sivofeng

Uzman
Pil seviyesi belirli bir düzeye geldiğinde (bazen %55, bazen %38), işlemci hızı bir anda 0.46 GHz civarına düşüyor, ekran kartı kullanım oranı da %10-20 arasında azalıyor. Şarja taktığımda her şey normale dönüyor ancak yine şarjdan sonra belli seviyede durum aynı. Güç ve pil ayarlarından minimum işlemci kullanım oranını artırmama rağmen bir değişiklik olmadı.

Bunu neden yapıyor? Daha 1 yıllık cihaz, bazı konularda illallah ettirdi bana. Victus 16 R1 serisi kullanıyorum.

Hybrid modda iken Valorant'ı açmıyor, geçen sürücüde ise ekran parlama yapıyordu. Yeni driver ile bu durum düzeldi ama biri bitip biri başlıyor. İşlemcim Intel Core i5-14500HX.

Benim HP Victus 16 S0 serisi cihazımda da benzer problem var. BIOS güncellemesi öncesinde bu ayarı "Disabled" konumuna getirerek çözmüştüm. Ancak maalesef BIOS güncellemesi sonrasında o da işe yaramamıştı. Umarım sizde işe yarar. Dilerseniz deneyelim.

1. Cihazınız açılırken F10 tuşuna basarak BIOS'a girin.
2. Üçüncü sekmede bulunan "Adaptive Battery Optimizer" seçeneğini kapatın.

1751832106585.webp

Ancak ben de işlemci frekansı sizdeki kadar düşmüyor. Sorun devam ederse pilde de sorun olabileceğini ve garantisi varsa garanti ile iletişime geçmenizin daha yararlı olabileceğini düşünüyorum.

HP garantisi yoğunluk nedeniyle size biraz geç dönüş yapabilir.

Benim HP Victus 16 S0 serisi cihazımda da benzer problem var. BIOS güncellemesi öncesinde bu ayarı "disabled" konumuna getirerek çözmüştüm. Ancak maalesef BIOS güncellemesi sonrasında o da işe yaramamıştı. Umarım sizde işe yarar. Dilerseniz deneyelim.

1. cihazınız açılırken F10 tuşuna basarak BIOS'a girin.
2. üçüncü sekmede bulunan "adaptive battery optimizer" seçeneğini kapatın.

Eki Görüntüle 161111

Ancak ben de işlemci frekansı sizdeki kadar düşmüyor. Sorun devam ederse pilde de sorun olabileceğini ve garantisi varsa garanti ile iletişime geçmenizin daha yararlı olabileceğini düşünüyorum.

HP garantisi yoğunluk nedeniyle size biraz geç dönüş yapabilir.

Bilgisayarı Vatan Bilgisayar mağazasından almıştım, internet üzerinden değil. ChatGPT'ye sorduğumda sizin gibi bir BIOS ayarı söyledi ve servisin bu durumu yüksek ihtimalle düzeltemeyeceğini söylemişti. Aldığımdan beri 20-80 kuralında kullanmaya çalışıyorum pili ancak sürekli de şarja takıp pili öldürmek istemiyorum.

Bahsettiğim BIOS ayarını denemelisiniz. S0 serisi cihazımın BIOS'unu güncellemeden önce ciddi bir fark olmuştu. Eğer düzelmez ise cihazı fişe taktıktan sonra BIOS güncellemesi yapmayı deneyelim.

Pil seviyesi belirli bir düzeye geldiğinde (bazen %55, bazen %38), işlemci hızı bir anda 0.46 GHz civarına düşüyor, ekran kartı kullanım oranı da %10-20 arasında azalıyor. Şarja taktığımda her şey normale dönüyor ancak yine şarjdan sonra belli seviyede durum aynı. Güç ve pil ayarlarından minimum işlemci kullanım oranını artırmama rağmen bir değişiklik olmadı.

Bunu neden yapıyor? Daha 1 yıllık cihaz, bazı konularda illallah ettirdi bana. Victus 16 R1 serisi kullanıyorum.

Hybrid modda iken Valorant'ı açmıyor, geçen sürücüde ise ekran parlama yapıyordu. Yeni driver ile bu durum düzeldi ama biri bitip biri başlıyor. İşlemcim Intel Core i5-14500HX.
Oyun sırasında bende de yapmıştı pil ısınıyor sanırsam.

Bilgisayarı Vatan Bilgisayar mağazasından almıştım, internet üzerinden değil. ChatGPT'ye sorduğumda sizin gibi bir BIOS ayarı söyledi ve servisin bu durumu yüksek ihtimalle düzeltemeyeceğini söylemişti. Aldığımdan beri 20-80 kuralında kullanmaya çalışıyorum pili ancak sürekli de şarja takıp pili öldürmek istemiyorum.
Şarjda kullanmak pili öldürmez, yeni nesil cihazlarda (HP Victus 15 kullanıcısıyım.) batarya tamamen dolduktan sonra güç adaptörden çekilmeye başlar. 2 yılı aşkındır kullandığım laptopumun pil ömrü %99, minimum pil devri yaptırmak batarya ömrü açısından daha sağlıklıdır.

Masaüstü anakartlarda MOSFET sıcaklığından dolayı işlemciyi bu frekanslara sabitler, sizde pil sorunundan dolayı işlemciye yeterli gücü sağlayamıyorsa MOSFET'ler o yüzden kısıtlıyor olabilir.

Bahsettiğim BIOS ayarını denemelisiniz. S0 serisi cihazımın BIOS'unu güncellemeden önce ciddi bir fark olmuştu. Eğer düzelmez ise cihazı fişe taktıktan sonra BIOS güncellemesi yapmayı deneyelim.

BIOS güncel olması lazım. Kontrol ediyorum ama.

Masaüstü anakartlarda MOSFET sıcaklığından dolayı işlemciyi bu frekanslara sabitler, sizde pil sorunundan dolayı işlemciye yeterli gücü sağlayamıyorsa MOSFET'ler o yüzden kısıtlıyor olabilir.

Pekl çözümü nedir?

Her driver güncellemesinde yeni sorun geliyor. Bu Intel ne yapmaya çalışıyor anlamadım. Bir güncelleme geliyor Valorant'ta Alt Tab atınca ekran kartı sürücüsü çöküyor hatası geliyor, bir Driver'da ekran parlıyor, bir Driver'da Valorant'a girmez.
Şu an tüm sürücülerim güncel görünüyor Intel ile ilgili.

Şarjda kullanmak pili öldürmez, yeni nesil cihazlarda (HP Victus 15 kullanıcısıyım.) Batarya tamamen dolduktan sonra güç adaptörden çekilmeye başlar. 2 yılı aşkındır kullandığım laptopumun pil ömrü %99, minimum pil devri yaptırmak batarya ömrü açısından daha sağlıklıdır.

Yeni duydum bunu teşekkür ediyorum. 20-80 kuralı en optimum yol bildiğim için hep onu uyguluyordum, uygulamama gerek kalmadı sanırsam.

İşe yaramadı hocam. Dediğiniz ayarı yaptım ancak hiçbir değişiklik olmadı, %38'lere gelince yine aynı hıza kısıtladı kendini.