Yeniçocuk

Başarılı
Yer
Orodruin
Merhaba. Dün sabah oyun oynayıp (HOI4) dışarı çıktım eve gelince bilgisayar açıldı ama siyah ekranda kalıp tepki yoktu. Güvenli moda girip DDU kullanarak harici ve dahili ekran kartı sürücülerini sildim. Masaüstüne o şekilde ulaşabildim ama harici ekran kartı sürücü kuramıyorum bilgisayar donuyor mecbur güç düğmesine basarak kapatıyorum.

Güvenli moda girince ilk başta sfc scannow ve DISM komutlarını çalıştırdım. Durum fiziksel mi yazılımsal mı format ile çözülür mü yoksa harici ekran kartı bozuldu mu?
Sistem Özellikleri:

Lenovo Ideapad 320-15IKB 81BT
12 GB RAM
1 TB Samsung 870 Evo SSD
Intel UHD Graphics 620 ekran kartı
AMD Radeon 530 harici ekran kartı
Windows 10 22H1 olması lazım
Intel i5-8250U işlemci

20251219_203318.webp 20251219_203254.webp 20251219_213238.webp 20251219_211345.webp 20251219_172030.webp 20251219_172625.webp 20251219_173022.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Dün sabah oyun oynayıp (HOI4) dışarı çıktım eve gelince bilgisayar açıldı ama siyah ekranda kalıp tepki yoktu. Güvenli moda girip DDU kullanarak harici ve dahili ekran kartı sürücülerini sildim. Masaüstüne o şekilde ulaşabildim ama harici ekran kartı sürücü kuramıyorum bilgisayar donuyor mecbur güç düğmesine basarak kapatıyorum.

Güvenli moda girince ilk başta sfc scannow ve DISM komutlarını çalıştırdım. Durum fiziksel mi yazılımsal mı format ile çözülür mü yoksa harici ekran kartı bozuldu mu?
Sistem özellikleri:

Lenovo IdeaPad 320-15IKB 81BT.
12 GB RAM.
1 TB Samsung 870 EVO SSD.
Intel UHD Graphics 620 ekran kartı.
AMD Radeon 530 harici ekran kartı.
Windows 10 22H1 olması lazım.
Intel i5-8250U işlemci.

Eki Görüntüle 211942Eki Görüntüle 211943Eki Görüntüle 211944Eki Görüntüle 211945Eki Görüntüle 211939Eki Görüntüle 211940Eki Görüntüle 211941

BIOS'a girip graphic Device'i Discrete'den Integrated'e alın masaüstüne boot ederse DDU ile silip sürücü yüklemeden tekrar açın Windows generic driver yükler tekrardan Discrete'e alın graphic Device'i ardından boot ediyor mu masaüstüne kontrol edin hocam eğer generic driver ile ediyorsa sorun sürücüdedir değilse donanım kaynaklı.

BIOS'a girip graphic Device'i Discrete'den Integrated'e alın masaüstüne boot ederse DDU ile silip sürücü yüklemeden tekrar açın Windows generic driver yükler tekrardan Discrete'e alın graphic Device'i ardından boot ediyor mu masaüstüne kontrol edin hocam eğer generic driver ile ediyorsa sorun sürücüdedir değilse donanım kaynaklı.
Masaüstünü boot edebiliyorum hocam. DDU ile önce harici sonra dahili ekran kartının sürücüsünü silince masaüstüne ulaşmıştım. Dün akşamdan beri harici ekran kartı sürücü kurarken bilgisayar donuyor. Yine de DDU ile dahili ekran kartının sürücüsünü silip tekrar kurup mesajınızdaki ayarı yapayım?

DDU ile sürücüyü kaldırıp güvenli modda denemeniz doğru. Masaüstüne ulaşmanız Intel grafik biriminin çalıştığını gösteriyor, ancak AMD Radeon 530 sürücüsü yüklenirken sistemin donması donanımsal arıza ihtimalini güçlendiriyor. Windows kartı standart bağdaştırıcı olarak tanıdığında yük binmez fakat sürücü kurulunca voltaj ve hızlar devreye girer, donanımda sorun varsa bu anda kilitlenme olur.

Ekran kartı lehimli olduğu için emin değilim, HOI 4 gibi işlemci ve ekran kartını sürekli yük altında tutan oyunlar zamanla lehim yorgunluğuna veya çip arızasına yol açabiliyor çünkü. Yazılımsal olarak şunları deneyin:
  • Daha eski, WHQL imzalı bir AMD sürücüsü kurmayı deneyin.
  • Lenovo’nun sitesinden Intel chipset ve MEI sürücülerini güncelleyin.
  • BIOS sürümünüz çok eskiyse güncelleyin.
  • Son çare olarak temiz Windows kurulumu yapın. İnternete bağlanmadan sürücüyü kurduğunuzda yine donuyorsa, arıza kesin olarak bu.

