Feril

Başarılı
Makaleler
1
KYK yurtlarında kalan öğrencilerin çoğunun GSB Wifi kullandığını biliyorsunuz devlet 32 GB'lık bir kota tanımlamış. Bu kota bittikten sonra hız şaka gibi gelecek ama 0.5Mbps'ye düşüyor. Normal bir insan YouTube'da herhangi bir ders videosu izlese 720P'de 1 saatlik bir video izlese zaten 1 GB gidiyor. Ortalama olarak sadece bunu yapsa zaten 30 günü bitiriyor, internet hiç başka bir şey yapmasa dahi zor yetiyor. Bittikten sonra yine 360p de videolar izlenebiliyor, fakat tabii ki 360p mi kaldı. 0.5Mbps yerine bari internet hızını 1Mbit'e düşürseler yine öğrenciler en azından 480p video izleyebilir ve interneti daha hızlı kullanabilir. Tamamen bu kotayı saçma ve yetersiz buluyorum. Zaten mobil internet çoğu KYK yurdunda neredeyse hiç çekmiyor. Kalabalıktan dolayı yani sanki 2000 yılında yaşar gibi internet kullanımına sahip oluyoruz. Bu konu hakkında neler yapılabilir daha öncesinde BTK platformunda mobil hatların çekmemesine dair konu açtığımda altyapı çalışmalarımız sürüyor gibi genel geçer bir cevap aldım. Bu konu hakkında düşüncelerinizi bekliyorum.

Mühendislik okuyan biri olaraktan maalesef ki sürekli hız testi atasım geliyor ve hem mobil ağın hem yurt internetinin hızını gördükçe kafayı yiyorum. Bizim yurt geçen yıl 350 kişi falanmış, tip 5 olduğundan 2 ve 3 kişilik odalar var mış ama şimdi yurdun neredeyse tamamını 6 kişilik 3 ranzaya çıkarttılar ve bazı odalar 4 kişilik ama sayısı bir elin parmaklarını geçmez, şu anda 960 tane öğrenci 350 kişiye göre ayarlanmış yurdun alt yapısını kullanmaya çalışıyor (alt yapının 350 kişiye göre ayarlandığını bile sanmıyorum). Duyduğum kadarıyla yurda ya 35 ya da 50Mbps internet veriliyormuş zaten, modem ve switch sayısı çok eksik hemde hız yavaş olunca sistem komple patlıyor. Kota dolup hız düşüşünü geçtim daha ay başında hiç internet kullanmayıp sistem sıfırlanmasına rağmen hız testi yaptığımda 0.2Mbps gördüm yani kota dolduğunda düşürülen hızdan bile daha yavaş. Mobil operatörleri kaç defa aradık ama bir sorun bulamadılar ve yurt kampüsün yakınında olsa bile yaranamıyoruz, galiba okulun içinde baz istasyonu yok ve şehir merkezinden bağlanmaya çalışıyoruz.

Mühendislik okuyan biri olarakdan maalesef ki sürekli hız testi atasım geliyor ve hem mobil ağın hem yurt internetinin hızını gördükçe kafayı yiyorum. Bizim yurt geçen yıl 350 kişi falanmış, tip 5 olduğundan 2 ve 3 kişilik odalar var mış ama şimdi yurdun neredeyse tamamını 6 kişilik 3 ranzaya çıkarttılar ve bazı odalar 4 kişilik ama sayısı bir elin parmaklarını geçmez, şu anda 960 tane öğrenci 350 kişiye göre ayarlanmış yurdun altyapısını kullanmaya çalışıyor (altyapının 350 kişiye göre ayarlandığını bile sanmıyorum). Duyduğum kadarıyla yurda ya 35 ya da 50Mbps internet veriliyormuş zaten, modem ve Switch sayısı çok eksik hem de hız yavaş olunca sistem komple patlıyor. Kota dolup hız düşüşünü geçtim daha ay başında hiç internet kullanmayıp sistem sıfırlanmasına rağmen hız testi yaptığımda 0.2Mbps gördüm yani kota dolduğunda düşürülen hızdan bile daha yavaş. Mobil operatörleri kaç defa aradık ama bir sorun bulamadılar ve yurt kampüsün yakınında olsa bile yaranamıyoruz, galiba okulun içinde baz istasyonu yok ve şehir merkezinden bağlanmaya çalışıyoruz.

