- Anakart: LENOVO LNVB161216
- İşlemci: AMD Ryzen 6600H
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 3050
- İşletim Sistemi: Windows 11
- Lenovo IdeaPad Gaming 3 (Model: 16ARH7, Type 82SC) laptopumda epeydir kafayı yedirten sorunlar yaşıyorum.
Problemim Özetle Şöyle:- Rastgele mavi ekranlar (BSOD) alıyorum.
- Şarj adaptöründen çıkarıp bataryayla kullandığımda, belirli bir süre sonra (değişkenlik gösteriyor, bazen hemen, bazen dakikalar sonra) mavi ekran veriyor.
- Uyku moduna alınca uyanmıyor. Sadece güç ışığı yanıp sönüyor. Mecburen güç düğmesinden manuel kapatıp açınca da peş peşe mavi ekranlar yiyorum.
- Donanım kaynaklı mı değil mi diye merak ettiğim için harici diske kurduğum EndeavourOS (Linux) işletim sistemini başlatmaya çalıştım ama onda da benzer şekilde çekirdek ile ilgili hata mesajları alıyorum. (Log kaydını aşağıda vereceğim.) Sorun yazılımsal değil bana göre.
Not : bu hataları her zaman almıyorum. Aldığımda da üst üste bu hataların bazılarını alıyorum ve windows bir şekilde açılıyor.- 0x0000018B (SECURE_KERNEL_ERROR - HYPERGUARD_VIOLATION_DEMAND_PAGE_VERIFICATION_FAILED): Bu hata, Windows'un sanallaştırma tabanlı güvenlik katmanında (Hypervisor) bir ihlal olduğunu gösteriyor ve özellikle bataryalı kullanımda ortaya çıkıyordu. Güvenli çekirdeğin bellek doğrulamasını yapamadığını belirtiyor.
- 0x0000001A (MEMORY_MANAGEMENT): Bellek yönetimiyle ilgili bir hata.
- 0x00000109 (CRITICAL_STRUCTURE_CORRUPTION): Çekirdek veya sürücülerdeki kritik yapıların bozulduğunu belirtiyor.
- 0x0000000A (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL): Genellikle sürücü sorunlarına işaret eden, çekirdek modunda geçersiz bellek erişimi hatası.
- 0x00000133 (DPC_WATCHDOG_VIOLATION): Bir sürücünün veya sistem bileşeninin yanıt vermemesi.
- 0x00000018 (REFERENCE_BY_POINTER - CORRUPT_REF_COUNT_nt!ObfDereferenceObjectWithTag): Bu da uyku sonrası açılışta karşıma çıktı, Windows çekirdeğinde nesne referans sayılarında bir tutarsızlık olduğunu belirtiyor.
- 0x0000001C (BAD_POOL_CALLER): Bellek havuzuna hatalı erişim.
- 0x0000007E (SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED): Çekirdek modunda yakalanmayan bir sistem iş parçacığı hatası.
- ACPI_DRIVER_INTERNAL: Uyku modundan uyanmama sorununda bu hatayı da veriyor .
- Linux Kernel Panic loglarımda da benzer düşük seviye hatalar var:
- BUG: kernel NULL pointer dereference: Bir program veya sürücünün geçersiz belleğe erişmeye çalıştığını gösterir.
- attempting system restart mach reboot: Linux çekirdeğinin kritik bir hata nedeniyle sistemi yeniden başlatmaya çalıştığını belirtir.
- critical MSR modification: CPU'nun dahili kayıtçılarında kritik bir değişiklik algılandığını gösterir.
- HalpHvTimerStop ve PpmIdleExecuteTransition gibi fonksiyon referansları (Windows loglarında görülenler), işlemcinin güç yönetimi ve zamanlayıcılarıyla ilgili sorunlara işaret ediyordu.
- MemTest86 ile yaptım, %100 temiz çıktı. RAM'de fiziksel bir sorun yok.
- powercfg /batteryreport komutuyla batarya raporumu aldım. Tasarım kapasitesi 71.000 mWh iken tam şarj kapasitem 65.150 mWh (%91.76 kapasite koruması) olarak görünüyor, yani bataryanın kendisi sağlam görünüyor.
- BIOS'um son sürüm. Lenovo'nun sitesinden kendi modelim için (IdeaPad Gaming 3 16ARH7 - Type 82SC) yaptığım taramalar ve yüklediğim "Lenovo Energy Management" dahil tüm sürücülerim güncel. Windows sfc /scannow ile sistem dosyalarını da kontrol ettim, sorun yok.
- Sanallaştırma Teknolojileri (Intel VT-x / AMD-V) BIOS'tan devre dışı bırakıldı. ( HYPERGUARD_VIOLATION gibi sanallaştırma tabanlı güvenlik hatalarını önlemek için.)
