Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhabalar,

Çok övüldüğünden dolayı ablamın laptopuna CachyOS kurmaya çalışıyorum. Laptopta Intel işlemci ve dahili grafik kartı bulunuyor. Kurulumda, GRUB menüsünde "Install bilmem ne" seçeneğine tıklıyorum ancak siyah ekran veriyor. Seçeneği düzenleyerek sonuna echo gibi bir komut koymuştum ve onu çıktı veriyordu ancak sistem açılmıyor. Tüm seçenekleri denedim, Ventoy yerine Rufus denedim, farklı USB denedim, UEFI, TPM kapayıp açmayı denedim ancak hiçbir şekilde açılmıyor.
Laptop: Lenovo 81VU.

@Qnix @Reend

Merhabalar,

Çok övüldüğünden dolayı ablamın laptopuna CachyOS kurmaya çalışıyorum. Laptopta Intel işlemci ve dahili grafik kartı bulunuyor. Kurulumda, GRUB menüsünde "Install bilmem ne" seçeneğine tıklıyorum ancak siyah ekran veriyor. Seçeneği düzenleyerek sonuna echo gibi bir komut koymuştum ve onu çıktı veriyordu ancak sistem açılmıyor. Tüm seçenekleri denedim, Ventoy yerine Rufus denedim, farklı USB denedim, UEFI, TPM kapayıp açmayı denedim ancak hiçbir şekilde açılmıyor.
Laptop: Lenovo 81VU.

@Qnix @Reend
GRUB üzerinde Boot ettiğiniz seçeneği yine yaptığınızla benzer şekilde, ilk olarak splash parametresi mevcutsa silip, ardından acpi_osi="Linux" ve i915.modeset=0 parametrelerini ekleyerek düzenleyip, kaydettikten sonra tekrardan boot etmeyi deneyin.

Eğer işe yaramazsa, ve splash parametresini sildiğinizde herhangi bir çıktı ile karşılaşıyorsanız, çıktıyı paylaşın.

Son düzenleme:
UEFI açık CSM kapalı değil mi?
Evet.
GRUB üzerinde Boot ettiğiniz seçeneği yine yaptığınızla benzer şekilde, ilk olarak splash parametresi mevcutsa silip, ardından acpi_osi="Linux" ve i915.modeset=0 parametrelerini ekleyerek düzenleyip, kaydettikten sonra tekrardan boot etmeyi deneyin.

Eğer işe yaramazsa, ve splash parametresini sildiğinizde herhangi bir çıktı ile karşılaşıyorsanız, çıktıyı paylaşın.
Tamamdır hocam teşekkür ederim. Deneyeceğim hemen.

@Qnix hocam işe yaramadı. Ayrıca i915.modeset kısmının olduğu satırın sonuna nomodeset eklemeyi denedim ancak o da işe yaramadı.

Ayrıca CTRL+X ile çalıştırdıktan birkaç saniye sonra farenin ışıkları gidiyor ve klavye işlevsiz kalıyor.

Son düzenleme:
SATA Config'iniz RST ise AHCI'ye çevirin, ardından tekrar deneyin.

Ayrıca splash parametresini sildiğinizde herhangi bir çıktı alıyorsanız, paylaşın dediğim gibi.

SATA Config'iniz RST ise AHCI'ye çevirin, ardından tekrar deneyin.

Ayrıca splash parametresini sildiğinizde herhangi bir çıktı alıyorsanız, paylaşın dediğim gibi.
Hocam maalesef BIOS'umda SATA Config ayarı yok. Splash parametresi de bulunmuyor. Orjinal, değiştirilmemiş hali şu şekilde:

Kod:
setparams 'CachyOS'

set gfxpayload-keep

linux/arch/boot/x86_64/vmlinuz-linux-cachyos-Its archisobasedir=arch archisosearchuuid=2025-08-24-09-21-58-00 cow_spacesize=186 copytoram auto module black list=pcspkr 1915.modeset=1 amdgpu.modeset=1 nvme_load=yes

initrd /arch/boot/x86_64/initramfs-linux-cachyos-lts.img