LCD ve tüplü monitöre ghosting testi

Hocam bu yeni panellerde ghosting normal mi? Benim monitörde de fazlasıyla oluyor yani, sizin videodakinden biraz daha fazla. Panel tipi VA ya da TN sanırım tam bilmiyorum CBox bir monitör.

Hocam bu yeni panellerde ghosting normal mi? Benim monitörde de fazlasıyla oluyor yani, sizin videodakinden biraz daha fazla. Panel tipi VA ya da TN sanırım tam bilmiyorum CBox bir monitör.

Yeni eski LCD panellerde ghosting son derece normal ama benim videoda kullandığım laptoptan daha mı fazla ghosting oluyor monitörün? Çünkü laptop 60Hz çalışıyordu CRT de 60Hz. Fakat VA panel kullanıyorsa 100+Hz olsa bile ghosting etkisi daha fazla olabiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Biraz daha fazla gibi hissettirdi hocam. Video çekip ya da videodan fotoğrafı bu öğlen iletebilirim, biraz daha fazla hissettirdi sanki. 75 Hz 1080p monitör VA panel sanırım internetten baktımda çoğu model öyle benimki de öyle diye düşünüyorum.

Video 30 FPS olduğu için çok belli olmamış gibi ama fotoğrafta ne kadar ghosting olduğu belli.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-09-01-14-29-02-541_com.miui.gallery.webp
    59,7 KB · Görüntüleme: 81
Son düzenleme:

Evet oldukça fazlaymış ama 75Hz LCD panellerde normal bir durum bu, 75Hz de çalışan bir monitör ortalama 13.3ms gibi bir gecikmeye sahip o yenileme hızında çalışan TN panel olsa bile benzer etkiyi yaratacaktır bunu minimize etmek için backlight strobing destekli monitör alabilirsin veya benim gibi CRT kullanabilirsin

Benim gelirim yok ki hocam reşit değilim ve ailemin durumu da belli, bana güzel bir monitör alabilecek kadar para ayıramıyorlar. CRT tüplü monitörlerin ikinci eli uygun mudur acaba? Bir de bozulma şansı var mı? Tüplü sonuçta, bilmediğim için merak ettim.

CRT'lerin fiyatı çok uygun bozulma olmaz ama 15-20 senelik ürünler eski görüntü kalitesi olmayabilir. Fakat 60-75Hz LCD kullanmak yerine CRT kullanmak daha mantıklı. 2.el satılan CRT'lerin yarısı 17inç ve frekansı düşük modeller onları tavsiye etmem. Uyguna 19" inç CRT denk gelirse onları alabilirsin daha yüksek çözünürlüklere ulaşıyorlar. Zaten 20-24 inç arası CRT bulman imkansız gibi bir şey. Benim 50₺ aldığım 19inc CRT monitör 1920x1200 çözünürlükte 144Hz çalışabiliyor. 165Hz'ye kadar çıkabiliyor.
110Hz' değerlerine düştüğüm zaman 2005 yılında çıkmış CRT monitörüm 2560x1600 çözünürlüğe kadar çıkabiliyor. Bu çözünürlük LCD'lerin çoğunda bile yok

O kadar uygun mu? Şu an 50 TL olamaz eskiden aldınız galiba ben sarı sitede göz gezdiriyorum 200-800 arası fiyat yazmışlar normal mi? Çok iyi yapmışsınız güle güle kullanın. Bende alırım umarım çok uyguna bulursam. Teşekkür ederim bilgi için de.

Benim için çözünürlük değil de Hz daha önemli diyebilirim. 1080p 120 Hz'in üstü hayli hayli işimi görür aslında. 17, 18 inc tüplü monitör alınmaz mı hocam?

Bir de hangi markaları önerirsiniz? Ben tam anlamıyorum, Hz ya da çözünürlük yazmadığı için neyin ne olduğunu bilmiyorum CRT monitörlerde.