DDU ile sürücüyü kaldırıp güvenli modda denemeniz doğru. Masaüstüne ulaşmanız Intel grafik biriminin çalıştığını gösteriyor, ancak AMD Radeon 530 sürücüsü yüklenirken sistemin donması donanımsal arıza ihtimalini güçlendiriyor. Windows kartı standart bağdaştırıcı olarak tanıdığında yük binmez fakat sürücü kurulunca voltaj ve hızlar devreye girer, donanımda sorun varsa bu anda kilitlenme olur.

Ekran kartı lehimli olduğu için emin değilim, HOI 4 gibi işlemci ve ekran kartını sürekli yük altında tutan oyunlar zamanla lehim yorgunluğuna veya çip arızasına yol açabiliyor çünkü. Yazılımsal olarak şunları deneyin:
  • Daha eski, WHQL imzalı bir AMD sürücüsü kurmayı deneyin.
  • Lenovo'nun sitesinden Intel chipset ve MEI sürücülerini güncelleyin.
  • BIOS sürümünüz çok eskiyse güncelleyin.
  • Son çare olarak temiz Windows kurulumu yapın. İnternete bağlanmadan sürücüyü kurduğunuzda yine donuyorsa, arıza kesin olarak bu.

1. Lenovo'nun sitesinden Intel chipset son sürücü kurdum dün. Şimdi MEI sürücüsünü kuracağım.
  2. BIOS son sürümde. Zaten Lenovo desteği kesti.
  3. En son sürümün bir önceki veya iki önceki sürücüyü kuracağım AMD'nin.
  4. Lenovo üzerinden AMD sürücüsünü kurdum yine donmuştu
  5. MEI sürücü kurdum. The best drivers for your device are already installed bilgisi aldım. Yeniden başlatıp son kez eski sürüm ekran kartı sürücü kuracağım umarım olur.
Try Ubuntu üzerinden şu kodu kullanıp geri dönüş bu oldu.

sudo dmesg | grep -iE “amd|radeon|gpu”

Amdgpu failed with ERROR-110

Eğer donanımsal olarak bozuksa cihazı devre dışı bırak yapsam olur mu?

1. Lenovo'nun sitesinden Intel chipset son sürücü kurdum dün. Şimdi MEI sürücüsünü kuracağım.
  2. BIOS son sürümde. Zaten Lenovo desteği kesti.
  3. En son sürümün bir önceki veya iki önceki sürücüyü kuracağım AMD'nin.
  4. Lenovo üzerinden AMD sürücüsünü kurdum yine donmuştu
Try Ubuntu üzerinden şu kodu kullanıp geri dönüş bu oldu.

sudo dmesg | grep -iE “amd|radeon|gpu”

Amdgpu failed with ERROR-110

Eğer donanımsal olarak bozuksa cihazı devre dışı bırak yapsam olur mu?
Hocam Ubuntu üzerinde aldığın Amdgpu failed with ERROR-110 hatası maalesef durumun %95 donanımsal olduğunu kanıtlıyor. Bu hata kodu, işletim sisteminin ekran kartı donanımına (GPU) erişmeye çalıştığını ama kartın güç yönetiminde veya çekirdek seviyesinde yanıt vermediğini (timeout) gösterir. Yani sürücü ne kadar sağlam olursa olsun aslında çalışmıyor. %5 kesme sebebim de diğer adımlar şansa bağlı olarak çalışmasından dolayı. Donanımda olamaz diye bir şey yok.

Evet, aygıt yöneticisinden AMD'yi devre dışı bırakırsan Intel UHD'ye geçer. Mantıklı olur.

Hocam Ubuntu üzerinde aldığın Amdgpu failed with ERROR-110 hatası maalesef durumun %95 donanımsal olduğunu kanıtlıyor. Bu hata kodu, işletim sisteminin ekran kartı donanımına (GPU) erişmeye çalıştığını ama kartın güç yönetiminde veya çekirdek seviyesinde yanıt vermediğini (timeout) gösterir. Yani sürücü ne kadar sağlam olursa olsun aslında çalışmıyor. %5 kesme sebebim de diğer adımlar şansa bağlı olarak çalışmasından dolayı. Donanımda olamaz diye bir şey yok.

Evet, aygıt yöneticisinden AMD'yi devre dışı bırakırsan Intel UHD'ye geçer. Mantıklı olur.
Hocam %58 takılı kaldı zaten hay Allah bir oyunumuz vardı o da gitti. Peki Intel ile Flashpoint ve flash oyunları oynatır mı Intel?