Devin

Çalışkan
Galiba filmler Labirent: Ölümcül Kaçış, Labirent: Alev Deneyleri ve Labirent: Son İsyan ama kitaplarını almayı düşünüyorum çünkü filmleri çok iyiydi ama ne sırayla okuyacağımı bilmiyorum. Kesin bilgi olursa daha iyi olur ve 2 türlü okuma olursa daha iyi olur: 1. okuma sıralamaya doğru 1-2-3-4-5-6 gibi, 2. okuma hikayeye doğru yani hikaye nereden başlıyorsa atıyorum 3. kitaptan başlıyor oradan başlamak gibi. Kitapların isimlerini biliyorum, yakında alacağım ama ne sırayla okuyacağımı bilmiyorum (Deli Sarayı dahil).

Hikayeye göre okuma sırası (sonrası için spoiler yersiniz): Ölüm Emri, Virüs Kodu, Ölümcül Kaçış, Alev Deneyleri, Son İsyan.

Önerdiğim normal okuma sırası: Ölümcül Kaçış, Alev Deneyleri, Son İsyan, Deli Sarayı, Virüs Kodu, Ölüm Emri. İlk 3 kitap kesinlikle bu sırayla okunmalı. Son 3 kitabı ise istediğiniz sırayla okuyabilirsiniz.

Ölüm Emri alternatif bir hikaye anlatıyor ama dünyanın nasıl bu hâle geldiği hakkında da bilgiler içeriyor. Dolayısıyla diğer kitaplardan bağımsız olarak okuyabilirsiniz ama en iyisi ana hikaye bittikten sonra okumak.

Virüs Kodu: Ölümcül Kaçış öncesini anlatıyor ama ilk okunmasını önermem. Bir şey anlamayabilirsiniz.

Not: Ölümcül Kaçış ilk filmle neredeyse aynı. Alev Deneyleri ve Son İsyan kitaplarının filmler ile alakası yok. Kitaplar çok daha iyi.

Hikayeye göre okuma sırası (sonrası için spoiler yersiniz): Ölüm Emri, Virüs Kodu, Ölümcül Kaçış, Alev Deneyleri, Son İsyan.

Önerdiğim normal okuma sırası: Ölümcül Kaçış, Alev Deneyleri, Son İsyan, Deli Sarayı, Virüs Kodu, Ölüm Emri. İlk 3 kitap kesinlikle bu sırayla okunmalı. Son 3 kitabı ise istediğiniz sırayla okuyabilirsiniz.

Ölüm Emri alternatif bir hikaye anlatıyor ama dünyanın nasıl bu hâle geldiği hakkında da bilgiler içeriyor. Dolayısıyla diğer kitaplardan bağımsız olarak okuyabilirsiniz ama en iyisi ana hikaye bittikten sonra okumak.

Virüs Kodu: Ölümcül Kaçış öncesini anlatıyor ama ilk okunmasını önermem. Bir şey anlamayabilirsiniz.

Not: Ölümcül Kaçış ilk filmle neredeyse aynı. Alev Deneyleri ve Son İsyan kitaplarının filmler ile alakası yok. Kitaplar çok daha iyi.

Tamamdır çok teşekkür ederim

Hikayeye göre okuma sırası (sonrası için spoiler yersiniz): Ölüm emri, virüs kodu, ölümcül kaçış, alev deneyleri, son isyan.

Önerdiğim normal okuma sırası: Ölümcül kaçış, alev deneyleri, son isyan, deli sarayı, virüs kodu, ölüm emri. İlk 3 kitap kesinlikle bu sırayla okunmalı. Son 3 kitabı ise istediğiniz sırayla okuyabilirsiniz.

Ölüm emri alternatif bir hikaye anlatıyor ama dünyanın nasıl bu hâle geldiği hakkında da bilgiler içeriyor. Dolayısıyla diğer kitaplardan bağımsız olarak okuyabilirsiniz ama en iyisi ana hikaye bittikten sonra okumak.

Virüs kodu: Ölümcül kaçış öncesini anlatıyor ama ilk okunmasını önermem. Bir şey anlamayabilirsiniz.

Not: Ölümcül kaçış ilk filmle neredeyse aynı. Alev deneyleri ve son isyan kitaplarının filmler ile alakası yok. Kitaplar çok daha iyi.

Gördüğüm kadarıyla bakarkan sonsuz kayran vs de vardı.

Son düzenleme:
Gördüğüm kadarıyla bakarkan Sonsuz Kayran vs de vardı.

Ocak 2026'da çıkmış hocam. Çok yeni bir kitap, siz söyleyince öğrendim. Okurken hangi sıraya koyulması gerektiğini bilmiyorum maalesef.

Şimdi baktım da, açıklamasında şöyle yazıyor:

LABİRENT: ÖLÜMCÜL KAÇIŞ’TAN 73 YIL SONRASINI ANLATAN YENİ BİR SERİ

Seçilmişlerin Mirası, Üç İlahi ve Sonsuz Kayran anladığım kadarıyla bir spin-off.

İlk kitap Seçilmişlerin Mirası, diğer ikisi hangi sırada okunmalı bilmiyorum.

Ocak 2026'da çıkmış hocam. Çok yeni bir kitap, siz söyleyince öğrendim. Okurken hangi sıraya koyulması gerektiğini bilmiyorum maalesef.

