8461

Uzman
Laptopumun ekranı şu anda 60Hz. Bunu 75Hz ya da 70Hz'e çıkarmayı düşünüyorum.
Bazı kişilere göre bu değişiklikte bir akıcılık farkı yok ama ben farkı hissediyorum ve değiştirmek istiyorum.
Bu şekilde uzun süre kullanırsam bir sorun yaratır mı?

Böyle bir şeye gerek yok, 60'dan 70'e çıkarabileceğinin kesinliği de yok.

Her ekranın TCON'u belirli bir piksel yenileme hızına göre üretilir.

Matematiksel kısmında;
60 Hz bir ekran saniyede 60 kare gösterir. Her kare için pikselin renk değiştirmesi gereken süre yaklaşık 1 / 60 = 0.01667 saniye, yani 16.67 milisaniye kadar.
Eğer yenileme hızını 75 Hz’e çıkarırsan, bu süre 1 / 75 = 0.01333 saniye, yani 13.33 milisaniye olur. Ancak laptop panelin piksel tepkime süresi bu hıza yetişemezse, pikseller tam olarak geçiş yapamadan yeni kare gelir ve bu da bulanıklık veya forum diliyle ghosting diyoruz.

Velhasıl, 61Hz bile yapamayabilirsin. Yine de denemekte serbestsin.

Böyle bir şeye gerek yok, 60'dan 70'e çıkarabileceğinin kesinliği de yok.

Her ekranın Tcon'u belirli bir piksel yenileme hızına göre üretilir.

Matematiksel kısmında;
60 Hz bir ekran saniyede 60 kare gösterir. Her kare için pikselin renk değiştirmesi gereken süre yaklaşık 1 / 60 = 0.01667 saniye, yani 16.67 milisaniye kadar.
Eğer yenileme hızını 75 Hz'e çıkarırsan, bu süre 1 / 75 = 0.01333 saniye, yani 13.33 milisaniye olur. Ancak laptop panelin piksel tepkime süresi bu hıza yetişemezse, pikseller tam olarak geçiş yapamadan yeni kare gelir ve bu da bulanıklık veya forum diliyle ghosting diyoruz.

Velhasıl, 61Hz bile yapamayabilirsin. Yine de denemekte serbestsin.

Hocam zaten yapabiliyorum ama uzun süre kullanmak zarar verir mi diye merak ettim kendi bilgisayarımda ekrana hasar verdiğim için 59Hz'de takılı kalıyor.

Hocam zaten yapabiliyorum ama uzun süre kullanmak zarar verir mi diye merak ettim kendi bilgisayarımda ekrana hasar verdiğim için 59Hz'de takılı kalıyor.
Harici bir monitör olsa uygula gitsin diyeceğim ancak değil. Laptop senin için önemliyse yapma, laptopun ekranı bozulursa işlevi olmaz sonuçta.

Gerçekten o kadar fark etmiyor. 75Hz bir monitör de kullandım eskiden, bazı zamanlarda 60Hz'de daha net görüntüler alıyordum. Bulutlanma da daha az oluyordu 75'e nazaran.
Hz yükselince akıcılık tabi ki artıyor da hiç gerek yok.

Bahsi geçen monitörle ilgili;
Bütün 75Hz monitörler için böyle olacak diye bir kaide yok. Ancak o monitörde önerilen 60Hz'di örnek olarak. 75 teknik olarak var olsa da net görüntü 60 karedeydi.