Recep abinin videosunu izlerken 'cidden bu kadar sorun var mı?' diye şaşırdım. Acaba bu sorunlar diğer dağıtımlarda da var mı? Ben ileride Fedora'ya geçmeyi planlıyorum. Şu an için Windows 10 kullanıyorum.

Yusuf İpek'in Recep Baltaş'ın yaptığı videoya olan tepkisini izlersen göreceksin ki evet, Linux Mint bu kadar kötü. Recep Bey'in yaşadığı sorun ne kadar adminleri reddetse de evet, %90 videoya katılıyorum desede neredeyse çoğu Linux Mint'in kendi desktop environment'ı olan Cinnamon'u kullanması yüzünden oluyor. Eğer Linux ile yeni tanışan biriysen Bazzite kullanabilirsin. Dikkat etmen gereken tek şey indirme adımlarını takip etmek; çünkü Secure Boot aktif etmek için kurulumda grafik arayüzünden birkaç şey seçmen gerekiyor. Eğer "Secure Boot kapalı olsun, benim için problem değil" diyorsan ona bile bakmana gerek yok diyebilirim.:)

Son düzenleyen: Moderatör:
Yusuf İpek'in Recep Baltaş'ın yaptığı videoya olan tepkisini izlersen göreceksin ki evet, Linux Mint bu kadar kötü. Recep Bey'in yaşadığı sorun ne kadar adminleri reddetse de evet, %90 videoya katılıyorum desede neredeyse çoğu Linux Mint'in kendi desktop environment'ı olan Cinnamon'u kullanması yüzünden oluyor. Eğer Linux ile yeni tanışan biriysen Bazzite kullanabilirsin. Dikkat etmen gereken tek şey indirme adımlarını takip etmek; çünkü Secure Boot aktif etmek için kurulumda grafik arayüzünden birkaç şey seçmen gerekiyor. Eğer "Secure Boot kapalı olsun, benim için problem değil" diyorsan ona bile bakmana gerek yok diyebilirim.:)
Cachy daha iyi bir alternatif bence. Tabi arch tabanlı olduğundan ne kadar don kullanıcıya hitap eder emin değilim. Ortalama bir kullanıcı için nix bana daha iyi bir seçim olarak gelmiştir.

Cachy daha iyi bir alternatif bence. Tabii Arch tabanlı olduğundan ne kadar don kullanıcıya hitap eder emin değilim. Ortalama bir kullanıcı için Nix bana daha iyi bir seçim olarak gelmiştir.

Bende CachyOS kullanıyorum ancak uygulama indirme işlemlerini terminalden yapması gerektiği için ve zaten yukarıda da belirtiğim gibi Linux ile yeni tanışan birinin alışması zor olabilir diye bazzite önerdim eğer Linux'u bence temel olarak öğrenmek istiyorsa CachyOS iyi bir dağıtım diyebilirim. Bunun dışında performans konusunda zaten üstüne su dökebilen yok CachyOS'in işlemci bazlı optimized repolar sunduğu için ki zaten bu yüzden distrowatch'da şu an 1. dağıtım kendisi.

30 yil Windows kullanip sonra Linux'a gecmenin soyle bir dezavantaji var. Linux bir non profit olusum ve bir sorunla karsilastiginda o sorunu kendi deneyiminle elde ettigin becerinle cozmen gerekiyor, tabii bir miktar da Linux anlayisi lazim. Linux Mint buyuk bir guvenlik avantaji saglayan Wayland kompozitorlerini desteklemiyor su anda yeni standardimiz Wayland, ve X11 eskimis bir goruntu sunucusu ozellik bakimindan artik Wayland'in gerisinde ve eski kod oldugu icin yeterince verimli degil. NVIDIA artik gelisimini Wayland'a egilerek yaptigi icin cok daha az sorun cikartiyor Wayland uzerinde. Bir de Ubuntu LTS konusu, bu brans eski bilgisayarlar icin gelistirilen bir brans NVIDIA 5090 ile Linux Mint kullanmak yanlış bir hareket, sorunlara davetiye cikartmak. Cinnamon yerine KDE Plasma cok daha modern ozelliklere sahip oldugu icin oyle guncel bir donanimda kesinlikle tercih edilmeli. Bu arada Linux'u omrunun 30 yilini bir ticari isletim sistemi kullanmis bir insanin anlayip sistemi nasıl yonetmesi cozmesi birkac yillik dedikasyon gerektirir. En nihayetinde soylemek istedigim Linux uzerinde hakimiyet sagladiginizda kullanmasi bu kadar zor olan veya sorunlu bir isletim sistemi degil. Linux'un derinlerine indikce karsilastiginiz sorunlarin %90'inin kullanici veya konfigurasyon kaynaili, %10'unun dagitim ve yazilim kaynakli oldugunu anlayacaksiniz. Linux Mint kotu tercih Recep arkadasimizin daha iyi maintain edilen bir topluluk dagitimi kullanmasini tavsiye ederim bu sorun potansiyelini buyuk oranda dusurecektir.