Seçilmişlerin mirası, üç ilahi ve sonsuz kayran anladığım kadarıyla bir spin-off.

İlk kitap seçilmişlerin mirası, diğer ikisi hangi sırada okunmalı bilmiyorum.

Yani son 3 kitabı istediğim sırayla okuyabilir miyim? Anlayamadım tam.

Bir arkadaşıma sordum.
  1. Ölüm emri (the kill order)
  2. Virüs kodu (the fever code)
  3. Ölümcül kaçış (the maze runner)
  4. Alev deneyleri (the scorch trials)
  5. Son isyan (the death cure)
  6. Deli sarayı (crank palace)
  7. Seçilmişlerin mirası (the maze cutter)
  8. Üç ilahi (the godhead complex)
  9. Sonsuz karyan (the ınfinite glade) dedi doğru olabilir mi bu çok bilmiyorum çünkü.

Seçilmişlerin mirası, üç ilahi ve sonsuz kayran anladığım kadarıyla bir spin-off.

İlk kitap seçilmişlerin mirası, diğer ikisi hangi sırada okunmalı bilmiyorum.

Trendyol'dan 2 bin TL'ye ilk 6 kitabı buldum alınır mı? ya da daha ucuzunu bulabilir miyiz?

Son 3 kitap, ana seri bittikten sonra Seçilmişlerin Mirası, Üç İlahi, Sonsuz Kayran şeklinde okunmalı.

Bir arkadaşıma sordum.
  1. Ölüm emri (the kill order)
  2. Virüs kodu (the fever code)
  3. Ölümcül kaçış (the maze runner)
  4. Alev deneyleri (the scorch trials)
  5. Son isyan (the death cure)
  6. Deli sarayı (crank palace)
  7. Seçilmişlerin mirası (the maze cutter)
  8. Üç ilahi (the godhead complex)
  9. Sonsuz karyan (the ınfinite glade) dedi doğru olabilir mi bu çok bilmiyorum çünkü.

Ölüm Emri alternatif bir hikaye anlatıyor ama başta okunmasını önermem. Önce ana seri ile evreni tanıyıp ardından girilmesini daha doğru buluyorum.

Virüs Kodu kronolojik olarak Ölümcül Kaçış'ın öncesinde geçse de başta okunmamalı. Ana hikayeden spoiler veriyor.

Yerinizde olsam şu sırayla okurdum:
  1. Öümcül Kaçış.
  2. Alev Deneyleri.
  3. Son İsyan.
  4. Deli Sarayı.
  5. Virüs Kodu.
  6. Ölüm Emri.
  7. Seçilmişlerin Mirası.
  8. Üç İlahi.
  9. Sonsuz Kayran.

Son 3 kitap, ana seri bittikten sonra Seçilmişlerin Mirası, Üç İlahi, Sonsuz Kayran şeklinde okunmalı.

Ölüm Emri alternatif bir hikaye anlatıyor ama başta okunmasını önermem. Önce ana seri ile evreni tanıyıp ardından girilmesini daha doğru buluyorum.

Virüs Kodu kronolojik olarak Ölümcül Kaçış'ın öncesinde geçse de başta okunmamalı. Ana hikayeden spoiler veriyor.

Yerinizde olsam şu sırayla okurdum:
  1. Öümcül Kaçış.
  2. Alev Deneyleri.
  3. Son İsyan.
  4. Deli Sarayı.
  5. Virüs Kodu.
  6. Ölüm Emri.
  7. Seçilmişlerin Mirası.
  8. Üç İlahi.
  9. Sonsuz Kayran.
teşekkürler

Labirent: Ölümcül Kaçış (The Maze Runner, 2009)
Ana hikaye - Serinin ilk kitabı ve üçlemenin başlangıcı. Thomas ve arkadaşlarının labirentten kaçış mücadelesi.

Labirent: Alev Deneyleri (The Scorch Trials, 2010)
Ana hikaye - Üçlemenin 2. kitabı. Labirentten kaçtıktan sonraki çöl ve yanık toprak denemeleri.

Labirent: Son İsyan (The Death Cure, 2011)
Ana hikaye - Üçlemenin 3. ve son kitabı. WICKED’e karşı son isyan ve tedavi arayışı.

Labirent: Ölüm Emri (The Kill Order, 2012)
Prequel - Ana olaylardan 13 yıl önce geçer. Güneş patlamaları ve Flare virüsünün başlangıcı.

Labirent: Virüs Kodu (The Fever Code, 2016)
Prequel - Ölüm Emri ile Ölümcül Kaçış arasında geçer. Thomas’ın çocukluğu ve labirentin nasıl inşa edildiği.

Ek / Yan kitaplar:

The Maze Runner Files (2013) - Yan kitap (dosya ve kısa hikaye derlemesi).

Labirent: Deli Sarayı (Crank Palace, 2020) - Novella (yan hikaye). Son İsyan sırasında Newt’in hikayesi.

Devam / Sequel serisi (yeni nesil):

The Maze Cutter (2022)
Sequel - Ana seriden 73 yıl sonra. Glader’ların torunlarının yeni macerası (üçlemenin 1. kitabı).

The Godhead Complex (2023)
Sequel - Maze Cutter’ın devamı (üçlemenin 2. kitabı).

The Infinite Glade (2025)
Sequel - Maze Cutter üçlemesinin 3. ve son kitabı.