Merhaba, dün laptopuma CachyOS kurdum ve bazı problemleri çözemedim. Deneyimli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Zaten aşağıda gerekli görselleri paylaştım. Tekrar belirtmem gerekirse laptopta iki tane GPU var;
Vega 3 ve
MX230 NVIDIA GPU'm var. Sanırım sorunların geneli 2 tane GPU olmasından kaynaklanıyor. Görüntü çıkışı Vega 3 üzerinden oluyor.
İkinci sorun ise Blender ile ilgiliydi, CUDA sorunu. Yanlış bilmiyorsam CachyOS en güncel paketleri sakladığı için ilk kurulumda CUDA 13.3 kurmuştu. Benim kart CUDA 13.0'a kadar destekliyor. Ben de manuel olarak yay ile CUDA 12.9 kurdum, bir şekilde çalıştırdım ama performans olarak berbattı Windows'a göre ve attığım resimde türü "C" olarak çalışıyor. Normalde "C+G" olması gerekirdi, bunu nasıl yaparım? Daha sonra Blender'i Flatpak kurdum ama 11 paketten 10'u başarıyla kuruldu, 11. pakette 3 kere denememe rağmen yarıda hata veriyordu.
Bir diğer sorunum oyunlarla ilgiliydi. Birkaç oyun ve Steam'de kod denedim ama pek memnun kalmadım. Tabii burada benim yanlış kodları yazmış olmam veya bilgisizliğimden de kaynaklanabilir. Genel olarak bilgilendirirseniz sevinirim. Açıkçası masaüstünde böyle sorun yaşayacağımı sanmıyorum. Zaten 8 GB RAM'li laptopun 2 GB'ı boşu boşuna Vega 3'e ayrılmış vaziyette(Bunun Windows 10'da çözümü yoktu, BIOS'ta da ayar yok. Merak ettiğim, Linux'ta bunu azaltmak mümkün mü?). Bu açıdan CachyOS'un RAM ve depolama tüketimi çok düşük, hatta bu kadar yüklemeye rağmen 32 GB depolama alanı kullanması beni bayağı şaşırttı.