Selam, hoş geldiniz. League of Legends'da şampiyonların üstündeki etkilere bağlı olarak can çubukları görsel olarak değişir. Bu sizin veya rakip şampiyonun üstünde hangi etkilerin olduğunu anlamanızı sağlar. Oldukça işe yarayan bir özelliktir. Bu rehberde League of Legends'daki can çubuklarının duruma göre aldığı şekillerden ve ne işe yaradıklarından bahsedeceğim. Yeni başlayanların işine yarayabilir.
Ben oyunu renk körü modunda oynuyorum. Renk körü olmama rağmen daha rahat hissettiriyor. Bu yüzden, bendeki can çubuğu sarı renkte görünecek. Önden bahsetmek istedim. Siz renk körü modu kullanmıyorsanız can çubuğunuz yeşil renkte görünecektir.
Ben oyunu renk körü modunda oynuyorum. Renk körü olmama rağmen daha rahat hissettiriyor. Bu yüzden, bendeki can çubuğu sarı renkte görünecek. Önden bahsetmek istedim. Siz renk körü modu kullanmıyorsanız can çubuğunuz yeşil renkte görünecektir.
Büyü kalkanı olan bir şampiyonun can çubuğu bu şekilde görünür. Büyü kalkanları, isabet eden ilk yeteneğin hasarını ve kitle kontrol etkilerini yok sayar. Böylece yeteneğin hasarını ve kitle kontrolünü yememiş sayılırsınız.
Dokunulmaz haldeyken belirli durumlar hariç hiçbir şekilde canınız azalmaz. Çeşme hariç elbette. Çeşmede her zamanki gibi 1000 hasar yersiniz. Bu etki varken yine de kitle kontrolüne maruz kalırsınız.
Ölümsüzlük belli bir can eşiğinin altına düşmeyi engeller. Hasar görmezlikte olduğu gibi, çeşmede işe yaramaz. Çeşmeye girerseniz ölürsünüz.
Dirilme, öldüğünüz zaman belli bir can ve mana ile yeniden doğmanızı sağlar. Çeşmede ölürseniz yeniden doğmazsınız.
Dirilirken, can çubuğunuz bu şekilde görünür. Bu süre boyunca hasar almaz ve hedef alınamaz olursunuz.
Kalkana sahipken can çubuğunuza aldığınız kalkan gücü kadar beyazlık eklenir. Kalkan kırıldığında veya kalkanın süresi bittiğinde beyazlık silinir. Kalkanlar çeşmede işe yaramazlar.
Fiziksel hasar kalkanı varken can çubuğunuza aldığınız kalkan gücü kadar turunculuk eklenir. Kalkan kırıldığında veya kalkanın süresi bittiğinde turunculuk silinir. Fiziksel hasar kalkanları adından anlaşıldığı üzere sadece fiziksel hasarı engeller. Çeşme hem kalkanları yok saydığı hem de gerçek hasar ile hasar verdiği için bu kalkan sizi çeşmenin hasarından koruyamaz.
Büyü hasarı kalkanınız varken can çubuğunuza aldığınız kalkan gücü kadar morluk eklenir. Kalkan kırıldığında veya kalkanın süresi bittiğinde morluk silinir. Büyü hasarı kalkanları adından anlaşıldığı üzere sadece büyü hasarını engeller. Çeşme hem kalkanları yok saydığı hem de gerçek hasar ile hasar verdiği için bu kalkan sizi çeşmenin hasarından koruyamaz.
Zırh kırıldığında can çubuğunda değil ama şampiyonun yanında zırhının kırıldığına dair bir işaret çıkar.
Büyü direnci kırıldığında can çubuğunda değil ama şampiyonun yanında büyü direncinin kırıldığına dair bir işaret çıkar.
Bir şampiyon hedef alınamaz hale geldiği zaman can çubuğu şeffaflaşır. Bu durumda yetenekler hedefe isabet etmez, aktif eşyalardan hasar almaz ve normal saldırılardan isabet almaz. Kule ve çeşme vuruşlarından da kaçabilir.
İnfaz yetenekleriniz ile rakibi infaz edebilecek durumdaysanız, can çubukları kırmızı şekilde parlar.
Ani hasar halinde can çubuğu bu şekilde görünür.
Bir şampiyon yoğunlaşırken can çubuğu bu şekilde görünür. Yoğunlaştığı sırada kitle kontrolü uygulanırsa yoğunlaşması bozulur.
Gri can, daha sonra iyileştirilebilecek bir candır. Canınızın bir kısmı griye döndüğü zaman can çubuğunun bu şekilde görünür. Çeşme hasarı, gri can biriktirmez.
Renata Glasc'ın W'suna özgü bir durum bu. Renata'nın W'su ile kısa süreliğine hayatta tuttuğu şampiyonun can çubuğu bu şekilde görünür. O şampiyon 6 saniye içinde bir şampiyonu öldüremez veya asist alamazsa ölür. Alırsa yaşamaya devam eder ve maksimum canının %20'si kadar iyileşir. Çeşme tarafından ölmeniz halinde Renata Glasc sizi diriltemez.
Kled ve Skaarl'a özgü bir can çubuğu bu da. Renk körü modu kapalıysa Kled'in canı yeşil, Skaarl'ın canı ise sarımtrak görünür. Mor olan büyü kalkanı değil yani.
Yuumi'nin içinde olduğu şampiyonun can çubuğu bu şekilde görünür.