var mı? Oturma izni ve vatandaşlık alma süreci nasıl işler? Vatandaşlık alabilmek için ne gibi şartlar gerekiyor? Yardımcı olabilecek veya deneyimlerini paylaşacak arkadaşlar varsa çok seviniriz.

Kankam, eşyalarını toplayıp KKTC'ye uçakla gideceksin. Oraya vardığında, sonrasında bir ev tutacaksın. Göç idaresi'ne gidip oturum izni ya da çalışma iznini, hangisini alman gerekiyorsa alacaksın. 5 yıl orada yaşarsan, vatandaşlık alabilirsin.

Merhaba. Yaklaşık 11-12 sene önce kuzenlerim ve amcam Ankara'dan KKTC'ye taşındılar. Ben de pek çok kez KKTC'ye seyahat ettim, uzun süreler de kaldım. Açıkçası sizin durumunuzu bilmiyorum. Bütün mal varlığını burada satıp oraya gitmek bana hiç mantıklı gelmiyor. Çünkü net olarak şunu söyleyebilirim: KKTC şu anda buradan en az 15 sene geride. En merkezi bölgesinde bile internet hızı 10 Mbps’yi geçmiyor. Toplu taşıma yok. Belediyecilik kesinlikle yok. Karayolları berbat. Yemek fiyatları çok pahalı. Kiralar, ev, araba ve arsa alımları tamamen sterlin ile yapılıyor. Devlet daireleri neredeyse hiç çalışmıyor. Sadece döviz bozdurmak için 3 gün döviz bürosu sırası beklediğimi hatırlıyorum. Kısacası tatil için gidildiği zaman gözlerinizi ve ruhunuzu büyüleyen o güzellik, yaşamaya başladığınızda inanılmaz rahatsız edici bir hayata dönüşebilir. Oturma izni, vergileri ve hastane işlemlerini sorunsuz hâllederseniz 5. sene veriyorlar. Onun haricinde her sene hastanede rutin kontroller yapıp sırf kalabilmek için kişi başı ücret ödemeniz gerekiyor. Tek teorim şu: Gerçekten evden çalışabileceğiniz ve ortalama bir gelirin üzerindeyseniz yaşanabilir ama onun haricinde inanın, Türkiye'yi mumla arayacağınıza eminim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tatil için kesinlikle gidilebilir, ancak yaşamak için hiç mantıklı değil.

Bir kere coğrafya aşırı çalkalanıyor, her an sanki bir siyasi kriz yaşanabilir gibi. KKTC'nin yaşam şartlarından bahsetmeme gerek yok zira @SeeYouLater baya iyi açıklamış.

Siyasi anlamda o coğrafyanın geleceğini hiç ümitli bulmuyorum, hani kaynayan bir yere taşınmak gerçekten mantıklı değil yaşam şartları bir kenara.