- Windows Bellek Bütünlüğü (Çekirdek Yalıtımı) devre dışı bırakıldı. ( Sanallaştırma ile ilgili güvenlik katmanının, alttaki donanım kararsızlığını güvenlik ihlali olarak algılamasını engellemek için.)
- Windows Hızlı Başlatma özelliği kapatıldı. ( Uyku/uyanma döngülerindeki olası sorunları ve güç yönetimi çakışmalarını azaltmak için.)
.
Tüm bu hatalar ve testlerden sorunumun büyük olasılıkla bilgisayarımın güç yönetimi sistemiyle ilgili temel bir donanımsal kararsızlıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Batarya ve RAM sağlam olsa da, laptop şarjdan çıkıp bataryaya geçtiğinde (voltaj değişiklikleri), veya uyku moduna girip çıkarken (güç durumu geçişleri), anakarttaki güç dağıtım devrelerinde (VRM), işlemcinin güç yönetim birimlerinde ya da çipsette bir tuhaflık oluyor gibi. Bu kararsızlık, hem Windows'un güvenlik ve çekirdek bileşenlerinde (mavi ekranlar) hem de Linux çekirdeğinde (kernel panic) hatalara yol açıyor.
Bu konuda bilgisi olan, benzer sorunları yaşamış veya çözmüş arkadaşlardan yardım ve öneri bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Detaylar
Kim cevapladı?
- Anakart: Lenovo LNVB161216.
- İşlemci: AMD Ryzen 6600H.
- Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3050.
- İşletim sistemi: Windows 11.
- Lenovo IdeaPad gaming 3 (model: 16arh7, type 82sc) laptopumda epeydir kafayı yedirten sorunlar yaşıyorum.
problemim özetle şöyle:Bu hataları her zaman almıyorum. Aldığımda da üst üste bu hataların bazılarını alıyorum ve Windows bir şekilde açılıyor.
- Rastgele mavi ekranlar (BSoD) alıyorum.
- Şarj adaptöründen çıkarıp bataryayla kullandığımda, belirli bir süre sonra (değişkenlik gösteriyor, bazen hemen, bazen dakikalar sonra) mavi ekran veriyor.
- Uyku moduna alınca uyanmıyor. Sadece güç ışığı yanıp sönüyor. Mecburen güç düğmesinden manuel kapatıp açınca da peş peşe mavi ekranlar yiyorum.
- Donanım kaynaklı mı değil mi diye merak ettiğim için harici diske kurduğum EndeavourOS (linux) işletim sistemini başlatmaya çalıştım ama onda da benzer şekilde çekirdek ile ilgili hata mesajları alıyorum. (log kaydını aşağıda vereceğim.) Sorun yazılımsal değil bana göre.
Aldığım önemli hatalardan bazıları:
Not:Bunları yapmama rağmen maalesef ki düzelme olmadı. Sadece uyku modundan sonra laptop tekrar uyanabiliyor
- 0x0000018b (SECURE_KERNEL_ERROR - hyperguard_vıolatıon_demand_page_verıfıcatıon_faıled): Bu hata, Windows'un sanallaştırma tabanlı güvenlik katmanında (hypervisor) bir ihlal olduğunu gösteriyor ve özellikle bataryalı kullanımda ortaya çıkıyordu. Güvenli çekirdeğin bellek doğrulamasını yapamadığını belirtiyor.
- 0x0000001a (MEMORY_MANAGEMENT): Bellek yönetimiyle ilgili bir hata.
- 0x00000109 (CRITICAL_STRUCTURE_CORRUPTION): Çekirdek veya sürücülerdeki kritik yapıların bozulduğunu belirtiyor.
- 0x0000000a (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL): Genellikle sürücü sorunlarına işaret eden, çekirdek modunda geçersiz bellek erişimi hatası.
- 0x00000133 (DPC_WATCHDOG_VIOLATION): Bir sürücünün veya sistem bileşeninin yanıt vermemesi.
- 0x00000018 (REFERENCE_BY_POINTER - corrupt_ref_count_nt! Obfdereferenceobjectwithtag): Bu da uyku sonrası açılışta karşıma çıktı, Windows çekirdeğinde nesne referans sayılarında bir tutarsızlık olduğunu belirtiyor.
- 0x0000001C (BAD_POOL_CALLER): Bellek havuzuna hatalı erişim.
- 0x0000007e (SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED): Çekirdek modunda yakalanmayan bir sistem iş parçacığı hatası.
- ACPI_DRIVER_INTERNAL: Uyku modundan uyanmama sorununda bu hatayı da veriyor.
- Linux Kernel panic loglarımda da benzer düşük seviye hatalar var:
Bu şekilde hatalar aldığım için bazı testler ve düzenlemeler yaptım;
- bug: Kernel null pointer dereference: bir program veya sürücünün geçersiz belleğe erişmeye çalıştığını gösterir.
