• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

LGS ve YKS'ye girecek kardeşlerime motivasyonlarını nasıl geri kazandırabilirim?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 1577
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 357
  • Etiketler Etiketler
    lgs yks

1577

Uzman
Makaleler
2
Geçen gün annemleri ziyarete gittim ve herkes evdeydi. Ben annemle ve ablamla mutfaktayken, babam ve 2 küçük erkek kardeşlerim oturma odasındaydı. Bu sene biri LGS'ye, diğeri ise YKS'ye girecek.

Çocuklar baya emek sarf ediyor ve çalışıyorlar ama babam bildiğin çocuklar sanki hiç çalışmıyormuş gibi konuşuyor: "Hep bilgisayar başındasınız! Kafanızı telefondan kaldırmıyorsunuz!" diyor ama çocuklar her gün bana merak ettikleri soruları vs. atıyorlar ve çalışıyorlar ama bu aralar babamın bu konuşmaları yüzünden ikisi de baya baydı bu durumdan. Gördüğüm kadarıyla babamla konuşmaya girmek bile istemiyorlar bu aralar, hep odalarına kaçıyorlar.

Sınavlarına 3 veya 4 hafta kaldı ve motivasyonları yerlerde. Bu aralar ne soru atıyorlar bana, ne de çalıştıklarını görüyorum. Babam baskıcı biri değil ama sınav konusunda biraz sorun çıkarıyor. Onun dışında çocuklar para istediğinde, dışarı çıkacağında parada verir, izini de. Şiddet vs. söz konusu değil. Sadece son zamanlarda babamın söylediklerinden dolayı böyle oldular. Ben babamla konuşmaya çalıştım ama pek etki edeceğini düşünmüyorum.

Ne yapabilirim?

Babana yaptığının çocukları olumsuz etkilediğini söyleyebilirsin. Dediğine göre kardeşlerin sorumluluklarını yerine getiriyor. Onların yanında olduğunu, sonuç ne olursa olsun onları seveceğini hissettirirsen faydalı olacağını düşünüyorum. Sınav seneleri hep meşakkatli geçiyor, mental olarak dinç olmaları herkesin iyiliği için en iyisi. Kolay gelsin.

Baban kendisince motive etmeye çalışıyor. Sürekli çalışmak kafayı yorar. Buna herkes dayanamaz. Ara sıra dinlenmeli. Ders çalışırken yarım saatte bir 10-15 dakika mola vermek daha elverişli olur.

Dışarı çıkıp temiz hava almaları ve bazen değişik ortamlara girmeleri de dinlendirici etki yapar.

İki taraftan baskı görmeleri daha zorlayıcı olur. Belki karışmasan daha iyi olur.

"Çabalarınızı görüyorum, kendi geleceğiniz için çalışmaya devam edin." tarzı cümlelerle boşuna çalışmadıklarını onlara hissettirebilirsin. Ayrıca babanızı uyarın çocukların şevkini kırmasın. Hayatlarında çok önemli yer kaplayan bir sınava girecekler ve modlarının düşük olması kabul edilemez.

Son düzenleme:
Sizin yetişkin ve affedersiniz ama sistemden bile haber olmayan insanları övme aşkınız nereden geliyor?
Gidip babalarına durumu anlat ve teknolojinin sadece oyun oynamak vb. için kullanılmadığını kafasına sok. Yıl olmuş 2024 daha ebeveynler bilgisayar ve telefonları "gavur icadı" diye anıyorlar. Bu icatlar olmasa hala ansiklopedilerin içinden cımbızla cümle çekerdik. Tüm YKS ve LGS adaylarına kendi annem ve babam gibi insanlar diliyorum. Ben de bir YKS adayıyım ve üstüme hiç baskı yapılmadı. Olmazsa bir daha denersin, daha 1 yıl var çalışmalarını da iyi yapıyorsun gibi cümlelerle motivasyonumu çok artırıyorlar. Bir sürü test kaynağı aldılar daha da istersem almaya devam ediyorlar. Siz de bu gibi cümlelerle biraz onları rahatlatabilirsiniz. Sonuçta bu sınav hayatın sonu değil, tekrar deneme veya iş hayatına farklı yerlerden girme gibi imkanlarımız var. Zaten bu dönemde okumak da pek bir şey değiştirmiyor.

Babamı tanımadan böyle ağır bir yorum yapman hiç hoş değil. Devamını okuma gereği bile duymadım.

Babam çocukluğundan beri teknoloji ise iç içe zaten. Sınavın son haftaları diye böyle laf ediyordu. Ben ona ders verecek adam değilim ve olamam da. Kendisi aktif olarak işini geliştirme için yapay zekadan da faydalanıyor. Teknolojinin ne zaman eğlence için kullanılması gerektiğinin de farkında.

Ağır eleştiri yapmıyorum, çevremde gördüğüm baskıcı ailelerin çoğu bu şekilde. Bilgisayar ve telefonu sadece oyun icadı sanıyorlar veya çocuk/genç nesilin sosyal medya için kullandıklarını düşünüyorlar. Benim ailem de teknoloji ile iç içe ama hiç baskı yapmadılar. Ayrıca duyarlı bir ebeveyn olsa asıl sınava yakın olan günlerde adayların sakin ve baskıdan uzak kalmaları gerektiğini bilirdi.

Ayrıca herkes herkesten bir şey öğrenir, babamdır deyip kenara çekilmek sana bir şey katmaz. Ben gerektiğinde aileme karşı gelmesini de bilirim, aklı yerinde bir insan olmak bunu gerektirir zaten. Fikir ayrılıkları olacak ki 2 taraf da birbirlerinden bir şeyler öğrensin. Öğretmenler bile öğrencilerinden çok şey öğreniyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…