Evet maalesef kotalar yenilendiğinde de internet düzgün çalışmıyor Herkes'in yenilendiğinden dolayı internet yine hiçbir şekilde kullanılamaz oluyor dediğin gibi kota bittikten sonraki hızdan bile düşük oluyor gece saatlerinde rahatlıyor internet. Bende şu anda 2500 kişilik bir yurtta kalıyorum ve verdikleri internet hızı 100Mbps şu anda kullanmak ve bu siteye girmek neredeyse her işlem için 4 5 dakika beklemek zorunda kalıyorum maalesef dediğin gibi mobil hatlar da çalışmıyor baz istasyonlarının kapasitesi yetmiyor 3G hızına alıyorum 3G hızında bile internet çalışmıyor hatta çoğu zaman telefon aramaları da kesiliyor ve sesler kesik kesik geliyor. Bu ülkede hiçbir şeye verilmeyen değer gibi öğrencilere de değer verilmiyor. Madem böyle bir hizmeti sağlıklı bir şekilde veremiyorsun bari hiç verme biz de buna göre çözümler üretelim. Çoğu öğrenci bu konuda hiçbir şey yapmıyor maalesef fakat ben sen gibi mühendis arkadaşlar çoğu zaman internetle zaman geçirmesi çoğu zaman bir şeyler indirmesi ve bir şeyler upload etmesi gerekiyor. Çok saçma kota denen muhabbet zaten onu geçtim kota bittikten sonra düşürdükleri hız çok komik rakamlar 0.5Mbps internet nedir 2000 yılında mı yaşıyoruz 2000 yılında bile internetlerin gereksinimleri tamam düşüktü bir web sayfası maksimum 1 Mbit 2 Mbit veri harcardı maksimum yani o da ama şu anda YouTube'a sadece girmek için bile sadece tıklamak için bile kaç MB veri harcıyoruz. Artık seneye mezun oluyorum fakat bu böyle gitmez arkadaşlar. Zaman en kıymetli şey ben ders çalışmak için ya da ödev yapmak için neden saatlerimi buna harcıyorum?

Yurdumda her odada Cisco marka CBW140AC-E model erişim noktaları var. Ama iş bilmez yapılandırma yüzünden yarısından fazlası çalışmıyor. Çalışanlarda yine yanlış yapılandırmadan dolayı verimli değil. Tam Wi-Fi performansı vermiyorlar. 5GHz yayını ile ilgili sorun olduğu bariz. Üstüne zaten GSBWIFI dediğimiz ağ kısıtlama üstüne kısıtlama içerdiği için verimli kullanılmıyor. VPN ile kullanılmak zorunda gibi bir şey. 30 GB kota hakkında bir şey söylemek istemiyorum.

Yurdumda her odada Cisco marka CBW140AC-E model erişim noktaları var. Ama iş bilmez yapılandırma yüzünden yarısından fazlası çalışmıyor. Çalışanlarda yine yanlış yapılandırmadan dolayı verimli değil. Tam Wi-Fi performansı vermiyorlar. 5GHz yayını ile ilgili sorun olduğu bariz. Üstüne zaten gsbwıfı dediğimiz ağ kısıtlama üstüne kısıtlama içerdiği için verimli kullanılmıyor. VPN ile kullanılmak zorunda gibi bir şey. 30 GB kota hakkında bir şey söylemek istemiyorum.

Evet çoğunlukla VPN dışında kullanımı sadece WhatsApp YouTube gibi platformlarda hızı düşük şekilde kısmen yapılabiliyor haricinde normal bir siteye girmek için bile çok çok yavaş ve eksik şekilde giriyor bazılarına da hiç girmiyor. OpenVPN TCP bağlantısı yapabilen VPN sunucuları ile bu kısıtlamaların önüne geçilebiliyor fakat bu şekilde olunca da çoğu site VPN ile girişleri engellediği için yine bazı sitelere erişim sağlanamıyor. Her türlü aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık diyebilirim.