Laptop RAM'lerine masaüstü gibi OC yapılabilir mi?

Connor Kenway

Üyecik
Yer
Frontier
Yakın zamanda yeni bir laptopum olacak ancak 12 yıldır masaüstü kullandığımdan laptop RAM'leri hakkında hiç bilgim yok. 32 GB RAM'i var. OC yapılabilir mi?

Tavsiye etmem. Laptop'a yapılacak hiçbir O.C u tavsiye etmem sebebi basit. Masaüstündeki gibi güçlü soğutma sistemleri yok.

Sorunun cevabı yapılabilir, ama gerekli mi diye sorarsan değil zaten piyasadaki laptopların %99'u tüm parçalar birbiriyle uyumlu ve darboğaz yapmayacak şekilde tasarlanıp satışa çıkıyor. Yani O.C gerektirecek bir laptop olacağını sanmıyorum ekstrem bir iş yapmıyorsanız.

Yok Ekstrem bir iş yapmicam. Oyun için en çok bir de mühendislik işleri için Üni'de. Sadece merak ettim fazla performans almak için yapılır mı, diye. Zaten en az 4 yıl kullanıcağıma göre yapmamam daha sağlıklı teşekkürler.

Bunu Ayhan'a bir sormak lazım bence.
@Ayhan Dönmez

@Öküz Bey, gerekli cevabı vermiş aslında. Ben de katılıyorum @Eagles hocam, masaüstündeki gibi Clear CMOS işlemi kolay değil, brick olabiliyor. Boot etmezse sıkıntı çeker, Laptop BIOS'lar çok limitli oluyor. SODIMM'ler gereğinden fazla ısınır, pasif soğutma yok, aktif soğutma desen o da yok. Yapan eden var ama stok BIOS'larla zor, sıkıntı çeker. Boot etmeme durumunda da aynı şekilde sorun yaşar. Hususi olarak şu ana dek uğraşmadım, yapanlara ve verim alanlara şahit oldum. Biraz sancılı bir süreç diyeyim, DDR5 kanadında zaten Hynix olmadıkça SODIMM'de de bir işlem yapılamıyor neredeyse diyebiliriz.

Hocam yapsanız bile soğutma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Thermal Shutdown yaşayıp sistem kendisini kapatabilir. Düşük voltajda arttırma yapmak isteseniz bile performans konusunda çok bir değişiklik olmayacağı için bir şey fark etmiş olmayacak sizler için.

Yakın zamanda yeni bir laptopum olacak ancak 12 yıldır masaüstü kullandığımdan laptop RAM'leri hakkında hiç bilgim yok. 32 GB RAM'i var. OC yapılabilir mi?

Custom BIOS'la derleyeceksen ve üstüne soğutma yapacaksan mümkün ancak JEDEC 1.1v limitini geçmek özellikle Intel'de çok zor ayrıca DDR5 ile pmic modül üzerine taşındı bir de modülün kendi Pmic'ini kırmak lazım DDR4'te pmic anakart üzerindeydi deneysel ama uğraşılır

Hocam ben en iyisi laptop elime geçecek zaten max 10-15 güne. Elime geçince detaylı olarak her şeyini yazarım size. Yeni konu açmam büyük ihtimalle buraya yazarım. Siz de yorumunuzu yaparsınız. Şu an laptopla ilgili bilgim çok kısıtlı, işlemcisinin bile sadece nesilini biliyorum. Siz de her şeyini rahatlıkla sorarsınız o zaman. Uyar mı size?

Elimizden geldiğince destek olmaya çalışırız, Laptop tarafında çok daha bilgili kişiler de var. Benim uzmanlık alanım AM5 platformu genel anlamıyla. Intel'i çok katmıyorum çünkü orada AM5'teki gibi 1T, 1:1 mod açılamıyor 1 DPC kart olmadan. Yüksek frekanslara 2T, 1:2 mod çıkarsan anlamlı, onu da normal kullanıcı yapamadığından forumda fark ettiysen hep AM5 sistemler üzerinden konular dönüyor. Laptopta @Bandırmalı1965 hocanın da desteğini almayı ihmal etme.

DDR5 için ama konuşmam gerekirse SODIMM ya da UDIMM fark etmeksizin Hynix harici diğer modüllerde manuel tuning işlemi başarılı olamıyor. Senin becerebileceğin ya da bizim uzaktan destek olabileceğimiz tarzda değil diyeyim en azından. @Connor Kenway

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…