- attempting System restart mach reboot: Linux çekirdeğinin kritik bir hata nedeniyle sistemi yeniden başlatmaya çalıştığını belirtir.
- Critical MSR modification: CPU'nun dahili kayıtçılarında kritik bir değişiklik algılandığını gösterir.
- Halphvtimerstop ve ppmıdleexecutetransition gibi fonksiyon referansları (Windows loglarında görülenler), işlemcinin güç yönetimi ve zamanlayıcılarıyla ilgili sorunlara işaret ediyordu.
- Memtest86 ile yaptım, %100 temiz çıktı. RAM'de fiziksel bir sorun yok.
- powercfg /batteryreport komutuyla batarya raporumu aldım. Tasarım kapasitesi 71.000 mwh iken tam şarj kapasitem 65.150 mwh (%91.76 kapasite koruması) olarak görünüyor, yani bataryanın kendisi sağlam görünüyor.
- BIOS'um son sürüm. Lenovo'nun sitesinden kendi modelim için (IdeaPad gaming 3 16ARH7 - type 82sc) yaptığım taramalar ve yüklediğim "Lenovo energy management" dahil tüm sürücülerim güncel. Windows SFC /scannow ile sistem dosyalarını da kontrol ettim, sorun yok.
- sanallaştırma teknolojileri (Intel vt-X / AMD-v) BIOS'tan devre dışı bırakıldı. ( HYPERGUARD_VIOLATION gibi sanallaştırma tabanlı güvenlik hatalarını önlemek için.)
- Windows bellek bütünlüğü (çekirdek yalıtımı) devre dışı bırakıldı. ( sanallaştırma ile ilgili güvenlik katmanının, alttaki donanım kararsızlığını güvenlik ihlali olarak algılamasını engellemek için.)
- Windows hızlı başlatma özelliği kapatıldı. ( Uyku/uyanma döngülerindeki olası sorunları ve güç yönetimi çakışmalarını azaltmak için.)
.
Tüm bu hatalar ve testlerden sorunumun büyük olasılıkla bilgisayarımın güç yönetimi sistemiyle ilgili temel bir donanımsal kararsızlıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Batarya ve RAM sağlam olsa da, laptop şarjdan çıkıp bataryaya geçtiğinde (voltaj değişiklikleri), veya uyku moduna girip çıkarken (güç durumu geçişleri), anakarttaki güç dağıtım devrelerinde (VRM), işlemcinin güç yönetim birimlerinde ya da çipsette bir tuhaflık oluyor gibi. Bu kararsızlık, hem Windows'un güvenlik ve çekirdek bileşenlerinde (mavi ekranlar) hem de Linux çekirdeğinde (kernel panic) hatalara yol açıyor.
Bu konuda bilgisi olan, benzer sorunları yaşamış veya çözmüş arkadaşlardan yardım ve öneri bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Güç olarak gözüküyor ama SSD olma ihtimali de var.
Dump dosyası var mı?
Yazılımı yönetici olarak çalıştır, masaüstüne oluşturduğu dosyaları bir bulut servisi aracılığı ile paylaş.
Yazılımı yönetici olarak çalıştır, masaüstüne oluşturduğu dosyaları bir bulut servisi aracılığı ile paylaş.
EFI problemleridir, O'dur bu'dur girmeden sadece kernel dosyasının da neden olarak bir güç sorunu Contex'inde yorumlayabiliyorum gibi. Açıkçası Linux Kernel Stack'leri biraz dağınık oluyor. Onları da birleştirmek gerekebilir de öncelikle attığım programı yönetici olarak çalıştırıp oluşturduğu dosyayı paylaşırsan hepsine tek seferde yorum yapmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Parça parça bakınmak konuyu dağınık hale getirir.
buyrun hocam.EFI problemleridir, O'dur bu'dur girmeden sadece kernel dosyasının da neden olarak bir güç sorunu Contex'inde yorumlayabiliyorum gibi. Açıkçası Linux Kernel Stack'leri biraz dağınık oluyor. Onları da birleştirmek gerekebilir de öncelikle attığım programı yönetici olarak çalıştırıp oluşturduğu dosyayı paylaşırsan hepsine tek seferde yorum yapmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Parça parça bakınmak konuyu dağınık hale getirir.
Attığım programı yönetici olarak çalıştırıp oluşturduğu dosyayı paylaşırsan hepsine tek seferde yorum yapmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Parça parça bakınmak konuyu dağınık hale getirir.
Dump dosyası var mı?
Programı açıp olay günlüklerini de kaydetmesi şeklinde ilerleyip oluşturduğu dosyayı paylaş lütfen. Bir farkı yok attıklarından şu an attığın dosyanın.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
30.000 TL'ye kadar kahve makinesi önerisi
- derindevlethikmet
-
Red ve linear Black Switch'lerden daha sessiz Switch'ler hangileridir?
- Koneko Toujou
-