Max Caulfield 87

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Aslında bu konu hakkında birkaç ay önce konu açmıştım ama o zamanlar Linux'u ikinci işletim sistemi olarak kullanıyordum. Şu anda ana işletim sistemi olarak Linux'a geçiş yaptığım için bu konuyu açmak istedim.

Geçen ayın 15'inde Windows'u ana işletim sistemi olarak tamamen bırakıp CachyOS'e geçiş yaptım. Öncesinde de CachyOS'i ikinci işletim sistemi olarak kullanıyordum.

Sistemimde Ryzen 7 5700X işlemci, MSI MPG B550 Gaming Plus anakart, 2x 16 GB (toplam 32 GB) DDR4 3600 MHz CL18 bellek, ASUS Dual RTX 4070 OC ekran kartı ve Cooler Master MWE White 700W güç kaynağı mevcut. Diğer özellikleri yazmak istemedim, çünkü bu konu ekran kartı ile ilgili.

Linux'a ana işletim sistemi olarak temelli geçtiğimden beri bazı Linux güzelliklerini de kullanmak istiyorum. Fakat Linux güzelliklerinin bazıları NVIDIA kartlarda desteklenmiyor. Mesela Alpine Linux Container'larında GPU desteği (ihtiyacım yok ama birazdan yazacağım şey ile bağlantılı) ve Waydroid'in çalışabilmesi için ekran kartının userland sürücülerinin musl (Alpine Linux) ve Bionic (Waydroid) libc ile derlenmiş olması gerekiyor. NVIDIA sadece GLIBC tabanlı userland derliyor, ve NVIDIA'nın userland sürücülerinin kaynak kodları tamamen kapalı. Bu yüzden isteseniz de bu iki yazılımı NVIDIA kartlarda kullanamıyorsunuz.

İkinci olarak NVIDIA kartlarda Steam Gaming Mode desteği hala epey kötü durumda. CachyOS'te basit bir komutla Steam Gaming Mode'u kurabiliyorsunuz, sonrasında Plasma Login Manager'dan Gamescope'u seçip oturum açtığınızda sisteminiz Steam Gaming Mode'a geçiş yapmış oluyor. Fakat o kadar ciddi bug'lar var ki, deneyimi epey kötü etkiliyor. Eğer Steam arayüzünde donanımsal GPU hızlandırmayı açmazsanız arayüz kasım kasım kasıyor. Eğer açarsanız da oyuna girdikten sonra Shift+Tab arayüzünü açınca görüntü aşırı şekilde glitch'leniyor. Yani aşırı ciddi bug'lar mevcut. Valve, NVIDIA ile birlikte çalışıp bu sorunları düzelteceğini açıkladı bu arada, ama bu düzeltmelerin gelmesi 2027'yi bulacaktır.

RTX 4070 ekran kartım ile ek olarak Windows üzerinde Topaz Photo ve Topaz Video da kullanıyorum, fakat kullandığım modeller AMD kartlarda da çalışabilecek modeller, üstelik VRAM tarafında da sorun yaşamayacağım gibi görünüyor. Starlight Precise 2.5 modelini epey seviyorum, bu model de hem NVIDIA hem de AMD kartlarda en az 12 GB VRAM istiyor, önerilen VRAM ise her iki tarafta da 16 GB. Yani belki biraz daha yavaş bir render hızı dışında AMD kartla da iyi kötü kullanabileceğimi düşünüyorum.

En son Hardware Unboxed bir karşılaştırma videosu yayınladı. Videoda RX 9070 XT ile RTX 5070 karşılaştırılıyordu. O videoda gördüğüm kadarıyla 9070 XT tabiri caizse 5070'i ezmiş. Üstelik Indiana Jones and the Great Circle oyununda Full Ray Tracing açıkken 1440p'de 5070 sadece çok ufak bir farka 9070 XT'yi geçebilmiş, her iki kart da 40'larda FPS veriyor. Yani Ray Tracing tarafında da 9070 XT, 5070'in çok da fazla gerisinde değil gibi. Benim kullandığım 4070 zaten 9070 XT'nin gerisinde kalacak, o belli.

Türkiye'de 9070 XT ve RTX 5070 fiyatlarına baktım, giriş fiyatları çok benzer (9070 XT'nin giriş fiyatı sadece 2000 TL civarı daha pahalı). Üst seviye 9070 XT ve 5070'lerde ise 5070 bir tık daha pahalı, üst seviye bir 9070 XT ise 45-46K'ya satılıyor (PowerColor Red Devil modeli).

Şimdi ben de bir oturup düşündüm. Sırf NVENC kullanmaya devam edeceğim ve profesyonel yazılımlarda en yüksek render throughput'unu elde edeceğim diye Linux tarafında tak ve çalıştır bir deneyimden mahrum kalmak ne kadar mantıklı?

Tabii şu anda herhangi bir bütçem mevcut değil, ama elimizdeki bir mülkü kiraya vereceğiz ve babam da o kiradan bir miktar payı her ay bana vereceğini söyledi. Tabii kiraya verme süreci birkaç ay sürecek, o sırada ekran kartı fiyatları tabii ki değişecek.

Fakat bu konuyu açmamın nedeni fiyattan bağımsız, genel olarak Linux'ta daha iyi bir deneyim için RTX 4070'den RX 9070 XT'ye geçilir mi geçilmez mi merak ediyor olmam.

Linux için RTX 4070'den RX 9070 XT'ye geçilir mi?

@Liguori @Cruslan