Ben olsam ucuz olanı alırdım. Baska bir konuda yazdıgı mesajı kopyalıyorum.
OLED de arka aydınlatma yoktur. Her piksel kendi ışığını yayan organik diyotlardan oluşur. Yani aynı paneli kullanan oled monitörlerde renk gamutu aynıdır, metin netliği aynıdır (kaplama glossy ise bir tık daha net olur), kontrast oranı çok benzerdir. Siyah tekdüzelik aynıdır. Işık sızması, IPS glow, bulutlanma vs yoktur. Parlaklık değişebilir çünkü bazı markalar parlaklığı limitlerken bazıları limitlemez. Kullanılan teknolojiler aynıdır.
Peki ne gibi farklar var? Asusta yakınlık sensörü var. Kalibrasyon farkları var. Kvm gibi ek özellikler birinde varken diğerinde olmayabilir. Oledler de 0.3ms sabit tepki süresi olduğunu da söyleyeyim. Yani örneğin 120 FPS aldıgınız oyunda aynı hareket performansına sahip olacaklar. Soğutma çözümleri farklı. Tasarım, kaplama ve malzeme kalitesi farklı. Satış sonrası destek farklı. Daha da farklı bir şey yok.
Kaplama konusunda bir tercih yapın derim. Böylece daha kolay seçim yaparsınız.
Mat yansıma problemi yok ama netlik glossy kaplamaya göre daha düşük. Ayrıca renkler kendini glossy kadar öne çıkarmaz.
Glossy ise tam tersi.
Eğer IPS veya VA olsaydı kullanılan arka aydınlatmaya göre parlaklık, kontrast oranı ve renk kapsamı değişirdi. Oled de parlaklık haricinde minimal farklar olur.