cansux 16

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Lenovo IdeaPad 1 14ALC7 (Ryzen 5 5625U) laptopum durduk yere açılmamaya başladı. Daha önce herhangi bir performans veya açılış sorunu yoktu, normal çalışıyordu.

Arıza şu şekilde:

- Güç tuşuna bastığımda güç LED'i hemen yanıyor fan çalışmaya başlıyor.

- Birkaç saniye sonra Caps Lock ve diğer klavye ışıkları yanıyor.

- Caps Lock ışığı sabit kalıyor, tuşa bastığımda açılıp kapanmıyor.

- Ekrana hiçbir görüntü gelmiyor, Lenovo logosu dahi görünmüyor.

- HDMI ile harici monitör/TV'ye bağladığımda da görüntü gelmiyor.

- Güç tuşuna bastıktan yaklaşık 5-6 saniye sonra cihaz tamamen kapanıyor.

- Novo tuşuyla açmayı denedim, onda da aynı şekilde davranıyor ve Novo menüsü gelmiyor.

- Şarj cihazı takıldığında şarj LED'i normal şekilde yanıyor.

- Güç boşaltma/reset işlemini yaptım (şarjı çıkarıp güç tuşuna uzun süre basma), herhangi bir değişiklik olmadı.

Sizce bu belirtiler daha çok BIOS/EC, RAM veya anakartın güç/başlatma devresi gibi hangi tarafa işaret ediyor? Daha önce benzer arıza yaşayan oldu mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Cihazın içini açıp önce batarya soketini anakarttan ayır, ardından varsa sonradan eklenen harici RAM modülünü söküp sadece lehimli bellekle açmayı dene. USB ve Type-C portlarının içine de bak, ezilip birbirine değen pin kısa devre var mı kontrol et.
Bunlar işe yaramıyorsa sorun büyük ihtimalle BIOS. Lenovo'larda Windows Update veya Vantage üzerinden arka planda gelen hatalı BIOS güncellemeleri sonrası bu tarz kilitlenmeler yaşanıyor benim Lenovo laptopa da otomatik güncellemeyle bozuk BIOS gelmişti, cihaz hiç tepki vermiyordu, çipe harici programlayıcıyla baştan temiz BIOS yazdırarak çözebilmiştim..

Cihazın içini açıp önce batarya soketini anakarttan ayır, ardından varsa sonradan eklenen harici RAM modülünü söküp sadece lehimli bellekle açmayı dene. USB ve Type-C portlarının içine de bak, ezilip birbirine değen pin kısa devre var mı kontrol et.
Bunlar işe yaramıyorsa sorun büyük ihtimalle BIOS. Lenovo'larda Windows Update veya Vantage üzerinden arka planda gelen hatalı BIOS güncellemeleri sonrası bu tarz kilitlenmeler yaşanıyor benim Lenovo laptopa da otomatik güncellemeyle bozuk BIOS gelmişti, cihaz hiç tepki vermiyordu, çipe harici programlayıcıyla baştan temiz BIOS yazdırarak çözebilmiştim..
Deneyeceğim teşekkürler evet bir rami lehimli diğeri ise ekleme zaten fabrikasyon ekleme.