Bütçe
50.000 TL

Max Verstappen 1

Yetkin
Yer
Nederland
Cihaz hakkinda bir suru kirli bilgi var. Biri XX9 serisindeki anakart arizalarinin Intel islemciler yuzunden XX10'da devam ettigini, servisle kanka edecegini ileri suruyor; bir digeri XX10 cihazlarinda bu sorunun ortadan kalktigini soyluyor. Cihaz Lenovo LOQ Intel Core i5-13450HX 12GB 512 SSD RTX 5060 8GB VRAM modeli. Urun numarasi baslikta mevcut.

Gunluk islerimi zaten halledebilecegim bir laptop. Kullanici profilimde cihaz yuk altinda ya F1 (19, 20, 21, 22, 23, 24, 25) oynarken kalacak ya da AI model egitimi (training, fine-tune vs) esnasinda. RAM ve SSD aman aman sorun eden seyler degil zaten nasil olsa iki al ver ile yukseltilecek seyler. Fiyati ve taksit imkani uygun geldi. Alinir mi? 50K'yi gecmeyecek uygun alternatif onerisi de alirim. Tek karttan isi bitirecegim icin limiti 50K olan karti kullanacagim ve fazlasini vermenin de kullanici profilime uygun oldugunu dusunmuyorum.

Öncelikle sunu soyleyeyim; garantisinin kötü oldugunu soyluyorlar. Dolayisiyla bence sorunlu laptop serilerinden mutlu olmak icin uzak dur. Kagit uzerinde guzel ozellikler fakat ben olsam o kadar para baymak yerine gider ASUS TUF F, A, Acer Nitro serilerine bakardim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cihaz hakkinda bir suru kirli bilgi var. Biri XX9 serisindeki anakart arizalarinin Intel islemciler yuzunden XX10'da devam ettigini, servisle kanka edecegini ileri suruyor; bir digeri XX10 cihazlarinda bu sorunun ortadan kalktigini soyluyor. Cihaz Lenovo LOQ Intel Core i5-13450HX 12GB 512 SSD RTX 5060 8GB VRAM modeli. Urun numarasi baslikta mevcut.

Gunluk islerimi zaten halledebilecegim bir laptop. Kullanici profilimde cihaz yuk altinda ya F1 (19, 20, 21, 22, 23, 24, 25) oynarken kalacak ya da AI model egitimi (training, fine-tune vs) esnasinda. RAM ve SSD aman aman sorun eden seyler degil zaten nasil olsa iki al ver ile yukseltilecek seyler. Fiyati ve taksit imkani uygun geldi. Alinir mi? 50K'yi gecmeyecek uygun alternatif onerisi de alirim. Tek karttan isi bitirecegim icin limiti 50K olan karti kullanacagim ve fazlasini vermenin de kullanici profilime uygun oldugunu dusunmuyorum.

2024 yılında çok konuşuldu bu mevzu, 15IRX9 serisi patladı. Özellikle Intel'in HX varyantlı agresif CPU'larında gördük bu dalgayı. Anakart arızası yaşayan kullanıcı sayısı çok fazlaydı. Lenovo, bir haltlar yediğini kabul etti ama bu sorunun ne kadarı işlemciden, ne kadarı VRM'den vesaire tam bilinmiyor.

IRX10 serisi için ise aynı kıvamda bir vaka dalgası şu ana kadar oluşmuş değil. Elbette elektronik üründe arıza ihtimali sıfır değil ama ''Servisle kanka olursun." denecek seviyede yaygın ve kanıtlanmış bir kronik problem de görünmüyor, en azından şimdilik.

50.000 TL bandında GPU bakımından en top model bu LOQ'lar, 5060 GPU ile. Haricinde biraz daha oturmuş bir model alayım diyorsanız ASUS TUF F16 var, 47-48 bantlarında, ama GPU'su 5050.

Takdir sizin.

2024 yılında çok konuşuldu bu mevzu, 15IRX9 serisi patladı. Özellikle Intel'in HX varyantlı agresif CPU'larında gördük bu dalgayı. Anakart arızası yaşayan kullanıcı sayısı çok fazlaydı. Lenovo, bir haltlar yediğini kabul etti ama bu sorunun ne kadarı işlemciden, ne kadarı VRM'den vesaire tam bilinmiyor.

IRX10 serisi için ise aynı kıvamda bir vaka dalgası şu ana kadar oluşmuş değil. Elbette elektronik üründe arıza ihtimali sıfır değil ama ''Servisle kanka olursun." denecek seviyede yaygın ve kanıtlanmış bir kronik problem de görünmüyor, en azından şimdilik.

50.000 TL bandında GPU bakımından en top model bu LOQ'lar, 5060 GPU ile. Haricinde biraz daha oturmuş bir model alayım diyorsanız ASUS TUF F16 var, 47-48 bantlarında, ama GPU'su 5050.

