NVIDIA GPU bulunan laptopların çoğu MUXless tasarıma sahiptir, doğrudan ekranla bağlantı yoktur. NVIDIA GPU'nuz görüntüyü işlemci içerisinde bulunan Intel veya AMD iGPU'ya aktarır ve oradan ekrana aktarılır. Bilgisayarı bu şekilde tasarlamak daha ucuzdur, bu sebeple çok tercih edilir. Windows'da MSHybrid sistemi otomatik olarak performans gerektiğinde NVIDIA GPU'yu devreye alır ancak Linux'ta böyle bir sistem bulunmamaktadır. Linux'ta ekran kartını kullanabilmek için ek çevresel değişken kullanmanız gerekir.

NVIDIA GPU'yu kullanmak için uçbirim'i açıp şu şekilde istediğiniz programı NVIDIA GPU ile çalıştırabilirsiniz;
Kod:
__NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1 __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia <programadi>

Steam oyunlarınızı NVIDIA GPU ile çalıştırmak için "Kütüphane" kısmından oyuna sağ tıklayıp açılan menüden "Özellikler" kısmına basın, ardından "Genel" sekmesi içerisindeki "Başlangıç Seçenekleri" kısmına __NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1 __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia %command% yazmanız yeterlidir. Çarpıya bastığınız ve oyunu başlattığınız anda geçerli olacaktır.

Ekran Görüntüsü_20240820_001841-1.webp

Dikkat edilmesi gereken noktalar:
  • Bu özellik sadece OpenGL ve Vulkan uygulamalarını NVIDIA GPU'ya aktarır, pratik olarak oyunlarda kullanabilirsiniz.
  • Wayland, X ve Xwayland yani ekran kartı protokolü fark etmeksizin kullanabilirsiniz.
  • Bu yöntem bumblebee'den daha stabil ve daha performanslıdır. NVIDIA'nın kendi çözümüdür.
  • Bu özellik sadece NVIDIA'nın kendi 435+ sürücülerde çalışır, en eski Kepler mimarili GPU'larda kullanılabilir. Linux kerneli içerisindeki Nouveau sürücüsünde çalışmaz.
  • MUX'lu bir bilgisayarınız varsa bu yöntem yerine doğrudan MUX ile görüntü aktarmak daha fazla performans sağlar.
  • CUDA, NVENC ve NVDEC gibi GPU'nuzun sağladığı ek özellikleri kullanmak için bu uygulamayı yapmanıza gerek olmaz.
  • Masaüstü ortamınızı veya pencere yöneticinizi bu şekilde NVIDIA GPU'ya atayamasınız, iGPU sadece pencerelerinizi işleyebilir.
  • Her masaüstü uygulaması bu çevresel değişkenlere sadık kalmayabilir ve iGPU'yu kullanmaya devam edebilir. Uygulama bazında başka ayarlar gerekebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kral ben yeni Linux'a geçtim Zorin OS kullanıyorum laptopum Monster Abra A5 16.6.8 bu Steam başlangıç ayarı yapmama gerek var mı yani bir de yapmama gerek varsa sadece Steam ayarı yapsam oluyor mu?

Kral ben yeni Linux'a geçtim Zorin OS kullanıyorum laptopum Monster Abra A5 16.6.8 bu Steam başlangıç ayarı yapmama gerek var mı yani bir de yapmama gerek varsa sadece Steam ayarı yapsam oluyor mu?
Komut uzun geliyorsa prime-run scriptini kurup %command% oncesine prime-run'da yazabilirsin.

Sürücü kurulumundan sonra bu ayarı yapmak lazım. Sürücü yoksa kullanamazsın.

Bir sorum daha var bu terminal için verdiğin komut oyun isimini mi yazmak lazım yoksa Launcher ismini mi? Örnek: Mesela heroicden GTA 5 oynayacagım prgoram ismine GTA 5'in exe ismini mi yazacağım yoksa heroic in ismini mi?

Bir sorum daha var bu terminal için verdiğin komut oyun isimini mi yazmak lazım yoksa Launcher ismini mi? Örnek: Mesela heroicden GTA 5 oynayacagım prgoram ismine GTA 5'in exe ismini mi yazacağım yoksa heroic in ismini mi?
Heroic'te oyun ayarlarında Harici GPU ile çalıştır ye seçenek var. Onu tikleyin.