renmier

Uzman
Cihaz
Lenovo Legion 5 (6. nesil) 17ACH6H 82JY 5800H RTX 3070
3 yıldır kullandığım Legion laptop için yedek fan bulamıyorum. GPU fanı arızalı, çalışmıyor değil ama inanılmaz fazla ses yapıyor sanki Ford Transit motoru gibi :D Değiştirmek istediğim için internette biraz arattım ama doğru düzgün sonuç bulamadım. Orijinal zaten yok gibi, muadilleri de muhtemelen uyumsuz, bana 10V model lazımken çoğu ya 5V yada 12V. Bilen arkadaşlarım yardımcı olursanız çok sevinirim.

Model: Lenovo Legion 5 (6. nesil) 17ACH6H 82JY 5800H RTX 3070.

Son düzenleyen: Moderatör:
Soket ve pinout aynı ise 12V takabilirsiniz. Çok fark yok. Daha yavaş olur.
Servise danışabilirsiniz. Ayrıntısını @Şişman Adam bilir ama ürün türüne göre değişen belirli bir yıl boyunca yedek parça bulundurmak, onarımı kendiniz yapmak istediğinizde satmak zorundalar diye biliyorum. Yani orijinali var, olmak zorunda. Satmazlarsa ilgili yerlere başvurabilirsiniz.
Perpa vb. yerlerde kuytu köşedeki bir dükkanda vardır muhtemelen.
10-15 yıl beklerseniz hurdacılara düşmeye başlar.

Ben eskiden Temu üzerinden temin ederdim. Yine de tavsiyem bdh sistemi arayın söyleyin. En kötü senaryoda 4 haftada gelir stok yoksa. Söylemişken imkan var ise sağ sol olarak sipariş verin, diğeri de yedekte dursun. Tabii isterseniz. Burada tek sıkıntı heatsink ile satılıyor olabilir. O yüzden maliyetiniz biraz artabilir.

3 yıldır kullandığım Legion laptop için yedek fan bulamıyorum. GPU fanı arızalı, çalışmıyor değil ama inanılmaz fazla ses yapıyor sanki Ford Transit motoru gibi :D Değiştirmek istediğim için internette biraz arattım ama doğru düzgün sonuç bulamadım. Orijinal zaten yok gibi, muadilleri de muhtemelen uyumsuz, bana 10V model lazımken çoğu ya 5V yada 12V. Bilen arkadaşlarım yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bunu buldum ama bana pahalı geldi. Hurda bilgisayar arayıp ikinci elden, parça sökmek daha mantıklı bence.

Soket ve pinout aynı ise 12V takabilirsiniz. Çok fark yok. Daha yavaş olur.
Servise danışabilirsiniz. Ayrıntısını @Şişman Adam bilir ama ürün türüne göre değişen belirli bir yıl boyunca yedek parça bulundurmak, onarımı kendiniz yapmak istediğinizde satmak zorundalar diye biliyorum. Yani orijinali var, olmak zorunda. Satmazlarsa ilgili yerlere başvurabilirsiniz.
Perpa vb. yerlerde kuytu köşedeki bir dükkanda vardır muhtemelen.
10-15 yıl beklerseniz hurdacılara düşmeye başlar.
Servise ulaştım, garanti süresinin dolduğunu anladığı an "biz bir şey yapamıyoruz" moduna girdi, kendim satın alayım dediğim halde sonuç alamadım.
İşin ilginç yanı bundan önce de Lenovo laptop kullandım onun da fanı arıza yapmıştı, kronik midir bunlar anlayamadım.
Ben eskiden Temu üzerinden temin ederdim. Yine de tavsiyem bdh sistemi arayın söyleyin. En kötü senaryoda 4 haftada gelir stok yoksa. Söylemişken imkan var ise sağ sol olarak sipariş verin, diğeri de yedekte dursun. Tabii isterseniz. Burada tek sıkıntı heatsink ile satılıyor olabilir. O yüzden maliyetiniz biraz artabilir.
Keşke şu Temu, Aliexpress vb. sitelerden alabilsem, birebir parçayı uyguna buldum, vergisiyle falan da iyi ama işte 🙃 milletin parasını kaçırmak daha legal sanırım :d
Ayrıca bdh sistem nedir? O kısmı tam anlayamadım.
Bunu buldum ama bana pahalı geldi. Hurda bilgisayar arayıp ikinci elden, parça sökmek daha mantıklı bence.
Evet aynısını ben de gördüm ama bu CPU için, GPU için olan lazım bana, o da stokta yok. Mail attım dönmediler bugün müsait olursam bir arayayım.

Lenovonun kendi servisi, bdh dediğim. Siz garanti klavuzunda yer alan firmayı arayın. Lenovo her türlü ürünü tedarik eder, stok yoksa bile getirttirir. Bu dolar kuru ve vergiler ile siz bütçe tarafına bakın :)
Bu arada benim de bir cihazımın fanı kırılmıştı. Yazıcıdan bastık. Sonuçta iş için kullanıyoruz, oyun değil.

Merhaba,

Güzel problem. Önüme gelmedi hiç böyle bir problem ama biraz inceledim.

Mevzunun teknik boyutu hakkında bilgim yok ama hukuken değerlendireyim.

Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği gereği bilgisayarların kullanım ömrü 5 yıl olarak belirlenmiş. Aynı yönetmeliği 12. Maddesi de üreticilere veya ithalatçılara yedek parça sağlama zorunluluğu getirmiş. Yani kullanım ömrü süresince, garanti süresi bitse bile, 5 yıl süreyle üretici veya ithalatçı yedek parçayı sağlamak zorunda.

Aynı yönetmeliğin 14. Maddesi de ihlal halinde 6502 sayılı kanunun 11. Maddesine atıfta bulunuyor. Yani bir nevi ayıplı mal halindeki seçimlik haklara atıfta bulunuyor.

Özetle size yedek parça sağlanmak zorunda ve sağlanmıyorsa üreticiye veya ithalatçıya karşı seçimlik hakları kullanabilirsiniz ve bu da yerine getirilmezse motivasyonunuz da varsa THH başvurusu yapabilirsiniz.

Elimde 10V modellerden var ama 5 Pro`dan cıkarttım boyu modeli uyar mı bilmiyorum.