Takdir sizin.
Vallahi 5060 varken 5050'yi alasi gelmiyor insanin :) Buyuk ihtimalle alacagim ama goruslere ihtiyacim vardi. Tesekkurler.

9 aydır 15IRX10'un i7-13650HX ve 5060'lı olanını kullanıyorum. Önceki 15xxx9 cihazlardaki anakart yakma sorunu ve adaptör karmaşası yüzünden neredeyse bu cihazdan vazgeçecektim ama yabancı forumlarda 15xxx10 cihazlarda anakart tasarımının değiştirilip yakma sorununun çözüldüğünü gördüm. Hâlâ da ara ara forumları kontrol ediyorum aynı sorun patlak vermiş mi diye ama önceki gibi kronik bir sorun görünmüyor.

Adaptör konusunda da eskiden kimisine 170W, kimisine 230W adaptör geliyormuş ve 170W gelirse cihaz şarjdayken bile yük altında şarj seviyesinin düştüğü görülüyormuş. 15xxx10'larda ise iki adaptör de gelmiyor, onların yerine 245W adaptör geliyor.

Benim bu cihazda memnun olmadığım tek kısım var o da Realtek RTL8852BE ağ kartı. 802.11n routerlar ile (belki de genel olarak 2,4 GHz bandında) çok kararlı çalışmıyor. Routerla olan mesafe arttıkça sapıtıyor. Bazı güncellemeler geldi sanırım, eskisi kadar sapıtmıyor ama yine de iyi diyemem. Ha zaten yeni bir router kullanıyorsanız ve 802.11n'den daha yeni standartları destekliyorsa muhtemelen bu sorunları yaşamazsınız. Çünkü benim gördüğüm kadarıyla sorun özellikle 802.11n ve 2,4 GHz bandında yaşanıyor. Bu arada belki benim ağım ya da ayarlarım sorunludur, kesin konuşmak istemem ama o kadar cihaz sağlıklı çalışırken bir tek bu kart sağlıklı çalışmıyor benim ağımda. Bu arada Wi-Fi kartını değiştirmek de bir seçenek olabilir ama benim öyle bir niyetim olmadığı için o konuyu araştırmadım.

Bunun haricinde cihazdan gayet memnumum. İlk aldığımda yanında gelen SSD'yi değiştirdim ve boş M.2 portuna bir SSD daha ekledim. Yanında gelen SSD'nin DRAM'i yok ve okuma/yazma hızları PCIe 4.0 standardındaki bir SSD için çok çok yüksek değil. Ha birçok insan için yeterli olacak bir SSD aslında ama benimki 512 GB kapasiteli model olduğu için iyi bir performansı olsa bile değiştirecektim.

Benim aldığım cihaz 24GB RAM ile geldiği için RAM takviyesi yapmadım ama istenirse gayet kolay şekilde yapılabiliyor.

Çok sessiz diyemem, herhangi bir oyundayken fanlar hemen duyulur hale geliyor. Hatta çok hafif oyunlarda bile fan sesi geliyor ama silent moda alındığında ses kalmıyor. Gündelik işlerde ve hafif oyunlarda silent modu kullanarak sessiz bir deneyim elde etmek mümkün.
Silent modda güç tüketimini sınırladığı için performansta düşüş görülebilir tabii ama zaten bu modu gündelik işler ve hafif oyunlarda kullanırsanız bu düşüşü hissetmek pek mümkün değil.

Ekranın gecikme değerinden şikayet edenler var, bence de fazla yüksek bir gecikme değeri ama benim oynadığım oyunlar zaten ağır akan oyunlar ya da simülasyonlar olduğu için beni etkilemiyor. Gecikme değerini görmezden gelirsek ekranı güzel diyebiliriz.

Birçok yerde Type-C portunun 140W PD şarjı desteklediği söyleniyor ama şöyle bir ayrıntı var. Piyasadaki birçok adaptör 140 Watt'ı 28V 5A ile verirken bu cihaz 20V 7A girişi destekliyor. Bu değeri sağlayan nadir adaptörlerden biri de Lenovo'nun kendi Type-C adaptörü ama piyasada bulmak güç. 100W ile şarj konusunda ise sıkıntı yok, düzgün bir PD destekli 100W adaptör işinizi görecektir.

Servis konusunda bir deneyimim olmadığı için bir şey diyemem ama ben de araştırmalarımı yaparken servis hakkında olumlu şeyler duymadım.

Tabii ki kesinlikle arıza çıkmaz diyemem ama bence şu anda sorun çıkma ihtimali, piyasadaki herhangi bir laptopun sorun çıkarma ihtimali kadar. Yani ben olsam 5060 seviyesinden 5050 seviyesine düşmezdim.