Şeyi merak ettim, benim geçen senelerde PS2 de oynadığım tüplü televizyon vardı sapasağlam ama 60 Hz'di yani oyunu açmadan önce 50 Hz ya da 60Hz seçtiriyordu, bir de görüntü kalitesi o kadar iyi değildi sanki, yakından pikseller belli oluyordu. O iş görebilir miydi acaba? Babam atmıştı onu şimdi konusu açılınca aklıma geldi.

İlanlarda birkaç tane baktım bazılarının arkasında da 50, 60 Hz yazıyor.

Son düzenleme:

Satıcıya göre değişir bir dönem en güzel CRT monitörleri çöpe atıyorlardı bedavaya dağıtıyorlardı, şimdi bulacağın modeller sınırlı her CRT monitörün kapasitesi farklı 1080p de 120Hz alabileceğin CRT monitörleri bulmak çok zor. Zaten CRT monitörler de yerel çözünürlük olmadığı için 480p çalışsa bile kalitesi ve keskinliği çok güzel olacaktır en güzel tarafı da bu. Tüplü televizyonlar daha çok retro oyunlar için güzel yoksa monitör olarak kullanılmaz, çünkü 15KHz gibi frekansa sahiptir bu da 240p de çalışması demektir.

O arkada yazılan değerlere takılma onlar elektrik frekansı oluyor kaç Hz'ye çıkacağını o şekilde öğrenemezsin. Hangi CRT monitör almalısın konusuna gelince Türkiye de 3 yaygın marka var "Philips, Samsung, LG" gibi bunların 17 inç modelleri genellikle 72KHz de çalışır bu da 1024x768 de 85 Hz demektir.

CRT monitörlerde çözünürlük düştükçe Hz artabiliyor 72KHz ile 800x600 da 100Hz'nin üstüne çıkabilirsin 640x480 de daha da üstüne. Fakat bu 3 markanın 19" modelleri 96KHz'ye sahip oluyor bunda da örneğin 1920x1080 çözünürlükte 75-80Hz değerine tekabül ediyor daha düşük çözünürlüğe inersen 1024x768 120Hz+ 800x600 150Hz+ alabilirsin demektir.

Böyle hesaplamalar yapılıyor tamamen frekansına göre çözünürlük ve Hz değerlerine çıkıyorsun. Bir de 21inç ve üstü CRT monitörler (Sony, iiyama, HP, Dell, Mitsubishi) genelde 130KHz de oluyor bu da 2K çözünürlükte 85Hz'ye tekabül ediyor 1080p de ise rahatlıkla 120Hz+ değerlerine ulaşabiliyorsun 800x600 de ise 300Hz. Tabii bu 21 inç ve üstü CRT'lere sahip olmak zor.

Fakat düşük model CRT alıp geçmeli çözünürlük (interlaced) kullanırsan 1080p de 120Hz üstü alabilirsin bunlar teknik konular ben öyle kullanıyordum ayrıca CRT kullanman için analog sinyaller sağlayan GPU kullanman gerek. Analog sinyaller sağlayan en güçlü GPU ise (GTX 980 Ti) ya da güncel gpularla kullanmak için delock gibi özel üretim HDMI to VGA aparatları kullanman gerekli 400MHz DAC sinyal sağlayabiliyorlar bunlarla monitörün desteklediği her çözünürlüğe ulaşabiliyorsun. Ben CRT kullanmak için RTX 3080'i söküp 980 Ti takmıştım bir süre onunla vakit geçirdim sonra yüksek frekansa sahip HDMI to VGA gelince RTX 3080'e geri döndüm her çözünürlüğe ulaşabiliyorum.

100Hz CRT oyunculuğu için fazlasıyla yeterli CRT'lerin giriş gecikmesi 0.00ms olduğundan dolayı gerek FPS gerek hikaye oyunları hepsinden en üst düzey performans alacaksın.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum hocam, cansınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…